avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reducere salariu de baza
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reducere salariu de baza

cum pot reduce salariul de baza al unui salariat?
Cel mai recent răspuns: gaby76 , utilizator 23:32, 5 Noiembrie 2009
Sunt doua lucruri diferite.

Modificarea unui art din CIM (in cazul prezentat este modificarea salariului) se face printr-un act aditional ;acesta fiind semnat de ambele parti angajat-angajator.

Aplicarea unei sanctiuni disciplinare (una dintre ele este reducerea salariului) pentru o abatere repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern se face numai dupa cercetarea prealabila,cand se stabileste gradul de vinovatie al salariatului.
deci, sa inteleg ca si cu acordul salariatului, salariul nu poate fi micsorat mai mult de 5-10% ??? nici pe "motiv" ca e criza?

Salariul a fost negociat si stabilit in CIM, de comun acord, tinand cont de cerintele postului si importanta muncii. Daca ii reduceti salariul "ca este criza" ii reduceti si indatoririle din acelasi motiv? Nu este legala reducerea salariilor pe motiv de "criza". Pentru aceasta sunt alte solutii (somaj tehnic, reducerea programului, reorganizarea unitatii, eliminarea cumulului de functii, etc.). Daca discutati cu salariatii conform obligatiei pe care o aveti prin legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de consultare a angajatilor, veti gasi solutii legale de iesire din criza, salariatii sprijinind buna functionare a unitatii.

Am intervenit cu aceasta opinie deoarece am observat ca tot mai multi angajatori "profita" de "criza" pentru a reduce nejustificat salariile, fara sa prezinte salarialtilor o justificare economica. Daca la sfarsitul anului ar rezulta un profit frumusel l-ati impartii cu salariatii ale caror salarii au fost reduse?
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
ContSters42179, utilizator
good point pneagu ! Sunt perfect de acord cu tine.
E vorba de mine, angajatul, ca sa stiu cum imi pregatesc discursul cu patronul.
Ideea e ca vrea sa imi miscoreze salariul cu 40% (ca e criza!), eu nu am acceptat, in somaj nu vrea sa ma dea ca sa nu imi plateasca salariul compensatoriu, si acum vrea sa mearga pe disciplinar. Cazul meu l-am discutat pe alt topic "micsorare salar vs. concediere"
Deci, revenind la nedumerirea mea:
- disciplinar, imi poate reduce salariul max. 5-10% pt max 3 luni, corect?
- pe cale "amiabila", daca as fi de acord sa semnez AA, nu l-ar trage nimeni de maneca de legalitatea micsorarii salariului?

merci
gaby
Disciplinar poate face acest lucru, dar in aplicarea oricarei sanctiuni trebuie sa se tina cont de mai multe aspecte (gravitatea faptea, a cata abatere este, prejudiciul adus societatii, martori, etc). Procedura de cercetare disciplinara este destul de ampla si daca unul din pasi a fost sarit, atunci stie ca in instanta veti castiga foarte usor.
Cu siguranta angajatorul prefera sa semnati ca sunteti de acord cu micsorarea salariului pentru a se scuti de batati de cap mai tarziu. Stie ca din moment ce are semnatura dvs nimeni nu ii poate face nimic.
pe cale "amiabila", daca as fi de acord sa semnez AA, nu l-ar trage nimeni de maneca de legalitatea micsorarii salariului?

Daca se incadreaza in coefificientul minim prevazut de CCMN, este legal.
Iti sugerez sa stipulezi in AA ca masura de reducere a salariului are valabilitate de la data de ... la data de... (sa zicem 6 luni), in vederea stabilizarii situatiei economice a unitatii.

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! doresc sa ma informez asupra urmatoarei spete: daca un angajat cu functia de director,savarseste o abatere disciplinara, iar angajatorul doreste ... (vezi toată discuția)
Schimbare functie si micsorare salariu AnnaMaria_ru AnnaMaria_ru Buna ziua! Am urmatoarea problema: una din angajatele noastre a fost prinsa furand. Masura pe care vrea sa o ia conducerea este de a-i modifica functia si ... (vezi toată discuția)
Stabilire sanctiune disciplinara carasclaudiu carasclaudiu Buna ziua. Conform Codului Muncii, sanctiunile disciplinare sunt o simplaenumerare sau este ordinea crescatoare a lor, in functie de gradul de vinovatie? Pt. ... (vezi toată discuția)