avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Continut decizie incetare CIM cu art.65
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Continut decizie incetare CIM cu art.65

Buna ziua.
Revin cu o rugaminte.Daca v-oi avea ceva noroc poate v-oi primi si eu in cateva zile decizia de incetare a CIM,am mentionat de "noroc" deoarece reamintesc ca preavizul a fost pe perioada 14.09.2009-12.10.2009 si totusi am ajuns in 04.11.2009 fara a intra in posesia deciziei,adeverintei de somaj sau a CM.De asemenea,nici drepturile salariale nu mi-au fost acordate,atat pe septembrie bani ce trebuiau luati in 10 oct (ziua de lichidare a luni sept) si nici cei pe restul de zile din oct.sau pe CO neefectuat. Aceasta a fost facuta dar oficial inca nu am fost anuntata ca ar fi gata.Din surse sigure stiu c-am ce contine aceasta decizie si va rog sa-mi spune-ti si mie daca,avand in vedere ca este o concediere individuala cu art.65 alin.1,aceasta decizie ar trebui sa cuprinda in mod obligatoriu criteriile avute in vedere pentru stabilirea prioritatii la concediere daca cu aceeasi functie sunt incadrate mai multe persoane, si tot odata si lista posturilor vacante din unitate iar in lipsa acestor locuri libere dovada angajatorului a unei adrese catre ANOFM tinand cont de faptul ca relatiile de munca se bazeaza si pe principiul bunei credinte si a garantarii dreptului protectiei impotriva somajului?
La concedierile individuale cu art.65 alin.1 se tine cont obligatoriu si de prevederile art.65 alin 2 ?
Va mai rog sa-mi spuneti si mie la cate zile de CO ai dreptul pe perioada 01.01.2009-12.10.2009 in CIM fiind specificate 21 zile pe an?
Pe aceasta perioada am beneficiat de 13 zile si in urma unui calcul personal as mai avea de luat bani pe 4,5 zile.Intrebarea mea,daca calculul este corect,pe cate zile ar trebui sa mai primesc banii,4 sau 5 zile?Necompletarea unei zile intregi se calculeaza in favoarea salariatului sau a angajatorului iar pentru calcularea cuantumului cuvenit pentru o zi de CO se ia in calcul salariul din CIM,realizatul brut sau netul pe ultimele 3 luni aferente lunii de incetare a CIM?
Cum pentru alte decizii de concediere exista un termen de emitere al acestora,exista cumva si pentru decizia de concediere cu art.65 un astfel de termen?

Va multumesc mult si sper ca nu v-am suparat cu atatea nelamuriri.:sorry:

leonora
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
leonora, utilizator
Cel mai recent răspuns: Analore , utilizator 15:22, 5 Noiembrie 2009
Fisa postului ar trebui sa contina date minime despre:
- denumirea postului de munca si felul muncii ;
- integrarea in structura organizatorica , adica raporturile de subordonare , coordonare si conducere ;
- sarcini si responsabilitati ;
- activitati si actiuni specifice postului de munca;
- competentele postului de munca;
- pregatirea necesara postului de munca;
- salariul si conditiile de promovare.
- corespondenta in COR.

Obligatia de utilizare a COR la completarea documentelor oficiale este stabilita de art.15 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, sub sanctiunea amenzii contraventionale de la 1.500 la 2.500 lei

Fisa postului este un document obligatoriu !

