avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vizionarea în direct pe monitor de către conducerea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vizionarea în direct pe monitor de către conducerea asociației de proprietari a celor care intră în scara blocului. Legalitate sau nelegalitate?

Vizionarea in direct pe monitor a celor care intra in scara blocului constituie ceva ilegal in opinia.
Are cineva o alta opinie?

Practic imaginile trebuie stocate si nu sa se vizioneze in direct cine intra si cine iese din bloc.
Adica nu trebuie sa se vada in direct pe monitorul de la asociatia de proprietari a oamenilor care circula chiar daca se poate considera ca spatiul este comun.

In opinia mea se incalca dreptul la viata privata.

A avut cineva un proces de acest fel?
Ultima modificare: Duminică, 19 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Pe ordonanta se poate obtine asa cum bine ziceti.
Deci, ar trebui ca instanta sa dispuna sigilarea firelor daca este posibil din punct de vedere tehnic.

Dar oare nu ar fi mai bine sa fie sesizata firma care se ocupa de mentenanta si sa faca asa ceva fara proces?

Raspunsul scris al asociatiei este in sensul ca, monitorul nu a fost niciodata deschis si nimeni nu a vizionat in direct conform celor declarate de administrator.

Din cate am inteles de la.client ar fi vorba sa scoata monitorul de la administratie.
Cel putin asa zic...

Sigiliul cine ar avea dreptul sa il.detina?
Ar trebui ca firma care se ocupa de mentenanta sa aiba acest drept si nu asociatia de proprietari.

Altfel...ar fi indoielnica situatia...cu sigiliu cu tot...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua "CLAUDIU LASCOSCHI".

1. Instalarea respectivului sistem de supraveghere video, instalat în cadrul spatiilor comune detinute de catre asociația de proprietari, are ca scop, reglementat, doar securitatea/siguranta membrilor asociatiei, in conformitate cu respectarea legislatiei specifice in vigoare si a regulamentelor adoptate in cadrul AP (daca acestea exista).

2. In situatia in care AP a contractat o companie de protectie/paza autorizata, deopotriva cu respectarea legislatiei, exista si varianta "urmaririi/vizualizarii/monitorizarii on-line, 24/24 h, dar, DOAR de catre personalul acreditat si nominalizat (nume, prenume, CNP, etc, ...) de catre respectiva companie, DOAR intr-un spatiu special amenajat pentru acesti, sa zicem, "agenti", in acel "spatiu" avand acces doar "agentii". Nicidecum, terte persoane fizice, la simpla dorinta/curiozitate a acestora din urma.

3. Compania care a instalat acel "sistem de supraveghere video", in baza legislatiei in vigoare, avea obligatia de a
- instala acel sistem contractat, doar video sau audio-video, dupa caz;
- asigura colectarea datelor DOAR in format "criptat", pe orice tip de suport de stocare a datelor acceptat/dorit de catre AP/beneficiar;
- stergerea automata a datelor stocate, in format criptat, in termenul specificat de catre legiuitor;
- asigura "criptarea" imaginilor/sunetului", in vederea blocarii accesului persoanelor neautorizate la datele colectate, in varianta on-line.

4. Eliminarea "monitorului din biroul AP" nu reprezinta o solutie pertinenta.
Din punct de vedere tehnic, semnalul "captat" poate fi transferat catre orice monitor situat in apartamentu "x" de la etajul "y", caz in care situatia se complica in ceea ce priveste accesul in presupusul apartament.

5. Legislatia specifica este destul de stufoasa si necesita mult timp pentru studiere. Dar, ... .
Au fost postate, in cadrul acestui topic, foarte multe sugestii care ar putea duce la o finalitate benefica.
Ar fi deosebit de interesanta vizualizarea contractului/elor incheiate de catre AP in cazul spetei expuse, in conditiile in care AP accepta. Dar daca nu accepta, ... ???

6. Variante:
- cale amiabila;
- institutiile abilitate ale statului;
- instanta de judecata.

Succes !!!
Ultima modificare: Duminică, 2 Septembrie 2018
Adrian Sulea, Consultant credite si finantari
Nu exista as de proprietari.. doamna commanda tot ...
Cred ca nu a ti inteles exact situatia. sunt proprietara acestui apartament. De cind sunt proprietara (1 an ) nu s a facut nici o adunare generala a proprietarilor. Aceasta doamna si a instalat camerele pe un ecran in salon si se uita le televizor urmarind vecinii ...si cine vine...daca cineva are cheie .. inseamna ca i s a dat..si isi permite sa comenteze pt orice. nu stiu cum a fost ea desemnata administratora. era acolo cind am cumparat aparamenul....
In apartament.. avem apometre.. necitite niciodata in acest an.. desi fratele e mai mult plecat decit acasa, ea ne calculeaza consumul pe persoana.... pai de ce avem apometre atunci? cui sa ma adresez pentru o plingere sa fie verificat tot.. cum se functioneaza si in baza de care lege? este absurd si din punctul meu de vedere ilegal.. nu mai cunosc legile in romania, nu locuiesc si nu muncesc acolo.. dar tot ce se petrece in acest bloc e peste limita imaginatiei ...mi se pare o gluma...nu am vazut asa ceva nicaieri.. se face totul dupa bunul plac al adminisratorei.. pt ca sta toata ziua pe scara si tipa la toti... si camerele de luat vederi au devenit televizorul ei in salon... nu se poate asa ceva.. in ce lume traim...
an ajuns sa fac crize de panica cind ma duc la mine acasa ca stiu ca ma urmareste pe camera.. nu se poate asa ceva.. stie si ce avem in pungile cu cumparaturi...nu am semnat nimic pentru aceste visionari nici eu nici vechiul proprietar..
Multumesc pentru raspuns. Intre timp am citit legea si …asa cu lipsa mea de « capacitati necesare pentru a intelege » am gasit raspunsuri clare, la obiect si cu ce am de facut. Bineinteles am citit legea din 2018, care e exact aceeasi in toata Europa, fara conditional.
Buna ziua
Sunt proprietara acestui apartament
de fapt doamna care apparent este administratora are camerele instalate la ea in salon si se uita cine iese, cine vine etc.. eu nu locuiesc momentan in acest apartament.. dar din punctul meu de vedere este ilegal. intr adevar... in blocul in care locuiesc exista camere dar cum a ti mentionnat, immaginile sunt stocate si verificate numai in caz de necessitate.,nu pentru a spiona vecinii...voi face o reclamatie la
Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal
nu mi se pare normala aceasta situatie... am cumparat un apartament.... ma simt spionata in orice moment... rudele nu pot veni in visita caci doamana administratora care locuieste la etajul 1 iese in scara si cearta ...tipa.... vorbeste urat... face reclamatii absurde tuturor
nu este nici macar monitorul asociatiei de locatari... o doamna pensionara care nu are altceva de facut sta si se uita cine iese din bloc, cine vine, la ce ora , cu cine.. nu se poate asa ceva...
Gabriela

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Montare camere video la intrare in bloc si pe paliere dianahauk dianahauk Locuiesc intr-un bloc care are propia asociatie de proprietari. la ultima sedinta s-a discutat despre montarea camerelor video la intrare in bloc si pe ... (vezi toată discuția)
Notificare anspdcp privind montarea de camere video euely euely Buna ziua, Revin dupa o perioada de aproape 2 ani de zile, de cand s-a hotarat in Adunarea Generala , montarea de camere video in imobilul pe care il ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere! ionut.nicolin89 ionut.nicolin89 Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si ... (vezi toată discuția)