Va rog sa-mi recomandati unde si cum trebuie facuta succesiunea in situatia urmatoare : sotul belgian, decedat in 2007, sotia româncă, au doi copii din casatoria lor, barbatul având si un al treilea copil dintr-o casatorie anterioara in Belgia.
In timpul casatoriei sotii detineau un apartament pe numele amândurora in România.
Sotii au divortat, iar la divort s-a stabilit ca sotia sa-i plateasca sotului o sulta pentru partea care-i revenea din apartament. Foarte curand dupa divort sotul a decedat ( in alta tara) si nu exista un certificat de mostenitor pentru partea lui de apartament.
Momentan sotia este recasatorita si locuieste in Spania cu cei doi copii, unul major. Ea vrea sa vanda apartamentul din România, dar nu este efectuata succesiunea dupa decesul primului sot.
Intrebarea este unde ar trebui facuta succesiunea si care sunt pasii de urmat.
Multumesc.
De cand nu poate fi instrainat un bun cu sarcina, atat timp cat cumparatorul accepta sa dobandeasca bunul in aceste conditii? Sulta, implica o obligatie de plata, pe care o poate face oricine. Numai ca in cazul de fata, titluarul sultei nu mai este in viata. Sulta, ramane un drept patrimonial ce trebuie inclus in masa succesorala a celui decedat. Dupa ce se dezbate succesiunea, atunci se poate face plata sultei catre mostenitori. Pentru a se constata daca e prescris sau nu, doar instanta este competenta
Si de ce ai incheia un astfel de contract de vanzare cumparare, punand in sarcina cumparatorului o sarcina, care in primul rand nu ii incumba, in al doilea rand il va incurca la o instrainare ulterioara?
Practic in loc sa inchei un act cu un extras de carte funciara "curat", perpetuezi degeaba o situatie neclara.
Doamne fereste de o asemenea mentalitate, din categoria "da ce-are? Merge si asa".
De asta sa spuneti "Doamne fereste".