avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce posibile probleme implica primirea in spatiu a unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce posibile probleme implica primirea in spatiu a unei persoane?

Am un apartament si ca sa nu ramana nelocuit am gasit un prieten care va locui acolo fara chirie, doar sa isi plateasca facturile, sa ude florile etc...
Deci nu doresc sa fac contract de inchiriere pt ca nu va plati chirie. Doamna notar a spus ca nu pot face contract de comodat pt ca unul dintre proprietari (mostenitori) a decedat si trebuie facuta mai intai succesiunea.

Intrebarea mea este daca prietenul respectiv va avea vreun drept asupra locuintei mele in urma primirii in spatiu. (doresc sa aiba o forma legala de a locui la adresa mea, de ex. viza de flotant etc.) E vreo diferenta intre viza de flotant si primire in spatiu?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: ovidiudif , utilizator 11:15, 21 Mai 2015
Avokitten, nu e cazul...doar eu si fratele meu suntem proprietari pe apartament. eu nu locuiesc in tzara si nici fratele meu, dar el s-a dus cu ocazia decesului tatalui si eu i l-am recomandat pe baiatul care sa stea in apartament si ii va face primirea in spatiu plus un contract de comodat semnat doar de ei pt ca notarul a zis ca fara succesiunea dupa tata nu poate legaliza ctr de comodat. Deci vom avea o hartie asa, facuta intre fratele meu si baiatul resp. Pb e ca nu stii niciodata cum se schimba oamenii si oricat de multa incredere ai in cineva tot te poate insela. Dar macar stiu ca nu imi ocupa tiganii casa cum am mai auzit...
Succesiunea dureaza cateva saptamani, trebe luate adeverinte de valoare de la cimitir (2 sapt eliberarea lor) etc...
Multumesc mult pt raspunsuri!
Puteti face un contract de comodat intre dvs. si frate, pe de o parte, si persoana despre care vorbiti, pe de alta parte.
Nu numai ca un astfel de act sub semnatura privata este perfect valabil, dar mai face si dovada acceptarii mostenirii.

Art. 689 c. civ. "Acceptarea poate fi expresa sau tacita. Este expresa cand se insuseste titlul sau calitatea de erede intr-un act autentic sau privat; este tacita cand eredele face un act pe care n-ar putea sa-l faca decat in calitatea sa de erede, si care lasa a se presupune neaparat intentia sa de acceptare".
multumesc mult. Au facut fratele meu si baiatul resp un ctr de comodat intre ei doi.
Bunz ziua.
Ambii parinti sunt decedati iar eu sunt singurul mostenitor. Am facut succesiunea pentru un bun mobil pentru a avea un certificat de mostenitor. Parintii mei mai detineau si un imobil in care aveam si eu adresa de domiciliu, pe care nu l-am dezbatut la masa succesorala pentru ca nu imi pot permite achitarea acelor taxe. Intrebarea mea este: Pot inchiria, sau incheia un contract de comodat fara a dezbate succesiunea si pentru imobil?
Ideea e ca nici cartea de identitate nu am putut sa o fac decat provizoriu pe un an deoarece nu sunt propietar la acea adresa.
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2015
ovidiudif, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuirea in apartament inainte de incheierea succesiunii Adriana_Marinescu Adriana_Marinescu Buna ziua, La inceputul lunii octombrie a decedat o matusa de-a tatalui meu, el ii era nepot dupa sora. Inainte de a muri, ea a incheiat un testament la ... (vezi toată discuția)
Viza de flotant Orasand Orasand Buna ziua!As avea o intrebare.De curand am dat apartamentul nostru cu contract decomodat da doar semnat intre noi si ei,iar acum dupa cateva zile mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Lamuriri luare in spatiu bossake bossake Sunt proprietar (50% eu, 50% mama mea care este decedata, nu am frati) al unui apartament cu 3 camere. In urma cu 1 luna am inchiriat apartamentul, si am ... (vezi toată discuția)