In calitate de locatar al unui bloc in Bucuresti, cum pot/putem incepe procedura de renuntare la repartitoarele de caldura ?
Tin sa precizez ca majoritatea vecinilor este de acord.
Din pacate, aceste repartitoare sunt foarte paguboase. Pe langa faptul ca fiecare apartament a platit intre 1500 si 2000 lei pentru ele, factura la caldura este cu 30% mai mare.
Solutii sunt multe dar primariile sunt axate pe coruptie si spagi, NU pe bunastarea si calitatea vietii cetatenilor.
Adam Grecu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu sunt de acord cu dvs. din urmatoarele motive:
1. Cantitatea de energie termica pe care o primeste blocul/scara dvs. este masurata printr-un gigacalorimetru. Adica, ori functionati cu repartitoare de costuri, ori fara repartitoare de costuri, cantitatea de energie termica lunara este doar ce-a masurata de acel aparat. In aceasta faza a discutiei, nu puteti sa demonstrati ca ... aceste repartitoare sunt foarte paguboase., pentru ca firma care detine softul si calculul repartizarii costurilor prin repartitoare pleaca de la aceasta informatie de baza - cantitatea de energie termica (Gcal) intrata in bloc;
2. Functionarea cu repartitoare de costuri presupune un lucru simplu: fiecare proprietar "trage" din instalatia de incalzire, cata energie termica vrea pentru satisfacerea confortului termic pe care il doreste, insa asa cum am spus mai sus, majoritatea dintre dumneavoastra regleaza robinetii terostatici la valoarea minima - pentru a plati cat mai putin, ceea ce nu este chiar asa: din acest motiv s-a creeat impresia ca functionarea cu repartitoare de costuri este paguboasa;
3. Odata cu inchiderea /deschiderea repetata a robinetilor termostatici, instalatia hidraulica a sistemului de incalzire al blocului se dezechilibreaza hidraulic, ceea ce face in final ca mai multa energie termica sa intre in bloc, adica factura va fi mai mare - fara ca acest lucru sa produca un confort termic corespunzator in locuinte: ce presupune acest lucru - presupune achizitionarea de catre proprietari a unor dispozitive automate de echilibrare hidraulica...;
4. Multa lume nu intelege ca sistemul centralizat de incalzire in blocuri genereaza energie termica si pe spatiile comune - subsoluri, casa scarii, tevi verticale in apartamente; aceata energie termica trebuie repartizata tuturor proprietarilor, proportional cu suprafata utila a locuintei; situatia este valabila si atunci cand folosim repartitoare si atunci cand repartizarea costurilor se face in pausal;
.................
Topicuri asemanatoare au mai fost pe acest forum si raspunsuri corecte le-a dat @darida; daca puteti sa cautati, incercati sa dati de aceste raspunsuri si poate o sa intelegeti mai multe aspectcte privind repartizarea costurilor prin repartitoare de costuri.
Cele scrise mai sus, nu pot sa clarifice in totalitate aspecte care va intereseaza, insa pentru a functiona cu inclazirea blocului in pausal, puteti sa hotarati acest lucru - macar asa de proba 1-2 luni si sa ajungeti la o concluzie. Toti proprietarii sa-si deschida la maximum robinetii termostatici de pe calorifere, situatia unitatilor inregistrate sa nu mai fie luate in seama, iar asociatia sa faca repartizarea incalzirii in pausal. Asa o sa observati daca este mai bine sau mai rau, cu metoda repartizarii incalzirii in pausal.
Inca doua observatii:
1. Nu ma ocup, nu am functii in vre-o firma de calcul a repartizarii costurilor cu incalzirea locuintelor prin repartitoare de costuri;
2. Nu mai bagati in discutie interesul sau dezinteresul primariilor in aceasta activitate. Nici aici nu puteti demonstra ceea ce ati afirmat mai sus. Serios.
Va doresc mult succes!
Adam Grecu vad ca bateti campii grav de tot pe acest subiect. Sunteti inginer de profesie ? Ce pregatire si experienta profesionala aveti ? Cu ce va ocupati dpdvd profesional ?
Problema noastra, a celor peste 100 de locatari e simpla:Vrem sa scapam de repartitoarele paguboase si absolut INUTILE deoarece ne-au crescut facturile la caldura.
Adam Grecu nu bate campii deloc. A formulat un raspuns asa cum a crezut de cuviinta ! Iar dumneavoastra daca doriti sa scapati de repartitoare, de ce nu faceti ce ati facut atunci cand le-ati montat ? Adunare generala, hotarare luata cu 100% membrii asociati dar si proprietari, si cu asta basta. Inainte de asta, daca aveti contract pentru calcul sume pe baza repartitoare, verificati temeinic clauzele prin care puteti sa reziliati acel contract , iar aparatura lasati-o la locul sau pentru ca sunt mari sanse ca din anul 2020 sa fie superobligatorii !!! :) Nu e deloc complicat. Tot ce e facut de om poate fi si desfacut :) Zi faina !!!
Adam Grecu
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
george4444
Asa este frate. Facerea de bine se cheama acum ca bati campii...
Pur si simplu am incercat sa va lamuresc si v-am dat si solutii - vedeti ce ce scrie @ Aurelian Buharu - caruia ii multumesc pentru sprijin.
Domnu' George - nu-i neaparat nevoie sa fii inginer. Experienta profesionala - 40 de ani am lucrat in industria chimica unde am avut sarcini de serviciu chiar in domeniu, de 30 de ani ma ocup cu administrarea unei asociatii cu peste 500 de apartamente si chiar m-am ocupat serios cu repartizarea costurilor cu incalzirea prin repartitoare de costuri. Nu vreau sa ma laud, "le am" la acest capitol .
Faceti ce doriti, dar sa stiti ca problema dvs. nu este ca aveti montate pe calorifere, repartitoare de costuri si nici intr-un caz ...aceste repartitoare sunt foarte paguboase si v-am explicat si de ce sunteti in eroare - dar asta este alta chestiune pe care, chiar ca nu ma priveste. Eu am incercat, doar sa va atrag atentia ca gresiti.
Sa fiti sanatosi!