Regulament de ordine interioara ati semnat ?
avand in vedere cele mentionate de dumneavoastra , va anunt ca in perioada de preaviz se efectuiaza un program de lucru de 8 ore /zi , in cazul in care persoana nu se prezinta la locul de munca , se poate trece la desfacerea c.i.m. disciplinar ,angajatul fiind trecut in nemotivate si cercetat disciplinar
Dumneavoastra a-ti mai trecut pe la firma sa va luati actele (decizia,adverinta si cartea de munca)?
Daca nu , atunci ar trebui sa mergeti deoarece decizia se emite ,conform legii , in ziua expirarii preavizului
Deasemenea ,in perioada preavizului nu se poate acorda concediu de odihna.
Poate nu a-ti primit decizi in termen de 30 de zile pentru a nu putea face contestati la tribunal.
O zi buna sa aveti astazi.
ROI.
In urma unui control al celor de la ITM efectuat in cursul anului trecut D-na Avocat a firmei ( care este si cumnata patronului ) a reusit sa obtina de la acestia un nou termen de intrevedere pentru prezentarea ROI pe motiv ca fata de la Resurse Umane tocmai plecase prin demisie fara preaviz avand nevoie de timp pentru al cauta ( fata de la RU avand insa 2 luni de cand plecase de la firma).Astfel,D-na avocat a avut timp sa modifice repede cateva aspecte ale ROI care sa fie in conformitate cu noua activitate a firmei.Asa am ajuns sa avem si noi un nou ROI care nu a fost prezentat nicidecum angajatilor sau pus cumva la vedere in cadrul firmei.Sa semnat de catre toti salariatii un tabel dar referitor la acceptarea programului inegal de lucru nicidecum de luare la cunostinta a ROI.
In privinta fisei postului,daca aceasta nu exista,cine poarta vina?Angajatul ca a acceptat o functie fara a i se intocmi fisa postului sau angajatul?Sunt salariatii care in urma unor calificari in comert li s-au schimbat functia in CM.
Din cate stiu si nu cred ca ma insel,eram obligata conform Codului Munci la un program de lucru de 4 ore / zi asta in caz ca nu cadeam de comun acord cu angajatorul la un alt program de lucru pe aceasta perioada,si cum insa angajatorul a dorit sa scape foarte repede de mine a fost de acord sa nu ma mai prezint de loc in aceasta perioada.Perioada de preaviz se considera a fi obligatorie pentru a lasa totul in ordine si a pune la dispozitia angajatorului tot ce ai avut in folosinta.Acest lucru nu era necesar in privinta mea deoarece toata documentatia de care raspundeam eu era la dispozitia lui zilnic.
La inceput am specificat ca nu mi-a fost dat nici macar salariul pe luna sept.Daca erau gata decizia,adeverinta de somaj,CM si calculul salarial sigur le luam pana acum.La firma m-am prezentat de 2 ori in perioada urmatoare expirarii preavizului insa nu mi-a fost dat nici un act.Mentionez ca serviciul se afla la 60 de km de locuinta mea,mergeam cu trenul si nu imi permit sa merg zilnic la firma si sa plec
asa cum am venit,sa fiu luata peste picior sau sa stau c-am 2 ore pe la usi asteptand sa mi se dea un raspuns fie el chiar si negativ.Ultima oara patronul nici nu a vorbit cu mine transmitand-umi ca ma grabesc prea mult si sunt prea insistenta.Zilnic ii contactez telefonic insa fara nici un raspuns pozitiv.Ieri am aflat ca decizia de incheere ar fi gata si pot sa merg luni sa o iau insa drepturile salariale,CM si adeverinta de somaj nu le voi lua in aceeasi zi,poate dupa 10 nov(ziua de lichidare a luni oct).De ex.CM nici macar nu a fost dusa la ITM pentru a fi operata la zi si inchisa.
V-am spus toate astea ca sa nu credeti ca as da dovada de neglijenta in fata drepturilor mele dupa care sa ma ridic cu pretenti in fata angajatorului.Puteati sa credeti asta daca era vorba doar de actele ce trebuie sa le iau dar ganditiva ca nu mi-am luat bani din luna sept.si pierd si o luna de somaj datorita nedepunerii dosarului la timp.Puteti sa spuneti ca exista persoane care li se ofera niste drepturi banesti dar asteapta sa treaca cateva luni ca sa mearga sa le revendice?
In timpurile noastre,la oamenii de rand,cu criza actuala eu nu cred ca exista asemenea persoane.
Deoarece am termen de 30 de zile de la data ridicarii deciziei de la firma nu de la incheerea CIM sunt sigura ca motivul neemiterii acesteia este ca patronul prelungeste aceasta zi pentru a mai beneficia de drepturile mele salariale stiind ca odata cu decizia trebuie sa-mi dea si acei bani (fapt confirmat si de avocata firmei).

va multumesc

leonora
Fisa postului este foarte importanta,contine atributiunile si responsabilitatile pe care le aveti si nu puteti fi trasa la raspundere decat pentru neandeplinirea acestora,adica ceea ce e cuprins in fisa postului.

În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
Angela D, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale si decizie incheere cim ( pana la d-zeu te mananca sfintii?) leonora leonora Buna seara Va rog sa scuzatii insistenta dar nu stiu cum mai pot proceda sau ce mai pot face. Ultima zi de preaviz a fost pe 12.0ct.incheiat cu ... (vezi toată discuția)
Schimbare functie......? leonora leonora Incepand cu luna aprilie 2008 mi sa schimbat domeniul de activitate la firma la care eram si am fost pusa sa ma ocup de salariati(pontaje,calcul ... (vezi toată discuția)
Micsorarea salariului de incadrare in timpul preavizului....?este legal? leonora leonora Buna ziua. Este legala micsorarea salariului de incadrare in perioada in care salariatul se afla in preaviz urmand a se incheia CIM cu art.65.alin.1? ... (vezi toată discuția)