avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se poate anula decizia de concediere pe motive ce ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se poate anula decizia de concediere pe motive ce nu țin de persoana salariatului?

Buna ziua! Ce sanse sunt pentru a anula decizia de concediere pe motive economice, reorganizare a societatii si a schimbarilor tehnologice?

Suntem un nr. de 6-7 colegi care am primit aceasta decizie, deci nu stiu daca este vorba de o concediere colectiva. Preavizul are titlul de concediere individuala. In total firma avea 30-35 angajati.

Am sanse de castig in instanta in cazul in care precizez si faptul ca sunt cap de familie? si unicul venit de acum este doar pensia mamei, mica de altfel.

Nu am avut abateri disciplinare, motivele aduse de angajator pentru situatia de fata sunt legate de probleme economice pe care le intampina firma, motive explicate doar verbal, fara un document concret.
Ultima modificare: Duminică, 8 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:29, 10 Iulie 2018
Buna ziua!

Revin cu cateva intrebari:

1. Exista un formular general pentru depunerea contestatiei? Daca da, de unde pot descarca acest formular?

2. Din formularele gasite pe internet, am vazut o rubrica in care se adauga in scris, motivele angajatului in care acesta contesta decizia de concediere. In aceasta rubrica pot adauga si motivele personale ale patronului ca fiind cele care au dus la aceasta concediere, pe langa dovezile online?
Trebuie trecute toate motivele in aceasta rubrica, sau se poate adauga/prezenta in instanta si alte aspecte?

3. In cazul in care instanta hotaraste concedierea ca fiind abuziva, se poate cere doar plata salariilor din urma, fara intoarcerea la postul avut anterior? In caz afirmativ, acest motiv trebuie trecut in formularul de contestatie?
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Model
[ link extern ] /
Sunt constient ca in cazul in care voi castiga si voi decide si intoarcerea la vechiul post, imi vor fi purtate Sambetele. Nu inteleg de ce patronul nu aduce in scris dovezi atunci cand se fac concedieri care nu tin de persoana salariatului (problemele economice au fost invocate, doar verbal). De ce nu se prezinta pe langa astfel de decizii si dovezi clare, care au adus la aceasta situatie?

La fel de usor as putea proceda si eu, ca patron, sa dau afara pe cineva din motive personale, apeland la legea care-mi permite sa invoc motive economice, tehnologice, reorganizare si astfel sa scap de anumite persoane.

Aceste decizii sunt analizate si de catre o institutie a statului, inainte de a fi prezentate? sau e o procedura interna care se face, in cele mai multe cazuri din motive personale si nu profesionale.

Sponsorizarile si evenimentele organizate nu sunt facute din banii dansului, ci din banii firmei, munca noastra. Sunt alti angajati cu salarii mai mari, nu neaparat si mai buni in productivitate, se putea decide disponibilizarea persoanelor cu salariile mari.

.......

Editat moderator : Nu mai citati in intregime raspunsurile primite.
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va inteleg sentimentul si stiu ca totul pare acum o vendeta personala. Dar sincera sa fiu, in business chiar si banii rezultati din munca salariatilor, apartin firmei si aceasta poate dispune cum sa ii cheltuiasca in limitele legii. Iar cand spuneam de cheltuieli de sponsorizare/protocol ma refeream la veniturile firmei.

De foarte multe ori cand suntem angajati, nu vedem tabloul complex al gestionarii unei firme, inclusiv cheltuielile acestora. Sper ca ma credeti cand va spun ca peste 35% din venitul unei firme merge pe salarii? Iar din ianuarie 2018, chiar mai mult.

Ideea este ca, si daca aveti dreptate, personal mi se pare o lupta lunga, cu timp si bani pierduti. Dar daca alti colegi au o parere, as fi curioasa sa aflu care este. Cei din HR stiu mult mai multe din spatele scenei.

Va doresc sa analizati la rece, fara emotii si s-ar putea sa descoperiti ca o usa s-a inchis, dar poate va asteapta o alta oportunitate, mai interesanta decat cea de pana acum.

Nu uitati ca totul trebuie dovedit. Sentimentele si presupunerile noastre nu au absolut nici o valoare in tribunal. Succes in toate!
Multumesc pentru opinia dvs. Nu neg anumite aspecte expuse de dvs, doar cã unii au o soartă mai durã si când intampinã anumite probleme pe nedrept, vor sã facã dreptate, sã lupte. Nici faptul cã sunt cap de familie nu a contat pentru el. Am sã mã gândesc la ce trebuie fãcut, o luptã trebuie dusã.
Ultima modificare: Marți, 10 Iulie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Intrebari Marius Nou Marius Nou am fost concediat pe motive de reorganizare a firmei, sunt in preaviz. am aflat de la cineva ca angajatorul o sa aduca pe altcineva in locul meu care a cerut ... (vezi toată discuția)
Restructurare post angajat in ccic maria. maria. Buna ziua! V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea problema. In acest moment ma aflu in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului, concediu care se va ... (vezi toată discuția)
Concediere ca urmare a desfiintarii postului (art 65,codul muncii) cris2279 cris2279 Buna ziua, Care este procedura pentru concediere ca urmare a desfiintarii postului? Ce restrictie are angajatorul privind o eventuala angajare viitoare? (pe ... (vezi toată discuția)