Am atins un pieton pe carosabil dar a refuzat să chem salvarea pentru că avea doar o zgârietură. Ulterior mi-a cerut 2000 de lei ca să nu meargă la poliție, cât timp are să declare accidentul? Eu am fost în termenul de 24 de ore
Bună ziua. Vineri 01.02.2019 în jurul orei 10:30, în timp ce ieșeam cu spatele din locul de parcare am atins ușor o femeie de 55-60 de ani care nu se afla pe trecere și nici pe trotuar. Era pe partea carosabila. Femeia a căzut, am oprit repede, am ajutat-o sa se ridice avea doar o zgârietura pe mana, mașina nici ea nu este avariata . Ea a refuzat sa chem salvarea dar și sa o duc la spital. Am lăsat-o sa se așeze pe bancheta sa își revină, a vrut sa plece acasă, iar eu m-am oferit sa o las acasă și i-am dat numărul meu de telefon. Dupa 2 ore jumătate m-a sunat sa vin la ea acasă. Acolo era cu 2 bărbați la 35-40 de ani, fuma liniștita și de plângea ca o dor coastele și genunchiul, ca și-a rupt geaca și mi-a cerut 2000 de lei, sa nu meargă la politie. Eu am depus declarație la politie, am spus cum s-a întâmplat, am suflat in fiola, totul ok. A doua zi, după 24 de ore de la incident m-a sunat sa îmi ceara banii, ca are 2 coaste rupte. Am refuzat si m-a amenințat ca se duce luni la politie și ca îmi va cere daune. Poate declara incidentul la politie chiar dacă au trecut 24 de ore? Pana luni se poate da cu capul de gresie în baie și fuge la spital spunând ca eu am lovit-o cu mașina.
In cazul infractiunii de parasire a locului accidentului, nu se elibereaza o dovada cu drept de circulatie.
CAPITOLUL II
Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice
Art. 338
Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.
Sintagma „accident de circulație” este definită de dispozițiile art. 75 lit. a) -c) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca fiind „evenimentul care întrunește cumulativ următoarele condiții:
a) s-a produs pe un drum deschis circulației publice ori și-a avut originea într-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puțin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) în eveniment a fost implicat cel puțin un vehicul în mișcare”.
Potrivit cauzei justificative speciale prevăzute de art. 338 alin. (3) lit. a) din Codul penal: „Nu constituie infracțiune părăsirea locului accidentului când: a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale”.
Noțiunea de rănire subliniază ideea de leziune corporală, motiv pentru care ar trebui să existe cel puțin o zi de îngrijiri medicale în ceea ce o privește pe victimă, astfel încât fapta să fie tipică.
rrobert
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca era vreo problema il luau la intrebari cand s-a dus sa declare accidentul. In alta ordine de idei poate face el plangere pentru inselaciune, metoda accidentul si in final, victima a parasit locul accidentului iar omul s-a dus la politie si l-a declarat.
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
------------------------------------------------------------------------
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.