avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale reprezentare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

reprezentare

Un asociat unic cedeaza intreg capitalul social al SRL unde detine aceasta calitate ,catre 21 persoane fizice care vor deveni noii asociati.Desi capitalul social este in intregime in numerar, existand bunuri imobile in patrimoniu, care se transmit la randul lor catre noii asociati, actul de cesiune si actul constitutiv cel nou presupun ca se vor incheia in fata notarului. Intrebare: e obligatoriu ca toti cei 21 de cesionari sa fie prezenti personal la notar? Mai exact: nu este posibil ca unul dintre ei sa-i reprezinte si pe ceilalti asa cum se procedeaza cu modificarea ulterioara a actului constitutiv al unui SA?
Cel mai recent răspuns: mony , utilizator 12:26, 14 Aprilie 2006
Pai ce va complicati atat?
Incheiati toti cesionarii un contract de imprumut cu cedentul pentru suma restanta, cu clauze penale, iar actul de cesiune il poate incheia si un avocat sau Consilier juridic prin dare de data certa.;)
Da, m-am gandit si la varianta aceasta. Insa nu stim daca e chiar O.K. sa apara in ct.de cesiune sintagma"cedentul nu mai are nici un fel de pretentii de la cesionari iar cesionarii si-au achitat in intregime obligatiile fata de cedent pana la data incheierii prezentului contract de cesiune", atata vreme cat separat vom incheia un contract de imprumut. (?) Mentionez din nou ca cedentul este o p.j. care trebuie sa-si justifice cu acte clare fiecare actiune de acest tip. Va fi greu de convins sa semneze ct.de cesiune in aceasta varianta.
Raspunsul ORC a fost ferm: nu se pot inscrie in registrul comertului decat asociatii care si-au achitat integral obligatiile fata de cedent. Chiar daca e vorba de patrimoniu si nu de capitalul social.Solutia lor: un act aditional autentic care sa cuprinda clauza de genul:" cesionarii vor fi inscrisi in registrul comertului in calitate de asociati la data de.....(data achitarii catre cedent a ultimei rate)"Insa pana atunci cesionarii chiar daca au semnat ct.de cesiune si au achitat c/val partilor sociale nu au nici un drept conferit de lege pentru asociati. Ce parere aveti?
eu nu prea am inteles speta. Se cesioneaza drepturi de creanta si se vand drepturi reale ca de exemplu dreptul de proprietate asupra unor bunuri de partimoniu care apartin soc. com.
Deci de ce faceti cesiune asupra unor drepturi reale? ce anume imi scapa?
Se cesioneaza partile sociale, atat! Bunurile respective(teren, constructii, mijloace fixe) raman desigur in continuare in posesia si proprietatea firmei ale carei parti sociale se cesioneaza.Dar c/val acestor bunuri trebuie cumva platite cedentului, nu ? O problema ar fi cum se vor plati aceste bunuri de catre cesionari,pt.a nu fi in pierdere:
1. cumpararea partilor sociale la o valoare mai mare decat valoarea nominala, adica la val.nominala+c/val bunurilor ? - in acest caz se plateste impozit de 16%pe diferenta-,
2. incheierea unui Ct.de cesiune pt.partile sociale la valoarea nominala ,iar separat incheierea unui alt contract( ce fel?) pt.diferenta de pret reprezentand c/val bunurilor?
C/val acestor bunuri se va plati in rate deoarece suma despre care vorbim este f.mare. Neachitandu-se integral obligatiile banesti, cesionarii nu pot deveni asociati decat la data platii integrale.Asta insemnand anul 2009. Chiar daca c/val partilor sociale a fost achitata integral la data incheierii ct.de cesiune, deoarece raman in continuare obligatii banesti fata de cedent,esalonate la plata pana in 2009 , ORC nu ii va inregistra ca asociati decat in 2009.Aceasta este de fapt problema: desi partile s-au inteles sa esaloneze plata, cesionarii nu pot deveni asociati decat la momentul achitarii integrale a pretului! Intrebare in consecinta: ce calitate vor avea cesionarii, pana in anul 2009,daca desi au achitat c/val partilor sociale totusi nu sunt asociati la acea societate deoarece nu au achitat in intregime c/val bunurilor firmei?

Alte discuții în legătură

Cesionare societate florentyna florentyna Buna ziua! Am si eu o stuatie pe care nu stiu sa o abordez. Asociatul unic al unei sicietati vrea sa cesioneze societatea unei alte societati. Societatea ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de cesiune a actiunilor george popa george popa as dori un model de proces verbal de cesiune a actiunilor de catre asociatul unic catre o alta persoana. (vezi toată discuția)
Cesiune p.s. mony mony Ce parere aveti despre urmatoarea solutie in cazul unei cesiuni de ps- acceptata de Registrul Comertului si de Finante-: un asociat unic persoana juridica vrea ... (vezi toată discuția)