Am făcut plăți în contul asociației cu specificația destinației (cotele întreținere restantă și cote penalizări). Are dreptul asociația să le schimbe destinația?
buna ziua. daca am facut plata in contul asociatiei de proprietari ai blocului, pe o suma cu specificatia ca este depusa pentru cotele de intretinere restanta si o alta suma suma cu specificatia ca este pentru cotele de penalizari,administratia are dreptul legal sa schimbe destinatia sumelor depuse sau sa faca scazamantul din fisa debitoare a apartamentul dupa cum doresc ei sa imparta aceste sume depuse? care este timpul legal, de la intarea in contul asociatiei a oricarei sume depuse, pana la efectuarea scazamantului din fisa debitoare a apartamentului? multumesc anticipat pentru lamuriri.
Adam Grecu
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
@Bloc Expert,
Ati facut referire la opina domnului avocat - sa inteleg, da?
Cel mai bine ar trebui sa ne "lumineze" doamna care a deschis topicul. Vedeti ca si intrebarile sunt puse cu dinaintea dinapoi, iar cei care raspund, dau si ei cu stangu-n dreptul.
Di. avocat, noi am facut referire la o situatie normala, asa cum a specificat @Bloc Expert. Exact la asta m-am gandit si eu prwesupunand ca printre noi mai sunt si useri care mai citesc si alte "carti" - de ex.Codul civil, art. 1507, 1508 ...
Dl. avocat, lasati presupunerile. Concret, eu ca administrator nu am voie sa-i incasez luna ian. 2019 daca omu' are restante mai vechi - si aici inteleg sa nu hotarasc eu, ci conducerea asociatiei mele.
Merg la banca, iau extrasul de cont, apare acolo plata lunii ian. (asa specifica el in documente) a proprietarului xxx, desi proprietarul are debite din perioada fanariotilor - si el stie asta, dar insista sa achite ian. 2019 (care la drept vorbind aceasta suma nu apare ca fiind litigiuasa, dar discutam ca asa ati exemplificat). ce fac?
Prezint situatia conducerii care sa nu credeti ca este la prima intamplare de acest gen... si-mi da dispozitie sa-i "sting" debitul cel mai vechi, ca asa "zice" Legea da - ati inteles?
Ei, daca este un proprietar care trebuia sa fie actionat in instanta de multa vreme, sa faca bine acest om sa se prezinte la sediul casieriei, sa discute cu conducerea asociatiei, sa conteste, sa faca ce doreste el.
In principiu si dvs. aveti ceva dreptate, insa trebuie ca acel proprietar sa se gaseasca taman in situatia descrisa de dvs., nu cum am presupus noi.
Raspunsul meu este exact.
Dacă se judeca obține castig de cauza.Nu cred ca ar exista judecător care sa considere altfel.de cum am arătat eu.
Asociația nu are dreptul de a stabili ea ceea ce a platit datornicul.
Rațiunea legii, daca ne raportăm la lege, este tocmai aceea că asociația poate deschide proces.
Este simplu.
Ce text de lege prevede ca administratorului ii este interzis să primească banii pe luna ianuarie 2019 daca asta achita respectivul?
Ma refer la ipoteza ca exista motive temeinice.
Debitul cel mai vechi se refuza sa se plateasca in alta ipoteză caz de prescripție.
Este un drept recunoscut de lege.
Se încalcă legea daca nu se da chitanța pe ceea ce se achita.
Neînțelegerile se soluționeze de instanța de judecată, conform legii.
Adam Grecu
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Domnu' avocat - luati la mana prev. Codului civil, art. 1507, 1508 si urmatoarele... cum am specificat.
Daca este sa castige dupa cum spuneti dvs. este f. bine, insa eu am patit-o si nu mai vreau sa o patesc.
Apoi, nici nu stim in ce situatie se afla userul, de aceea, va propun sa ne oprim si sa ne explice cum sta treaba.
Exemplul cu luna ian. 2019 nu este bun deloc, dar va las sa mai cititi!
Succes!
Multumesc pt informatie. Cred nu am fost destul de explicita. Pt a intelege la ceea ce fac referire va spun urmatoarele; in data de 31.10.2017, am depus in contul asociatiei suma de 440 lei( 400 lei la cote restante intretinere si 40lei la cote penalitati =exact asa sunt specificate sumele pe ordinul de depunere!). In "fisa debitor" a apartamentului (fisa depusa la dosar in instanta) apare ca fiind scazuta doar suma de 240lei la cote intretinere. Am castigat in instanta dreptul de a cere o expertiza contabila a situatiei apartamentului, drept pt care instanta a numit un expert contabil. Intalnirea expertului cu mine si cu reprezentantii asociatiei a fost amanata in 2 randuri de catre acestia din urma, pe diferite motive. Intr-un final, asociatia a pus la dispozitie o noua "fisa debitoare" a apartamentului din care reiese ca: diferenta fata de suma depusa de mine, adica 200lei, figureaza ca fiind scazuta din cotele de penalitati!!! Intrebarea mea era: in ce baza legala, au facut scazamantul ( in loc de 400, ei au scazut 240 si in loc de 40 , ei au scazut 200) si acest lucru fiind facut abia acum in luna ianuarie 2019? Aceiasi problema ,exista si cu alte sume depuse in lunile iulie si septembrie 2017 si ianuarie 2018. Am urmarit tabelele cu cotele de intretinere afisate la avizier si NU reiese de nicaieri ca acete sume au fost scazute! Vorbim de un total in valoare 1230lei pe cotele de intretinere (pt care se aplica penalitati si acum) si de 630lei pe cotele de penalitati!!!
Chitanta intretinere
Florans
Administratorul unui bloc are dreptul sa emita o chitanta pentru plata intretinerii, pe care este mentionat \'restanta intretinere\', iar in contabilitate sa ... (vezi toată discuția)