avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se numește actul notarial prin care moștenitorii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se numește actul notarial prin care moștenitorii legali fac o înțelegere privind împărțirea masei succesorale înainte de dezbaterea succesiunii?

cum se numeste actul notarial prin care mostenitorii legali( mama cu 2 fice si un fiu) fac o intelegere amiabila privind impartirea masei succesorale inainte de a face succesiunea dupa un sot /tata defunct?
Ultima modificare: Duminică, 23 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:52, 25 Octombrie 2018
Unde exact scrie ca e obligatorie documentatia cadastrala pentru dezbaterea succesiunii?
Rupi cu gura fix degeaba.
Crede-ma pe cuvant si nu mai sustine prostii. Pentru dezbaterea succesiunii nu este obligatorie documentatia cadastrala.
Sunt oameni care nu au acte de proprietate, iar succesiunea se dezbate in baza anexelor 1 si 2, pentru care nu se intocmeste documentatie cadastrala.
Inginerul care o intocmeste solicita copie legalizata dupa actele de proprietate. Iar actul de proprietate e pe numele mortului.
Documentatia cadastrala inseamna doar niste masuratori. Daca el are acte pentru 1000 m.p, iar la masuratori au rezultat 1500, nu inseamna nimic. Nu o sa-l improprietareasca nimeni pe diferenta de 500.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
La mine dureaza deja de 10 ani procesul de partaj, si nu s-a ajuns nici la judecarea fondului. Intre timp a murit jumatate din familie, iar noi astilalti vom muri si noi si nu vom fi apucat sa stam in casa construita pe terenul primit mostenire. Pentru ca nu avem acte...adica nu se finalizeaza procesul. Nu vrea primaria. 3ani a durat doar procedura de citare. Vi se pare normal? Deci trebuie sa existe o solutie , alta decat sa astept sa-mi ia statul tot, prin securistii de kk* de la partid.

Pentru doamna care a deschis postarea: infiintati o firma, va costa 150 de lei. Faceti investitia PE FIRMA, unde proprietar este TOT FIRMA. Totul legal, prin dezvoltator sau regie proprie. Obtineti autorizatie de contruire tot pe firma, mutati sediul firmei la acea adresa. Cand se va face partajul, evaluarea etc, nu se va putea atinge NIMENI de proprietatea firmei. Obtineti act de demolare daca reconstruiti de la zero sau faceti expertiza evaluatorie daca doar doriti sa imbunatatiti o casa veche. Imbunatatirile aduse imobilelor se incadreaza tot la constructii, deci veti putea receptiona reparatia pe firma, ca si constructie de sine statatoare (cel putin contravaloarea acesteia, pentru ca o veti declara in scopul impozitarii, tot pe firma). Nu efectuati cheltuieli fara documente fiscale si devize de lucrari care sa ateste ce s-a consumat la acea adresa ! Pare dificil, dar nu e. Obtineti aprobarea scrisa a celorlati mostenitori ca sunt de acord sa cedeze cu titlu gratuit si fara pretentii ulterioare firmei X dreptul de a-si construi sediu pe acel teren.
Adunati toate chitantele privind persoana care achita impozitul.

De obicei, cand simt mirosul banilor nemunciti, rudele vin ca mustele. Pana atunci ei "n-au nevoie de acte" ca "nu le trebuie nimic". Va garantez ca in ziua cand veti termina investitia vor aparea procesele, deci inarmati-va cu documente justificative.

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Dacă doriți un document prin care unul dintre dvs. „să delimiteze clar partea ce i se cuvine” în scopul de a-și asigura „viitoarele investiții”, atunci calea bună ar fi:

1. dezbaterea moștenirii după tată.
2. partajul (singurul act care poate asigura delimitarea clară...).

Altminteri, există riscul să ne mai auzim și în viitor. Când întrebarea va fi tot despre asigurarea investițiilor făcute pe partea ... neclarificată la vremea când trebuia. Sau chiar mai rău decât atât... În funcție de cine va căuta răspunsuri...

