avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am atins un pieton pe carosabil dar a refuzat să chem ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am atins un pieton pe carosabil dar a refuzat să chem salvarea pentru că avea doar o zgârietură. Ulterior mi-a cerut 2000 de lei ca să nu meargă la poliție, cât timp are să declare accidentul? Eu am fost în termenul de 24 de ore

Bună ziua. Vineri 01.02.2019 în jurul orei 10:30, în timp ce ieșeam cu spatele din locul de parcare am atins ușor o femeie de 55-60 de ani care nu se afla pe trecere și nici pe trotuar. Era pe partea carosabila. Femeia a căzut, am oprit repede, am ajutat-o sa se ridice avea doar o zgârietura pe mana, mașina nici ea nu este avariata . Ea a refuzat sa chem salvarea dar și sa o duc la spital. Am lăsat-o sa se așeze pe bancheta sa își revină, a vrut sa plece acasă, iar eu m-am oferit sa o las acasă și i-am dat numărul meu de telefon. Dupa 2 ore jumătate m-a sunat sa vin la ea acasă. Acolo era cu 2 bărbați la 35-40 de ani, fuma liniștita și de plângea ca o dor coastele și genunchiul, ca și-a rupt geaca și mi-a cerut 2000 de lei, sa nu meargă la politie. Eu am depus declarație la politie, am spus cum s-a întâmplat, am suflat in fiola, totul ok. A doua zi, după 24 de ore de la incident m-a sunat sa îmi ceara banii, ca are 2 coaste rupte. Am refuzat si m-a amenințat ca se duce luni la politie și ca îmi va cere daune. Poate declara incidentul la politie chiar dacă au trecut 24 de ore? Pana luni se poate da cu capul de gresie în baie și fuge la spital spunând ca eu am lovit-o cu mașina.
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Utilizatorul declara ca a fost la politie dupa 3 ore, nu imediat. Pe de alta parte, nu sunt lamurit ce a declarat.
Obiectul juridic al infractiunii de parasire a locului accidentului este reprezentat in principal de relatiile privind siguranta circulatiei pe drumurile publice, relatii ce presupun prezenta la fata locului a celui implicat intr-un accident de circulatie, precum si conservarea starii locului sau a urmelor accidentului.
Scopul acestei infractiuni este acela de a prezerva mijloacele de proba care sa permita stabilirea modului in care s-a produs accidentul si tragerea la raspundere, daca este cazul, a celor care se fac vinovati de producerea accidentului.
Spre exemplu, sa presupunem ca utilizatorul ar fi avut la momentul producerii accidentului o anumita alcoolemie, alcoolemie care masurată in aerul expirat dupa 3 ore, a fost 0.
Daca soferul nu se afla sub influenta bauturilor alcoolice si victima depune plangere sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa, dar nu are peste 90 de zile de ingrijiri medicale, se dispune clasarea.
Daca se constata ca soferul este sub influenta bauturilor alcoolice( pana in 0.40 mg/l alcool pur in aerul expirat, peste 0,40 se retine si art. 336 c.p.) la momentul producerii accidentului, este suficent ca victima sa prezinte o singura zi de ingrijire medicala in CML pentru a se retine infractiunea de vatamare corporala din culpa.
Aerofun a scris:

(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
------------------------------------------------------------------------
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Am declarat ca doamna nu se afla nici pe trecere, nici pe trotuar. Am atins-o cu spatele când ieșeam din parcare. A căzut, s-a ridicat, am întrebat-o dacă este bine, dacă o doare ceva. Am propus sa chem salvarea, de vreo 3 ori... Nu a vrut, nici sa o duc eu la spital nu a vrut. A spus ca se duce acasă sa se schimbe pentru ca se murdărise pe haine. M-am oferit sa o duc eu acasă. După 2 ore jumătate m-a sunat sa ma duc la ea ca nu se simte bine. Acolo venise 2 bărbați, nepoți spune ea, cu textul pregătit, ca are 2 coaste rupte, și sa ii dau 2000 de lei sa nu se ducă la politie. De acolo am plecat direct la politie și am declarat. M-a sunat luni(la 3 zile de la incident) sa îmi spună ca ea se duce la politie și ca ma **** cum vrea ea. La cum tipa prin telefon, nu pare sa fi avut ceva rupt în ea... De la politie încă nu m-a sunat nimeni. Din ce vad pe net, dacă victima părăsește locul accidentului, nu pot fi acuzat de fuga de la locul accidentului. Ce e drept, nu m-am prezentat imediat la secție, aici am greșit ...
Am fost testat, rezultatul a fost zero. Iar de când am permisul, nu am fost surprins la volan cu alcoolemie și nici amenzi nu am, în afara de una pentru parcare când efectuam servicii de curierat într-o zona foarte aglomerata și circulata din oraș.

