avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pot cere despăgubire/daune de la RADET pentru lipsa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pot cere despăgubire/daune de la RADET pentru lipsa căldurii și a apei calde? Dacă da, care sunt pașii?

Buna dimineata,

Avand in vedere multiplele avarii din partea RADET, ce au dus la multe zile friguroase in apartament si fara apa calda, as dori sa stiu:

1. Sunt in masura sa cer despagubiri/daune din partea RADET ?

Ma refer la faptul ca a trebuit sa sufar din cauza lor, sa racesc din cauza lor, sa nu ma pot spala din cauza lor si astfel m-am dus la serviciu nespalat ceea ce mi-a condus o mare stare de inconfort psihic, demnitate terfelita.
Toate aceste lucruri sper eu ca nu sunt pe "gratis", ci RADET trebuie sa plateasca pentru toate astea.
Am vazut pe internet ca s-a putut cere reduerea facturilor la intretinere.
Am mai observat ca defapt nu noi trebuie sa reclamam RADET-ul, ci asociatia de proprietari. Nu ma pricep, as dori sa stiu toti pasii pe care trebuie sa ii urmez, plus ANPC.
Consider ca RADET isi permite, fara absolut nicio problema, sa faca ce vor fara sa plateasca nimic pentru suferintele tuturor. Daca reusesc sa obtin daune, cred ca se vor apuca si ei de treaba serios ca sa nu se mai intample.
Degeaba imi zic ei ca tevile sunt de 50 de ani. Pe mine, ca si client, nu ma intereseaza, mai ales ca ei fac tot ce le sta in putinta ca sa nu ne debransam, astfel daca tot ne tin cu forta captivi, atunci daca tot platesc intretinerea catre RADET, atunci si RADET sa ne plateasca pe noi pentru orice intrerupere de caldura si apa calda.

2. Daca da, atunci care sunt pasii pe care trebuie sa ii fac ?

Este okay sa incep cu email catre ei prin care sa le detaliez reclamatia mea si solicitarile mele legat de daune ?
Ultima modificare: Duminică, 30 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:09, 2 Ianuarie 2019
Daunele se pot obține pe cale amiabila sau pe calea instantei.
Pentru a obtine o despăgubire trebuue sa demonstrati ca vi s-a produs un prejudiciu.
Faptul ca v-ați dus la serviciu nespălat nu este un motiv de luat în seama atata timp cat nu exista în nicio lege stipulat ca igiena personala se face numai cu apa calda.
După nick păreți născut în '78, vreo 11 ani din vechea orânduire tot ati prins, daca nu va amintiți întrebați-vă părinții câtă căldură și apă caldă se furniza.
Aveți tot dreptul să solicitați despăgubiri, nu este vorba de lupta cu sistemul, totul depinde de clauzele din contractul de furnizare, cereti contractul adociatiei și apoi puteți lua decizia în cunostinta de cauza.
Te poți adresa și ANPC dar în legătură cu asociația de proprietari și nu cu RADET.
Ultima modificare: Luni, 31 Decembrie 2018
cyan, moderator
Andrei:
Montezi o centrala murala. (in condensatie fireste,ca sa nu poluezi atmosfera capitalei "filtrata" de CET-uri si nu numai :-) ).
Faci verificarile ISCIR din 2 in 2 ani si platesti gazul.

Tu nu ai contract cu RADET -deci ei nu exista pentru tine asa cum nici tu nu existi pentru ei. (sigur, in relatia asta suferi doar tu de frig si din cauza neputintei)

Dupa ce montezi centrala ai apa calda si caldura la temperatura reglata de mana ta si dupa puterea buzunarului tau.(precizez: apa calda curata- adica chiar poti bea apa calda de la robinet si deci poti indrazni sa-ti speli copilul cu ea - ca sa nu mai dai bani pe la dermatologi si sa intrebi de ce ti se chinuie copilul si cand si unde ai gresit). Sigur ca platesti partile comune si subventia gigacaloriei in continuare (subventia asta o ia statul bonus prin puterea primariei ca sa iasa la vot cineva si la alegerile urmatoare...asa-i in tenis -- poate ai avut sansa sa vizionezi recent "Actorul si salbaticii", daca nu, nu-ti bate capul cu salbaticii oricum)

Apoi ii trimiti pe cei de la Radet la Cinema sa vada ecranizarea dupa celebra "Suge-o, Ramona!".
O sa ruleze in cinema abia dupa 14 februarie, dar e chiar cool si cu toate problemele lor si cei de la RADET ar merita sa-l vada. Sa se racoreasca si ei!

