Nu exista obligativitatea angajatului de a veni la munca sambata si duminica , iar pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Nu este suplimentar, v-am explicat mai sus de ce ... si apoi avem art.137 C.mun. care dispune cu totul altceva fata de prevederile referitoare la munca suplimentara.
In concluzie, ipotetic vorbind, nu mai accept sa lucrez in weekend, iar acele ore sa le fac in cursul saptamanii, adica in loc de 8 ore pe zi, sa lucrez 12 ore, ca sa fie platite ca suplimentare. Bineinteles ca in realitate nu pot face asa, sa munceasca ceilalti colegi in weekend si eu in cursul saptamanii, ca sa fiu platita bine.
In art. 112 din codul muncii este precizat faptul ca durata normala a timpului de lucru saptamanal este de 40 de ore. Orele peste, rezulta ca sunt suplimentare. Eu am lucrat intr-o saptamana 78 de ore, dintre care 24 sunt in weekend. Cate sunt suplimentare, ca legea se refera la orele pe saptamana, nu pe luna? Sunt 12 ore suplimentare cele din cursul saptamanii sau toate 38 peste cele 40?
Lucrez in fiecare luna, ca medie, 220 de ore. Toate imi sunt platite ca ore normale pt ca nu depasesc acele ore de luni pana vineri, pt ca am multe ore in weekend. Este normal???
Pot sa lucrez zilnic, fara niciun liber cate 8 ore pe zi si nu realizez ore suplimentare, pt ca nu depasesc 8 ore pe zi de luni pana vineri. De exemplu in luna cu 30 de zile, cu 20 de zile lucratoare, as avea 240 de ore, adica 80 de ore in plus pe langa cele normale de 160. Si imi sunt platite ca ore normale, nu???
Eu am lucrat intr-o saptamana 78 de ore, dintre care 24 sunt in weekend. Cate sunt suplimentare, ca legea se refera la orele pe saptamana, nu pe luna? Sunt 12 ore suplimentare cele din cursul saptamanii sau toate 38 peste cele 40?
24 de ore sunt ore prestate in zilele de repaus sapatamansi se aplica art.137 C.mun.
14 ore sunt ore suplimentare si se aplica art.122 si 123 C.mun.
Daca luna are 168 de ore, eu am intr-o saptamana 54 ore, in restul saptamanilor sub 40 de ore (114 ore). Totalul fiind 168. Nu mi se platesc cele 14 ore suplimentare din saptamana pt ca se calculeaza totalul din luna, adica sa depasec 168. Desi in lege scrie maxim 48 de ore pe saptamana cu tot cu suplimentare, nu zice nimic de luna.
Ore suplimentare
Rasian
Dacă salariatul a lucrat într-o lună de 20 de zile lucrătoare, de luni până vineri 18 zile, sâmbătă și duminică 3 zile si 2 zile recuperare(a stat ... (vezi toată discuția)