avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se poate anula decizia de concediere pe motive ce ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se poate anula decizia de concediere pe motive ce nu țin de persoana salariatului?

Buna ziua! Ce sanse sunt pentru a anula decizia de concediere pe motive economice, reorganizare a societatii si a schimbarilor tehnologice?

Suntem un nr. de 6-7 colegi care am primit aceasta decizie, deci nu stiu daca este vorba de o concediere colectiva. Preavizul are titlul de concediere individuala. In total firma avea 30-35 angajati.

Am sanse de castig in instanta in cazul in care precizez si faptul ca sunt cap de familie? si unicul venit de acum este doar pensia mamei, mica de altfel.

Nu am avut abateri disciplinare, motivele aduse de angajator pentru situatia de fata sunt legate de probleme economice pe care le intampina firma, motive explicate doar verbal, fara un document concret.
Ultima modificare: Duminică, 8 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:29, 10 Iulie 2018
Va rog sa ma ajutati cu aspecte legale cat si cu pareri personale, in cazul in care ati intalnit situatii asemanatoare.

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2018
IonelDn, utilizator
Buna seara! Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele intrebari:

1. In cat timp se poate contesta decizia de concediere? Am gasit diverse raspunsuri: 30 sau 45 de zile. Decizia primita este pentru motive ce nu tin de persoana salariatului.

2. Pe decizie este scris 30 de zile calendaristice. In cazul in care dpdv legal, perioada este de 45 de zile calendaristice, acel termen de 30 de zile scris pe decizie nu reprezinta fals in acte? Necunoasterea legislatiei, spre ex. Se poate face ceva in acest caz?

3. In cazul depunerii contestatiei la tribunal, fara avocat, va trebui sa am argumente cu litera de lege din codul muncii, sau e de ajuns sa prezint ca aceasta decizie este mai mult persoanala, decat profesionala?; argumentand si cu dovezi impotriva dificultatilor economice mentionate de patron: mai multe evenimente sponsorizate de firma in ultima perioada - dovezi care se pot afla si online.

Cornel Vasile a scris:

Instanta nu poate decide si concedierea sefului ... instanta constata sau nu legalitatea unei decizii de incetare a c.i.m.

Cu ce articol a incetat c.i.m. ?
Art 65-67 din Legea nr. 53/2003(codul muncii)
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
1.Termenul de contestatie este de 45 de zile de la data comunicarii deciziei.
Potrivit prevederilor art. 211 lit. a din Legea nr. 62/2011 măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusă.

2.Potrivit art.1, alin. 6 din Constitutia Romaniei, "respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

Astfel, nemo consetur legem ignorare („nimeni nu poate fi considerat că nu cunoaşte legea”) - adagiu care denumeşte principiul potrivit caruia se prezuma ca toata lumea cunoaste legea si nimeni nu poate fi aparat de raspundere invocand necunoasterea prevederilor ei; eroarea de drept nu exonereaza de raspundere.

3. Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Eroarea sub acest aspect - indicarea gresita a termenului de contestatie - daca nu v-a produs nicio vatamare nu poate fi sanctionata cu nulitatea deciziei de concediere.

4. Cererea de chemarea in judecata va trebui sa cuprinda ,printre altele :
- arătarea motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază cererea;

- arătarea dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt de cerere. Când dovada se face prin înscrisuri, se vor aplica, în mod corespunzător, dispoziţiile art. 150 C.proc.civ.. Când reclamantul doreşte să îşi dovedească cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul pârâtului, va cere înfăţişarea în persoană a acestuia, dacă pârâtul este o persoană fizică. În cazurile în care legea prevede că pârâtul va răspunde în scris la interogatoriu, acesta va fi ataşat cererii de chemare în judecată. Când se va cere dovada cu martori, se vor arăta numele, prenumele şi adresa martorilor, dispoziţiile art. 148 alin. (1) teza a II-a C.proc.civ. fiind aplicabile în mod corespunzător;

Alte discuții în legătură

Intrebari Marius Nou Marius Nou am fost concediat pe motive de reorganizare a firmei, sunt in preaviz. am aflat de la cineva ca angajatorul o sa aduca pe altcineva in locul meu care a cerut ... (vezi toată discuția)
Restructurare post angajat in ccic maria. maria. Buna ziua! V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea problema. In acest moment ma aflu in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului, concediu care se va ... (vezi toată discuția)
Concediere ca urmare a desfiintarii postului (art 65,codul muncii) cris2279 cris2279 Buna ziua, Care este procedura pentru concediere ca urmare a desfiintarii postului? Ce restrictie are angajatorul privind o eventuala angajare viitoare? (pe ... (vezi toată discuția)