Eu am centrala proprie de cativa ani si nu-mi bat capul.
Sincer, nu recomand un proces din motive strict economice (desi ai dreptate si intr-o tara normala nu ar fi trebuit sa pui o astfel de intrebare dintr-un motiv simplu: toti decidentii ar fi fost demisi si trimisi in judecata pana sa apuci tu sa intrebi). Banii pierduti in tribunale in cativa ani buni (daca ai noroc) pot fi economisiti si investiti in independenta ta energetica in cateva luni.

Sa nu te gandesti la amortizarea cheltuielilor leu pe leu si imediat- nu se va intampla asta. Dar daca vrei sa stai la bloc si sa mai cresti si un copil sau doi in apartament, atunci independenta energetica este solutia (indiferent de metoda aleasa- centrala murala, incalzire electrica, panouri solare, etc.)

Regret daca si raspunsul meu te dezamageste. Eu am trecut prin asta acum cativa ani si am decis sa pun capat dominatiei nepasarii prin forte proprii. Desigur ca am platit un pret (regret ca sunt multi care nu-si permit sa plateasca aceasta independenta energetica), dar confortul psihic este nepretuit. Si sa nu uiti sa votezi de fiecare data cand ai aceasta sansa. Nu conteaza cu cine... just do it! Intr-o buna zi cei carora le pasa vor fi suficienti sper.
Ultima modificare: Luni, 31 Decembrie 2018
PGheo, utilizator
cyan a scris:

Daunele se pot obține pe cale amiabila sau pe calea instantei.
Pentru a obtine o despăgubire trebuue sa demonstrati ca vi s-a produs un prejudiciu.
Faptul ca v-ați dus la serviciu nespălat nu este un motiv de luat în seama atata timp cat nu exista în nicio lege stipulat ca igiena personala se face numai cu apa calda.
După nick păreți născut în '78, vreo 11 ani din vechea orânduire tot ati prins, daca nu va amintiți întrebați-vă părinții câtă căldură și apă caldă se furniza.
Aveți tot dreptul să solicitați despăgubiri, nu este vorba de lupta cu sistemul, totul depinde de clauzele din contractul de furnizare, cereti contractul adociatiei și apoi puteți lua decizia în cunostinta de cauza.
Te poți adresa și ANPC dar în legătură cu asociația de proprietari și nu cu RADET.

1. Okay, toate incep pe cale amiabila.

2. Si mai stai tu la 12 noaptea sa mai incalzesti apa.

3. Nu ma intereseaza ce era inainte. Acuma exista drepturi si obligatii si evident "despagubiri" din ambele sensuri.

4. Cand ati spus de contractul asociatiei, v-ati referit la Contractul Asociatiei cu Radet ? Sau exista si un Contract al Asociatiei cu Proprietarii ? Pana la urma e vorba de "relatia contractuala" intre proprietar si Asociatia de Proprietari.

5. Pana a ajunge la acel contract, nu ar trebui ca aceste contracte ale tuturor blocurilor sa fie, cumva, aproape la fel, mai ales ca e cu acelasi RADET ?
Ar fi culmea ca un bloc sa aiba un dezavantaj major(fara posibilitati de despagubire si altele) fata de un alt bloc.

6. Am vazut pe internet aceasta stire [ link extern ]
din care am constatat urmatoare chestii:

6.1 Asociatiile de Proprietari pot trimite sesizare la Primaria sectorului respectiv.

6.2 Primaria unui sector poate face sesizare la ANPC, la care sunt anexate sesizarile de la Asociatiile de Proprietari. Eu credeam ca doar persoanele fizice pot face sesizare fata de o persoana juridica. Ma rog, bine si asa.

6.3 Pana la urma, Asociatia de Proprietari unde TREBUIE sa trimita sesizarea ? La Primaria sectorului respectiv sau direct ANPC ?

7. Am vazut pe internet acest comunicat la ANPC [ link extern ]

7.1 Observ ca RADET poate primi AMENDA pentru lipsa furnizarii caldurii sau furnizarea acesteia la parametri necorespunzatori. FOARTE BINE ! Amenda asta ar trebui primita in fiecare zi de oprire a caldurii si apei calde.

7.2 Citez: "Comisari ANPC au desfasurat un control la data de 05 ianuarie in urma sesizarilor primite de la consumatori."
Ce sa inteleg din asta ? Ca se poate ca proprietarii sa trimita sesizari direct catre ANPC ?
Sau consumatorii din comunicat sunt defapt Asociatiile de Proprietari ?
In comentariile de mai sus s-a spus ca ANPC nu are cum sa ajute consumatorul, deoarece RADET nu are relatie contractuala cu consumatorul.