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Utilizatorul declara ca a fost la politie dupa 3 ore, nu imediat. Pe de alta parte, nu sunt lamurit ce a declarat.
Obiectul juridic al infractiunii de parasire a locului accidentului este reprezentat in principal de relatiile privind siguranta circulatiei pe drumurile publice, relatii ce presupun prezenta la fata locului a celui implicat intr-un accident de circulatie, precum si conservarea starii locului sau a urmelor accidentului.
Scopul acestei infractiuni este acela de a prezerva mijloacele de proba care sa permita stabilirea modului in care s-a produs accidentul si tragerea la raspundere, daca este cazul, a celor care se fac vinovati de producerea accidentului.
Spre exemplu, sa presupunem ca utilizatorul ar fi avut la momentul producerii accidentului o anumita alcoolemie, alcoolemie care masurată in aerul expirat dupa 3 ore, a fost 0.
Daca soferul nu se afla sub influenta bauturilor alcoolice si victima depune plangere sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa, dar nu are peste 90 de zile de ingrijiri medicale, se dispune clasarea.
Daca se constata ca soferul este sub influenta bauturilor alcoolice( pana in 0.40 mg/l alcool pur in aerul expirat, peste 0,40 se retine si art. 336 c.p.) la momentul producerii accidentului, este suficent ca victima sa prezinte o singura zi de ingrijire medicala in CML pentru a se retine infractiunea de vatamare corporala din culpa.
Aerofun a scris:

(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
------------------------------------------------------------------------
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vad ca ati inteles acum cum trebuia sa procedati ca sa evitati orice surprize. Faptul ca ati fost la politie, chiar si dupa 3 ore, este in favoarea dvs.
Ne anuntati si pe noi ce se intampla in continuare.
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Va mulțumesc frumos, pentru tot, e prima data când postez aici și vad ca primesc răspunsuri, ceea ce e bine. M-au amenințat ca au fost sâmbăta la spital, ca are 2 coaste rupte, trebuie sa stea la pat 30 de zile, doar ca să ma facă pe mine sa le dau banii. Miercuri am fost sunat iar, sa îmi comunice ca se va duce la politie, sa ma gândesc eu bine, ca ei mi-au mai dat o șansă. Am spus ca eu nu le plătesc nimic, a început sa crizeze la telefon, ca ma da în judecata, ca voi plăti de 10 ori mai mult. Sincer, m-a bufnit rasul în telefon. Eu nu cred ca are nimic, maximum o julitura mica pe mana dreapta . Păcat însă că era o femeie bătrână, la prima vedere chiar inocenta... Sa vezi ce ii duce capul, mai ales ca i-aș putea fi nepot..... Cred ca toată treaba asta s-a încheiat

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Vad ca ati inteles acum cum trebuia sa procedati ca sa evitati orice surprize. Faptul ca ati fost la politie, chiar si dupa 3 ore, este in favoarea dvs.
Ne anuntati si pe noi ce se intampla in continuare.

Alte discuții în legătură

Fuga de la locul accidentului, sau nu andreipariu andreipariu Saptamana trecuta am accidentat pe un drum pe care aveam prioritate un biciclist(era pe bicicleta si nu pe langa ea). Dupa accident m-am oferit sa duc ... (vezi toată discuția)
Victima in accident cu dosar penal dinu01 dinu01 Buna ziua, Acum o luna si ceva mergand cu motocicleta pe un drum european, la un moment dat din dreapta, iese o autoutilitara care face stanga, si din care ... (vezi toată discuția)
Accident rutier al naibii de ciudat emilosiac emilosiac Buna ziua ! Am fost anul acesta la Vama Veche Constanta , in ultima seara , inainte de plecare , am fost implicat intr-un accident dupa cum urmeaza: o fata ... (vezi toată discuția)