avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz concediere salariata gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz concediere salariata gravida

Dragi colegi de forum,
As dori sa supun atentiei dvs urmatorul caz:
Salariata unei firme primeste preaviz de concediere articolul 65 alin. dupa cateva zile de preaviz intra in concediu medical pentru boala obisnuita. Se supsenda CIM si deci, se intrerupe preavizul. Dupa 30 de zile de concediu medical vine si anunta in scris ca este gravida in trei saptamani cu acte justificative. Cum credeti ca trebui sa procedeze angajatorul in acest caz?
1. Este corect daca anunta la trei saptamani de sarcina?
2. Mai poate fi concediata pentru motive neimputabile salariatului?
3. Isi poate lua concediu medical pe toata perioada sarcinii astfel incat sa preintampine concedierea?
4. Fiind gravida, in ce conditii mai poate fi concediata?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:11, 28 Mai 2013
Am inteles. Pana la urma intentia angajatorului nu este de incetare abuziva a CIM, este vorba despre abordarea corecta a situatiei.Va multumesc foarte mult pentru ajutor.

Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
bvr, utilizator
:sorry: Este foarte bine ca ati inteles si sunt bucuroasa ca am reusit sa va explic nuanta acestei situatii.
Va doresc mult succes.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
Revin cu inca o intrebare: Starea fiziologica de graviditate se poate anunta in orice moment al sarcinii? Chiar si la doua - trei saptamani?
bvr a scris:

Revin cu inca o intrebare: Starea fiziologica de graviditate se poate anunta in orice moment al sarcinii? Chiar si la doua - trei saptamani?


1. Tot din ordonanta de urgenta privind protectia maternitatii:
Art. 3. - (1) Salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.
2. Am gasit pe net:
-Sarcina este starea fiziologica a femeii ajunsa la maturitate sexuala, prin care trupul si psihicul ei realizeaza armonia deplina, implinirea menirii sale biologice si sociale.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
bvr a scris:

Revin cu inca o intrebare: Starea fiziologica de graviditate se poate anunta in orice moment al sarcinii? Chiar si la doua - trei saptamani?


Da dar trebuie dovedita cu acte medicale de catre salariata, asa este prevazut in oug 96/2003.

Tin sa fac o precizare si anume ca aceasta ordonanta de guvern validata prin legea nr.25/05.03.2004, face parte din legislatia complementara menita sa conduca la o mai buna aplicare a codului muncii, de aceea revin asupra subiectului in discutie si reiterez ideea ca in conformitate cu prevederile art.21 din OUG 96/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, unei salariate gravide i se poate desface contractul de munca din motive care nu au legatura cu starea ei de graviditate (desfiintarea postului). In situatia prezentata de dumneavoastra, avand in vedere ca anterior notificarii facute de salariata cu privire la starea ei de graviditate, ba mai mult anterior existentei fiziologice a starii de graviditate, ea a fost notificata cu privire la preavizul pentru concediere, pe care l-a suspendat printr-un certificat medical pentru incapacitate temporara de munca (fara legatura cu starea de graviditate). In aceasta situatie angajatorul poate continua procedura de concediere, deoarece faptul ca aceasta a inceput anterior datei la care a intervenit starea de graviditate a salariatei, constituie un element care atesta buna credinta a acestuia si instanta nu ar trebui sa "amendeze" actul concedierii.

Este adevarat ca daca doreste, salariata poate bloca actul de concediere in urmatorul fel:

1. Salariata dupa notificarea angajatorului privind starea de graviditate, solicita acestuia aplicarea prev. art.9 din OUG96/2003 sau o dovada din partea acestuia ca nu poate aplica aceste prevederi.
2. In aceasta situatie, angajata solicita medicului de familie (sau medicului specialist) in virtutea art.10 alin (1) din aceeasi ordonanta, acordarea unui concediu pentru risc maternal. Medicul poate acorda pana la 120 zile de concediu pentru risc maternal (3 luni).
3 La expirarea concediului pentru risc maternal, angajatorul nu mai poate dispune concedierea pentru o perioada de 6 luni (vezi art.21 alin. (2) din aceeasi ordonanta.

Si iata ca s-au facut cele 9 luni si salariata poate sa nasca linistita.

Alte discuții în legătură

Pot lua cm inainte de preaviz amelia20100 amelia20100 am fost anuntata ca vom intra in preaviz sapt.viitoare.pot sa intru in cm inainte de preaviz?daca in timpul cm -ului aflu ca sunt insarcinata mai pot face cev ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal valcris valcris Buna ziua. Daca o angajata este insarcinata in 7 saptamani, poate sa intre in concediu de risc maternal chiar daca inca nu a anuntat angajatorul in scris ... (vezi toată discuția)
Este posibila concediere angajatei însărcinate fiind in cm? nu concediu prenatal nici concediu de risc Alinroxi Alinroxi Este posibila concedierea fiind in concediu medical? Am anunțat angajatorul de sarcina fin primele săptămâni, am niște probleme si medicul specialist mi-a ... (vezi toată discuția)