bvr a scris:
Revin cu inca o intrebare: Starea fiziologica de graviditate se poate anunta in orice moment al sarcinii? Chiar si la doua - trei saptamani?
Da dar trebuie dovedita cu acte medicale de catre salariata, asa este prevazut in oug 96/2003.
Tin sa fac o precizare si anume ca aceasta ordonanta de guvern validata prin legea nr.25/05.03.2004, face parte din legislatia complementara menita sa conduca la o mai buna aplicare a codului muncii, de aceea revin asupra subiectului in discutie si reiterez ideea ca in conformitate cu prevederile art.21 din OUG 96/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, unei salariate gravide i se poate desface contractul de munca din motive care nu au legatura cu starea ei de graviditate (desfiintarea postului). In situatia prezentata de dumneavoastra, avand in vedere ca anterior notificarii facute de salariata cu privire la starea ei de graviditate, ba mai mult anterior existentei fiziologice a starii de graviditate, ea a fost notificata cu privire la preavizul pentru concediere, pe care l-a suspendat printr-un certificat medical pentru incapacitate temporara de munca (fara legatura cu starea de graviditate). In aceasta situatie angajatorul poate continua procedura de concediere, deoarece faptul ca aceasta a inceput anterior datei la care a intervenit starea de graviditate a salariatei, constituie un element care atesta buna credinta a acestuia si instanta nu ar trebui sa "amendeze" actul concedierii.
Este adevarat ca daca doreste, salariata poate bloca actul de concediere in urmatorul fel:
1. Salariata dupa notificarea angajatorului privind starea de graviditate, solicita acestuia aplicarea prev. art.9 din OUG96/2003 sau o dovada din partea acestuia ca nu poate aplica aceste prevederi.
2. In aceasta situatie, angajata solicita medicului de familie (sau medicului specialist) in virtutea art.10 alin (1) din aceeasi ordonanta, acordarea unui concediu pentru risc maternal. Medicul poate acorda pana la 120 zile de concediu pentru risc maternal (3 luni).
3 La expirarea concediului pentru risc maternal, angajatorul nu mai poate dispune concedierea pentru o perioada de 6 luni (vezi art.21 alin. (2) din aceeasi ordonanta.
Si iata ca s-au facut cele 9 luni si salariata poate sa nasca linistita.