Bună ziua
Am cumpărat o casa de la un dezvoltator. In contract scrie "pământ arabil când am vrut și eu sa îmi plantez câteva roșii, stupoare,la jumătate de lopata este plin de gresie, cuie, polistiren, fier, bucăți de caramida etc ramase din urma construcției. Este normal??I Am adus la cunoștință dezvoltatorului dar mi a zis ca sunt absurda.
In casa avem garanție 2 ani,nu se poate discuta cu el,întoarce spatele.:( Parchetul scârție f tare,nu este pus drept. O bucata de gresie din fata uși sa crăpat deoarece este gol pe dedesubt. Și multe altele.
Ma.puteti sfătui ce pot face?? Domnul este un fost director și ni se zice ca are multe pile și ca mă voi lupta cu morile de vant.Nu vreau sa cred ca trăim intr'o jungla. Multumesc anticipat ptr răspuns.
In cele ce urmeaza voi incerca sa detaliez una dintre sugestiile transmise.
1. Sesizati "dezvoltatorul" prin una din metodele:
1.1. In scris, in doua exemplare, dintre care unul pentru dumneavoastra, cu numarul si data inregistrarii.
1.2. Prin Posta Romana, scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
1.3. Prin mail.
In toate situatiile ar trebui sa primiti, din partea "dezvoltatorului", un raspuns scris, in termen de 30 zile.
2. In situatia in care nu sunteti multumita de raspunsul primit sau daca nu primiti nici un fel de raspuns, sesizati in scris ANPC. Tot in doua exemplare, ............... .
3. Inspectorii ANPC procedeaza (de regula) astfel:
- Constata;
- Contacteaza "partea reclamata", acordand acesteia un termen rezonabil (scurt) pentru o solutionare conforma;
- In situatia in care problemele sesizate vor fi solutionate si sunteti multumita, inspectorii ANPC va vor contacta si indruma pentru tot ceea ce poate urma;
- In cazul in care nu se rezolva problemele continute in sesizare sau acestea nu sunt solutionate corespunzator, inspectorii ANPC pot aplica amenzi (foarte consistente) sau pot dispune suspendarea temporara a activitatii "partii reclamate".
4. Termenele de "30 zile" sunt impuse de legislatia in vigoare.
5. Consultati site-ul www.anpc.gov.ro .
6. Sesizarea ANPC nu implica nici un fel de costuri.
7. In functie de evolutia situatiei cat si comunicarile dumneavoastra ulterioare, aceasta discutie poate continua.
panaitcorneliu
Utilizator 4din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimata Doamna,
Viciile ascunse sunt:
Așadar, ce prevede legea? Codul Civil, prevede la art 1672 pct 3, ca una dintre obligațiile vânzătorului, este de a-și asigura cumpărătorul împotriva evicțiunii și a viciilor. Viciile ascunse sunt acele nereguli pe care un cumpărător nu le-ar fi putut descoperi prin examinarea bunului ca orice persoana prudenta și diligenta, fără să aibă un ajutor de specialitate. Viciul ascuns trebuie sa fie grav și sa existe la momentul predării bunului, ceea ce legea cere e ca viciul sa „nu poată fi verificat” de un cumpărător prudent la momentul acceptului ori la o examinare ulterioara. Practic, se poate aprecia un „caracter ascuns” al viciului de la caz la caz.
Repet, răspunderea în cazul viciilor ascunse funcționează indiferent ca vânzătorul cunoștea sau nu viciile.
Din practică vă spunem ca vânzătorul, mai ales când a primit o mare suma de bani, nu va dori să renunțe la ea, nu va dori să anuleze vânzarea și să restituie suma primită asa că va veni să verifice cele spuse de dvs, un lucru care nu este, binennțeles, ceva de condamnat, însă de condamnat este refuzul în cele mai multe cazuri de a recunoaște în scris situația și de a-și lua angajamentul în vederea remedierii.
Doar pentru ca greșeala ii aparține vânzătorului iar el recunoaște, nu înseamnă ca are libertate deplina în alegerea modului în care este dispus sa o rezolve.
1. puteți solicita înlocuirea bunului în cazul în care aveți motive întemeiate să refuzați soluțiile propuse pentru reparări, cu unul care să corespundă cu calitatea negociată inițial în aceeași zona, asemănător, și la același preț
2. repararea pe cheltuiala vânzătorului împreună cu despăgubiri, alegerea celui care va realiza lucrarea precum și în intervalul orar propus de dvs (puteți cere și un angajament în scris ca după finalizarea lor bunurile Dvs, în cazul în care au fost distruse, vor fi reparate ori înlocuite)
3. o reducere corespunzatoare din pretul pe care l-ati platit la vanzare
4. o sumă de bani care să acopere reparațiile și despăgubirile și să reparați bunul singură.
5. despăgubiri pentru tot disconfortul creat.
Notă: Stimata Doamna, așa cum am spus la începutul acestei discuții, eu și soția am trecut prin așa ceva și chiar dacă dezvoltatorul nu a dorit să comunice cu noi, am reușit să îi deschidem dosar penal, atât lui cât și soției (amândoi fiind dezvoltatori), Parchetul ne-a dat dreptate, iar acum urmează să le deschidem și proces civil. Chiar dacă nu vom recupera vreun leu pentru viciile ascunse, am satisfacția că vor sta la pușcărie cel puțin 5 ani și cu siguranță nu vor mai construit, deoarece am constat că sunt mai mulți cumpărători care s-au îndreptat împotriva lor
Fac precizarea că momentan noi nu am plătit un leu la avocați, urmând ca pe civil să angajăm un specialist în Drept civil, iar toate cheltuielile se vor duce la dezvoltatorul lu pește.
Mulțumesc din suflet.Voi merge maI departe.Acum aștept răspuns la o notificare pe car I am făcut o în privința pământului plin de gunoaie și. .a podului (care este trecut in contract acoperis comun) Si in loc de etaj este trecut mansarda.A zis ca w o greseala de tipar..
1. Nu va bazati pe simple "discutii/vorbe".
Contactati "dezvoltatorul" in scris.
In plus, o alta varianta de a-i remite solicitarile dumneavoastra, este prin intermediul unui executor judecatoresc (dar, ........... , cam costa).
2. Daca nu va raspunde in scris, dupa 30 zile calendaristice, .......... , ANPC.
3. Imperios necesar este sa aveti dovada sesizarii/notificarii.