Buna ziua.
Revin cu o rugaminte.Daca v-oi avea ceva noroc poate v-oi primi si eu in cateva zile decizia de incetare a CIM,am mentionat de "noroc" deoarece reamintesc ca preavizul a fost pe perioada 14.09.2009-12.10.2009 si totusi am ajuns in 04.11.2009 fara a intra in posesia deciziei,adeverintei de somaj sau a CM.De asemenea,nici drepturile salariale nu mi-au fost acordate,atat pe septembrie bani ce trebuiau luati in 10 oct (ziua de lichidare a luni sept) si nici cei pe restul de zile din oct.sau pe CO neefectuat. Aceasta a fost facuta dar oficial inca nu am fost anuntata ca ar fi gata.Din surse sigure stiu c-am ce contine aceasta decizie si va rog sa-mi spune-ti si mie daca,avand in vedere ca este o concediere individuala cu art.65 alin.1,aceasta decizie ar trebui sa cuprinda in mod obligatoriu criteriile avute in vedere pentru stabilirea prioritatii la concediere daca cu aceeasi functie sunt incadrate mai multe persoane, si tot odata si lista posturilor vacante din unitate iar in lipsa acestor locuri libere dovada angajatorului a unei adrese catre ANOFM tinand cont de faptul ca relatiile de munca se bazeaza si pe principiul bunei credinte si a garantarii dreptului protectiei impotriva somajului?
La concedierile individuale cu art.65 alin.1 se tine cont obligatoriu si de prevederile art.65 alin 2 ?
Va mai rog sa-mi spuneti si mie la cate zile de CO ai dreptul pe perioada 01.01.2009-12.10.2009 in CIM fiind specificate 21 zile pe an?
Pe aceasta perioada am beneficiat de 13 zile si in urma unui calcul personal as mai avea de luat bani pe 4,5 zile.Intrebarea mea,daca calculul este corect,pe cate zile ar trebui sa mai primesc banii,4 sau 5 zile?Necompletarea unei zile intregi se calculeaza in favoarea salariatului sau a angajatorului iar pentru calcularea cuantumului cuvenit pentru o zi de CO se ia in calcul salariul din CIM,realizatul brut sau netul pe ultimele 3 luni aferente lunii de incetare a CIM?
Cum pentru alte decizii de concediere exista un termen de emitere al acestora,exista cumva si pentru decizia de concediere cu art.65 un astfel de termen?
Va multumesc mult si sper ca nu v-am suparat cu atatea nelamuriri.:sorry:
In momentul de fata mai mergeti la servici ?
Daca nu ati primit decizia de concediere este posibil ca sa va treaca in concediu de odihna chiar daca dumneavoastra va duceti zilnic la servici . Nu ati fi nici prima si nici ultima persoana care pateste asa ceva .
Codul Muncii prevede la articolul 74 ca decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
Criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), sunt obligatorii numai in cazul concedierilor colective .
Concedierea in baza art. 65 din Codul muncii presupune desfiintarea locului de munca al salariatului concediat, nu desfiintarea altor posturi similare, si exclude posibilitatea angajatorului de a dispune concedierea salariatului pe baza selectiei in functie de competenta, dar fara desfiintarea postului acestuia , adica este obligatoriu sa vi se desfiinteze postul ca sa va poata concedia .
Comunicarea listei tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, nu este obligatorie .
Pe data de 13.09.2009 mi-a fost inmanat preavizul, acesta incepand sa decurga cu data de 14.09.2009 iar cu data de 12.10.2009 imi inceta CIM.
In preaviz este mentionat faptul ca incheerea CIM se face cu art.65.alin.1.
Decizia stiu ca a fost facuta in urma cu 2 zile.
Pentru romania inedit: nu am mai fost la serviciu din data de 13.09.2009 ziua in care mi sa si prezentat preavizul.Stiu ca eram obligata la 4 ore zilnic insa patronul a spus sa nu mai vin in preaviz ca nu este nevoie.
"Incepand cu data de 14.09.2009 Directorul.............a decis intrarea in preaviz a doamnei.................,urmand a i se desface CIM in baza art.65.alin.1 cu data de 12.oct.2009.
V-am redat in tocmai singurul document ce mi-a fost inmanat.
Adica directorul in nume personal si nu societatea prin reprezentant legal... in calitate de director!?
Eu cred ca ar trebui sa contestati in instanta aceasta notificare,cu atat mai mult cu cat este in nume personal, va rog sa consultati de urgenta un avocat.