avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acord extindere retea de gaz
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acord extindere retea de gaz

Buna
Doresc sa fac o extindere a unei retele de gaz deja existente. Reteau existenta a fost construita de o asociatie sponsorizata din fonduri din strainatate si toti care doresc sa se racordeze la aceasta retea trebuie sa plateasca o suma de 900$. In cazul meu reteaua ar trebui sa fie extinsa aproximativ 50m. Costul extinderii este suportat in parte de Delgaz, in parte de 5 familii care dorim sa facem extinderea. Problema a aparut in momentul cand reprezentantii asociatiei care detin reteau de gaz, cer si de la noi cate 900$, in conditiile in care reteaua nu ajunge pana la noi iar extinderea este suportata de Delgaz si noi. Este legala aceasta taxa pt fiecare bransare? Asociatia respectiva nu trebuie sa justifice ce servicii ofera pt aceasta suma de bani? In cazul in care nu fac nimic legat de lucrari de extindere sau bransare, este legala aceasta taxa?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
Zoltan.Ormos, utilizator
Cel mai recent răspuns: Zoltan.Ormos , utilizator 18:16, 1 Octombrie 2018
Nu am confundat taxa de bransare cu despăgubirea, dar nu știu cu ce titlu trebuie să plătim fiecare aceea taxă de 900$ asociației. Și indiferent cine face extinderea, bucata extinsă nu mai este proprietatea asociației. Din cauza asta încerc să aflu dacă este vreo lege care să susțină această taxă către asociație sau este cerută abuziv. În cazul în care ar fi fost rețeaua în fața casei, nu as avea nicio problemă să plătesc taxa aferentă. Ma deranjează faptul că extinderea trebuie să o fac pe banii mei, taxele pt proiect, branșare, etc le plătesc la Delgaz și apare această taxă (5x900$) pt ce?
Intrati pe saitul ANRE si vedeti noile tarife. Daca nu raspundeti la intrebari, sanse sa va ajute cineva nu sunt. Nu stiu unde apare acel cost, de ce ii spuneti taxa, de ce e in dolari...
Nu cred ca m-ati inteles.
Exista o retea privata de distributie a gazelor, proprietar fiind asociatia X.
Reteaua respectiva nu ajunge pana la mine.
Trebuie sa fac o extindere de conducta de la reteaua existenta pana la mine.
Pt extindere am nevoie de acordul proprietarului retelei de la care doresc sa fac extinderea.
Ca sa obtin acordul lor, asociatia X cere cate 900$ de la fiecare dintre noi, cei care finantam extinderea de teava. (900$ este suma ceruta de catre asociatia X pt fiecare racordare la reteaua lor).
Intrebarea mea era: este legala aceasta taxa pt fiecare in parte, dat fiind ca se face extindere de conducta, nu bransare?
In final poza ar arata cam in felul urmator: exista o retea mare de distributie cu 500 de puncte de bransare, proprietar asociatia X si o mini retea de 50m cu 5 bransari, proprietar eu+asociatii.
Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2018
Zoltan.Ormos, utilizator
Aveti posibilitatea sa deschideti actiune in instanta impotriva respectivei asociatii pentru refuzul de a va acorda avizei fara achitarea unei taxe de 900 $ de persoana si sa solicitati instanteis a aprobe efectuarea unei expertize judiciare contabile pentru care fiecare parte sa anexeze documente la dosarul cauzei.
Obiectivul expertizei sa fie stabilirea cotei parte ce trebuie platita asociatiei respective de cei care se branseaza la un moment dat.
Va tot spun ca nu pricep, va intreb chestiuni specifice si nu-mi raspundeti, era culmea sa fi inteles! :)) M-ati facut sa rad, e bine.
V-am spus ca trebuie sa despagubiti, v-am intrebat de ce e in USD, de unde reiese suma, din contactul telefonic cu ei, aveti vreun inscris?
Si as dori sa ma intelegeti si dv. pe mine, sa cititi ca sa nu scriem degeaba. Sigur ca va veti bransa toti 5, ca doar nu faceti extindere ca sa va uitati cum a ajuns teava de gaz in fata imobilului dv.! Asadar, vor fi si 5 bransamente, fiecare cu taxa sa.
Cred ca nu ati inteles deloc care sunt pasii, ce reprezinta fiecare cost, fiecare teava, ce inseamna termenii specifici, extindere, bransament, despagubire, taxa etc., ca sa ne puteti explica coerent.

V-am spus:
Liliana Gradinaru a scris:
Depinde de anul extinderii, de costurile sale. Pentru extinderea la care va bransati trebuie sa achitati o parte din costuri. daca suma este de 900 de dolari, asta nu stiu.

Liliana Gradinaru a scris:
...cativa ani nu e un termen pe care eu sa-l pot analiza juridic.
Fiecare dintre cei care se branseaza, fie facand extindere, fie direct, la o teava existenta, va achita o parte din costul acelei tevi.
In esenta, e probabil ca nu toti faceti extinderea, doar unul dintre voi, probabil ultimul. Ceilalti apareti pe acte ca bransament simplu, cu despagubirile aferente. Dar toate astea mi le inchipui, nu le cunosc exact. Nu inteleg nici de ce apar dolari si nu lei...

De trei ori v-am intrebat de ce dolari... dv. reveniti sa mai intrebati odata. Intrebati, dar daca nu raspundeti nu va pot ajuta.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Buna ziua, as avea o intrebare in legatura cu extinderea retelei ... Adeluta13 Adeluta13 Buna ziua, As avea o intrebare in legatura cu extinderea retelei electrice(CEZ). In 2013 parintii mei pentru a avea energie electrica in gospodarie a trebuit ... (vezi toată discuția)
Racordare gaze Iuli34 Iuli34 Bună ziua, locuiesc la curte, pe un drum de servitute, fiind ultima locuință construita, ca și poziție. Locuinta a fost racordata la rețeaua de gaze ... (vezi toată discuția)
Acord vecini pt racordare curent electric dac_ian dac_ian Buna....detin un teren cu acces pe drum privat la care alaturi de alti 4 vecini sunt proprietar. Din 2008 incoace vecinii au amenajat drum,tras curent,apa etc ... (vezi toată discuția)