avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general repartizare in dividende?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

repartizare in dividende?

Se poate repartiza in dividende suma din contul 1068-alte rezerve?
Mentionez ca in contul 1068 s-a repartizat profitul net aferent anului 2006.
Acum exista bani in firma
si asociatul doreste dividende.
Ca si inregistrari
cum ar trebui sa fac?

1068=1171 si 1171=457 si bineinteles 457=446
SAU
1068=457 direct? si 457=446

Multumesc de ajutor
!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:56, 9 Februarie 2012
"Entităţile nu pot reveni asupra înregistrărilor efectuate cu privire la repartizarea profitului.'

consider ca aceasta exprimare inseamna ca nu ma pot razgindi la ceea ce am facut deja, adica , daca de ex in 2007 am repartizat profitul pe rezerve, nu am voie sa revin asupra acelei inregistari - ok
Dar in 2009, pot sa constitui dividende , modificind acum , in 2009 destinatia acelui profit.
In fond , sint banii asociatului : daca doreste sa finanteze prin rezerva , il priveste, dupa ce se redreseaza, isi poate ridica profitul cuvenit .

rodia a scris:

Se poate repartiza in dividende suma din contul 1068-alte rezerve?
Mentionez ca in contul 1068 s-a repartizat profitul net aferent anului 2006.
Acum exista bani in firma
si asociatul doreste dividende.
Ca si inregistrari
cum ar trebui sa fac?

1068=1171 si 1171=457 si bineinteles 457=446
SAU
1068=457 direct? si 457=446

Multumesc de ajutor
!



de curand am citit si eu in legislatie referitor la o asemenea posibilitate de revenire asupra unor rezerve constituite anterior si sunt de parere ca nu este permisa de lege aceasta operatiune. prevederile legale sunt:
- L 31/1990 - la art. 111 se specifica termenul de 5 luni de la data incheierii exercitiului financiar (deci cel tarziu 31 mai anul urmator), termen la care are loc AGA si se stabileste dividendul; la aceasta se adauga termenul de plata a dividendelor - 6 luni de la aprobarea bilantului
- Ordinul 1752/2005 art. 222- entitatile nu pot reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea profitului

toate acestea au fost specificate de lustex mai sus, dar se adauga - si cred ca acesta afecteaza cel mai mult - termnul de plata a impozitului pe dividende - 31 dec. a anului urmator exercitiului financiar incheiat (in cazul prezentat este data de 31.12.2007). asa ca impozitul pe dividende platit atat de tarziu atrage dupa sine dobanzi se penalitati la primul control fiscal de fond - si asta in cazul in care nu se va considera evaziune fiscala, pentru ca ar fi lesne ca toate societatile sa-si amane plata impozitului pe dividendele nedistribuite prin repartizarea temporara la rezerve.
Din moment ce sumele sint la rezerve , inseamna ca nu sint dividende
Daca nu sint dividende , nu e impozit de plata
Daca nu e impozit de plata , nu se declara/datoreaza.

Daca sumele sint la rezerve, de fapt asociatii sint "prejudiciati"( e un fel de a spune, nu gasesc alte termen , desi prejudiciul e din vina cuiva, iar aici e propria vointa ) de dreptul lor legal de a ridica dividende , pentru ca de fapt acesta este motivul pentru care se creaza o societate: pentru profit, respectiv pentru dividend .


Practic asociatii nu sunt "privati" (cred ca acesta e termenul potrivit ;) ) de dreptul de a schimba destinatia rezervelor, care in prima faza au fost constituite din profit; ei pot reveni asupra deciziei prin alocare la capital sau pur si simplu distribuire catre asociati. Frustrant este faptul ca, in momentul schimbarii destinatiei, intervine "penalizarea" din partea Fiscului, care pretinde dobanzi calculate de la momentul repartizarii initiale a profitului la rezerve de capital.
Eu vad corect exigibilitatea doar la momentul schimbarii destinatiei, nu la momentul constituirii rezervei.
am 2 asociati ai unui srl. profitul contabil aferent anului 2008 a fost repartizat integral pe dividende. nu am reusit in termen de 6 luni de la aprobarea situatiilor financiare sa le dau aceste dividende.
acum in decembrie as dori sa le dau dobanda legala cf ord 9/2000 pentru ca in continuare banii disponibili pentru dividende
ce documente ar trebui sa le fac: hotarare aga , stat plata dobanzi cu plata impozitului cu retinere la sursa?
multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Am depus bilant pentru 2008, ce fac mai departe? lupascumihaela lupascumihaela buna ziua, vreau sa stiu daca e corect din punct de vedere fiscal #-o in dedembrie 2008 am facut 129=117 suma 4286.77 lei in ianuarie 2009 am facut ... (vezi toată discuția)
Repartizare profit mariana gruia mariana gruia daca in contul 1171 am sold creditor aferent anilor precedentii si acest sold vreau sa-l repartizez in alte rezerve(ct. 1068), inclusiv profitul aferent anului ... (vezi toată discuția)
Contul 1068 alte rezerve Mainerici  Ctin Mainerici Ctin o sc cu cativa anii in urma a trecut in contul 1068 profitul nedistribuit. cum poate retrage acesti banii, fiind unic asociat? (vezi toată discuția)