Buna ziua.
Revin cu o rugaminte.Daca v-oi avea ceva noroc poate v-oi primi si eu in cateva zile decizia de incetare a CIM,am mentionat de "noroc" deoarece reamintesc ca preavizul a fost pe perioada 14.09.2009-12.10.2009 si totusi am ajuns in 04.11.2009 fara a intra in posesia deciziei,adeverintei de somaj sau a CM.De asemenea,nici drepturile salariale nu mi-au fost acordate,atat pe septembrie bani ce trebuiau luati in 10 oct (ziua de lichidare a luni sept) si nici cei pe restul de zile din oct.sau pe CO neefectuat. Aceasta a fost facuta dar oficial inca nu am fost anuntata ca ar fi gata.Din surse sigure stiu c-am ce contine aceasta decizie si va rog sa-mi spune-ti si mie daca,avand in vedere ca este o concediere individuala cu art.65 alin.1,aceasta decizie ar trebui sa cuprinda in mod obligatoriu criteriile avute in vedere pentru stabilirea prioritatii la concediere daca cu aceeasi functie sunt incadrate mai multe persoane, si tot odata si lista posturilor vacante din unitate iar in lipsa acestor locuri libere dovada angajatorului a unei adrese catre ANOFM tinand cont de faptul ca relatiile de munca se bazeaza si pe principiul bunei credinte si a garantarii dreptului protectiei impotriva somajului?
La concedierile individuale cu art.65 alin.1 se tine cont obligatoriu si de prevederile art.65 alin 2 ?
Va mai rog sa-mi spuneti si mie la cate zile de CO ai dreptul pe perioada 01.01.2009-12.10.2009 in CIM fiind specificate 21 zile pe an?
Pe aceasta perioada am beneficiat de 13 zile si in urma unui calcul personal as mai avea de luat bani pe 4,5 zile.Intrebarea mea,daca calculul este corect,pe cate zile ar trebui sa mai primesc banii,4 sau 5 zile?Necompletarea unei zile intregi se calculeaza in favoarea salariatului sau a angajatorului iar pentru calcularea cuantumului cuvenit pentru o zi de CO se ia in calcul salariul din CIM,realizatul brut sau netul pe ultimele 3 luni aferente lunii de incetare a CIM?
Cum pentru alte decizii de concediere exista un termen de emitere al acestora,exista cumva si pentru decizia de concediere cu art.65 un astfel de termen?
Va multumesc mult si sper ca nu v-am suparat cu atatea nelamuriri.:sorry:
Legat de decizie nu va pot spune decat ca nu am semnat nici o decizie si nici nu am vazut o decizie.Singurul act in posesia mea este preavizul.Aceasta decizie a fost facuta acum 2 zile si mi sa spus ca pot merge luni sa o ridic.A fost inregistrata in Registrul de Evidenta al firmei ( stiu din surse sigure) cu data de 03.11.2009 deci ar fi corect dar nu vad ca motiv prezenta mea pentru ridicarea acesteia in ziua de luni decat o rea vointa fiind nevoiti de a mi se da si banii pe langa aceasta.
La ITM m-am interesat si nu a fost depusa.
In orice caz aceasta decizie isi va produce efectele numai de la data comunicari ei catre dv. respectiv data cand veti semna dv. de primire fie personal fie prin posta. In functie de continutul acestei decizi(care in mod normal trebuia eliberata in aceasi zi cu preavizul asa se procedeaza, ,repet in mod normal in ziua de azi fiecare face cum vrea.....) daca considerati va sunt lezate drepturile(inclusiv faptul ca pierdeti o luna de somaj) eu va sfatuiesc sa actionati societatea in judecata.
P.S. sa nu cumva sa uitati de salariu compensatoriu, care este dreptul dv.
"Art. 78
(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului." Contractul Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010
Publicat in Monitorul Oficial, Partea a V-a, nr. 5cc din 29 ianuarie 2007