7.3 Citez: "...a dispus remedierea situatiei."
Doar atat ? Proprozitia asta va fi pentru fiecare oprire de caldura ?
Nu ar trebui sa dispuna altceva mai serios si anume sa nu se mai intample asta vreodata ?
Adica sa inlocuiasca odata toate tevile de 50 de ani care crapa in fiecare saptamana din IARNA ?

8. Am vazut pe internet aceasta stire [ link extern ] :
"in ultima luna nu a fost depusa nicio sesizare in ceea ce priveste activitatea RADET sau ELCEN, cu toate ca acest lucru se poate face si de pe site-ul institutiei, atat de fiecare bucurestean ramas fara apa calda, cat si de catre asociatiile de proprietari."

De aici inteleg ca defapt oricine(atat proprietar, cat si Asociatie de Proprietari) pot face reclamatie catre ANPC impotriva RADET.

- Apropo, cu toate astea, ce e si cu ANPC-ul asta de tot asteapta sa ii deschida cineva ochii cu ceea ce se intampla prin societate, prin acele sesizari/reclamatii.
Okay, cazurile singulare, nu pot fi stiute de ANPC, dar totusi, cazurile astea GENERALE, la care se intampla pe o arie MARE, in cazul de fata 2 sectoare, chiar NU se poate AUTOSESIZA ANPC-ul ? Chiar trebuie sa-i trimita cineva o reclamatie ca sa AFLE si ANPC-ul ce s-a intamplat ?
ANPC-ul ar trebui sa se miste mai cu talent in situatii deastea.
Ultima modificare: Marți, 1 Ianuarie 2019
Andrei_78, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca nu prea intelegeti circuitul banilor. ANPC e a guvernului. Primaria ia banii de la populatie si ii da guvernului dupa ce opreste o parte pe care o cheltuie pentru RADET. Pe RADET il doare exact acolo! ca ia amenda. Banii pentru RADET vin de la primarie si de la oameni. Daca ANPC amendeaza RADET le ia din bani, apoi primaria ii pune inapoi. RADET e controlat indirect tot de guvern. Banii se invart intre ele. Garantat exista Forta Majora in contracte. S-a spart o conducta. Care e vina RADET aici? Nu primeste bani sa schimbe tevile si le peticeste la nesfarsit. Vina e a primariei care arunca banii pe alte lucruri. Sunteti la mana lor cat timp nu va montati centrala si nu puteti face absolut nimic.
GermanAlex a scris:

Cred ca nu prea intelegeti circuitul banilor. ANPC e a guvernului. Primaria ia banii de la populatie si ii da guvernului dupa ce opreste o parte pe care o cheltuie pentru RADET. Pe RADET il doare exact acolo! ca ia amenda. Banii pentru RADET vin de la primarie si de la oameni. Daca ANPC amendeaza RADET le ia din bani, apoi primaria ii pune inapoi. RADET e controlat indirect tot de guvern. Banii se invart intre ele. Garantat exista Forta Majora in contracte. S-a spart o conducta. Care e vina RADET aici? Nu primeste bani sa schimbe tevile si le peticeste la nesfarsit. Vina e a primariei care arunca banii pe alte lucruri. Sunteti la mana lor cat timp nu va montati centrala si nu puteti face absolut nimic.

1. Da, nu stiu toate dedesubturile. Dar cu ajutorul vostru mai aflu cate ceva.

2. Dar NU stiti ca nu se mai poate sa-ti pui centrala pentru ca deja exista(cred) lege care iti interzice asta ? Oricum si inainte te tergiviersau astia de la RADET.

3. Sincer nu ma intereseaza cine plateste, atata timp, cat populatia obtine reduceri de facturi la intretinere SI IDEAL ar fi sa obtina si DAUNE/DESPAGUBIRI/ETC. pentru tot deranjul. Okay.
Okay, daca ei(RADET, PRIMAIE, GUVERN) nu investesc in inlocuirea tevilor vechi de 50 de ani, atunci sa-i dea pe facturile noastre si nu pe artificii si alte prostii.

Alte discuții în legătură

Debransare ilegala radet Bbn Bbn Buna ziua, M-am debransat ilegal de la RADET deoarece nu am mai avut cand sa depun cererea (dupa 15 august nu mai primeau cereri). Toti din bloc au ... (vezi toată discuția)
Recirculatia apei calde denissse denissse Asteptam prea mult pana sa vina apa calda la robinet. Am auzit ca multe blocuri au conductele de recirculatie dezafectate. cum ati rezolvat problemele astea la ... (vezi toată discuția)
Calitatea apei calde - probleme majore helloween helloween Buna ziua, Imi cer scuze anticipat daca subiectul a fost discutat, dar in urma cautarilor nu am regasit punctele pe care doresc sa vi le prezint si ... (vezi toată discuția)