Dvs. vă cunoașteți între dvs. Eu simt nevoia să vă spun că în materie de succesiuni nu prea se potrivește vorba aceea „timpul le rezolvă pe toate”. Dimpotrivă. Le poate incurca serios.

adema1980, utilizator
"Unde exact scrie ca e obligatorie documentatia cadastrala pentru dezbaterea succesiunii?
Crede-ma pe cuvant si nu mai sustine prostii. Pentru dezbaterea succesiunii nu este obligatorie documentatia cadastrala."
Pentru stabilirea masei succesorale nu e obligatorie, dar pentru partaj DA.
adema1980, utilizator
Ce spui dumneata?! "Partajul succesoral e permis odata cu certificatul de mostenitor, prin certificatul de mostenitor. Dar nu se practica, din nefericire."
Mie instanta imi refuza partajul desi am titlu de proprietate, certificat de mostenitor etc, ma rog tot ce cere legea, pe motiv ca am o bucata de tarla la 50 de km de orice localitate care nu e INTABULATA. Si nu pot face intabularea pentru ca la Iasi prefectura a dat ordin sa nu se faca nicio intabulare daca cererea nu e insotita de declaratiile notariale ale TUTUROR mostenitorilor. In conditiile in care noi avem un nepot de stranepot care nu e de gasit in Romania, e disparut. Acum trebuie sa asteptam 20 de ani sa constate instanta unde e individul ca sa putem intabula, ca sa pot eu sa-mi fac un cotet la mine in curte. De asta ce ziceti? 10 ani de procese...tara de kk*

Liliana Gradinaru a scris:

Domnule virgil1950, deinde de avocat, depinde de notar, depinde de fiecare cum isi face treaba. Stiu avocati si notari care sapa si investigheaza verigile lipsa... consuma timp, uneori neplatit. Hai sa nu generalizam, ca facem discriminari. Si oricum atitudinea agresiva nu ajuta. Revedeti regulamentul forumului.

Actul notarial pe care il cauta bratone este pact/contact/acord/intelegere asupra mostenirii lasate de... E necesar cadastrul si intabularea, precum si fiscalul, dar as adauga eu si niste certificate de calitate de mostenitor.
Dar poate ca acest act nu va ajuta userul, caci depinde de continutul mostenirii, de scopul si finalitatea partilor actului. Lasarea dezbaterii pe mai incolo incurca lucrurile, asta pentru ca va veti trezi la decesul mamei ca impartiti, poate, bunuri care existau la momentul decesului dar azi nu mai sunt, bunuri care atunci nu erau dar azi sunt... complicatii inutile intre patrimonii.

Partajul succesoral e permis odata cu certificatul de mostenitor, prin certificatul de mostenitor. Dar nu se practica, din nefericire.

adema1980 a scris:

"Unde exact scrie ca e obligatorie documentatia cadastrala pentru dezbaterea succesiunii?
Crede-ma pe cuvant si nu mai sustine prostii. Pentru dezbaterea succesiunii nu este obligatorie documentatia cadastrala."
Pentru stabilirea masei succesorale nu e obligatorie, dar pentru partaj DA.

Am pomenit ceva de partaj?
Am spus pentru "dezbaterea succesiunii ".

Alte discuții în legătură

Partaj voluntar fara intabulare? justme1 justme1 Buna ziua, as dori sa fac fac succesiunea dupa moartea parintilor mei (suntem doi frati). Ne-am inteles asupra impartirii si am mers la notar, cu toate actele ... (vezi toată discuția)
Partaj după ce moștenitorii au ajuns la o înțelegere: în instanță sau la notar? sorin33 sorin33 1 Pt,dezbaterea succesiunii,am primit anexa 24 de la primarie si am ajuns la o intelegere cu toti mostenitorii trecuti in anexa cu privire la impartirea masei ... (vezi toată discuția)
Succesiune costelmacovei costelmacovei buna ziua va rog sa-mi spuneti care sunt pasii pentru a face succesiunea a 6 ha de pamant mentionez ca parintii nu mai sunt in viata de multi ani iar ... (vezi toată discuția)