avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am făcut plăți în contul asociației cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am făcut plăți în contul asociației cu specificația destinației (cotele întreținere restantă și cote penalizări). Are dreptul asociația să le schimbe destinația?

buna ziua. daca am facut plata in contul asociatiei de proprietari ai blocului, pe o suma cu specificatia ca este depusa pentru cotele de intretinere restanta si o alta suma suma cu specificatia ca este pentru cotele de penalizari,administratia are dreptul legal sa schimbe destinatia sumelor depuse sau sa faca scazamantul din fisa debitoare a apartamentul dupa cum doresc ei sa imparta aceste sume depuse? care este timpul legal, de la intarea in contul asociatiei a oricarei sume depuse, pana la efectuarea scazamantului din fisa debitoare a apartamentului? multumesc anticipat pentru lamuriri.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 23:23, 6 Martie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

iuliana neata a scris:

Cred nu am fost destul de explicita.

Singurul mod in care ati putea fi explicita, cel putin pentru mine, ar fi sa atasati copii dupa O.P. si dupa fisa apartamentului la data platii. Ar putea conta si o virgula in plus sau in minus (exagerand putin).

Cat priveste art 1507 si urm. NCC, mai sunt niste nuante de luat in considerare. Nuante bine explicate in decizia 14/2016 din 18 ianuarie 2016 a Tribunalului Dolj:

"Chiar și în cazul imputației făcute de debitor, reglementată de art. 1507 Cod civil, legea impune regula conform căreia plata se impută mai întâi asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor și, la urmă, asupra capitalului. Cu alte cuvinte, dacă suma achitată acoperă doar cheltuielile (debitul principal), suma nu poate fi imputată asupra dobânzilor sau penalităților de întârziere, fără a se stinge mai întâi debitul principal.

Trebuie precizat însă, că, din interpretarea acestui text de lege și având în vedere că obligația de plată a cheltuielilor de întreținere se execută prin prestații succesive, plata se impută mai întâi asupra fiecărui debit lunar separat, apoi asupra penalității aferente acestuia și nu asupra întregului debit, pe toată perioada dedusă judecății, întrucât dreptul la acțiune cu privire la fiecare dintre aceste prestații începe să curgă de la data la care fiecare prestație devine exigibilă și se stinge printr-o prescripție deosebită (conform art. 2503 și respectiv art. 2526 Cod civil)."
Pai, asta este - doamna nu a expus de la bun inceput situatia in care se afla, astfel ca noi tot dam cu presupusu' pe-aici, vedeti bine - oricum in NCC se explica destule de bine, insa, observati - cu nuante!
Bine ar fi sa nu se ajunga la asemenea situatii.
Tocmai de aceea ma feresc adesea pe forum sa port discuții concrete.
Sunt situatii unde un mic detaliu poate schimba soarta procesului si pe.forum se poate intampla sa nu avem detalii esențiale.
Buna ziua dna/dl cipm. pot atasa op-urile cu depunerile respective fara probleme! semnele de intrebare raman aceleasi! in fisele apartamentului se vad datele de depunere a sumelor nu si data cand au operat dinsii ( admin ) aceste plati! faptul ca,abia acum in 2019, au facut aceste scaderi ridica semne de intrebare! ramane sa vad cu ce minunatii mai vin in instanta in 11 martie a.c. oricum, multumesc mult, tuturor,pentru lamuriri si pt timpul acordat. sa aveti o zi minunata!
Cotele de intretinere si penalitatile aferente se sting de la cele mai vechi catre cele mai noi conform unor articole din codul civil mai sus enumerate. Penalitatile nu sunt un total ci se genereaza functie de procentul de plenalizare stabilit de asociatie si termenul scadent. Prin urmare cand se emite o noua lista de intretinere se calculeaza automat si penalizari la debit pentru fiecare suma restanta , care a depasit scadenta. Cand indicati la plata o anumita luna de intretinere , daca aveti penalizari mai vechi decat acea luna , este normal ca acestea sa fie operate cu prioritate si apoi luna pe care ati indicat-o. Ca o simpla comparatie, oricine are un credit sau leaging in derulare , nu cred ca plateste pe sarite ce rate si ce penalizari doreste , evitand restantele, prin simplul fapt ca merge la banca si evita o discutie directa cu creditorul. Proprietarul nemultumit are mecanisme asigurate de legea 196/2018 pentru contestarea cotelor impuse la plata , inclusiv in instanta, insa legea nu ii da dreptul sa le plateasca pe sarite (discretionar) sau deloc.

Alte discuții în legătură

Datorii intretinere, verificarea stingerii BeYourSelf BeYourSelf Buna ziua, Am avut ceva probleme si am ramas in urma cu plata intretinerii.In momentul de fata am de plata 12712,98 lei reprezentand 7682,04 cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
Chitanta intretinere Florans Florans Administratorul unui bloc are dreptul sa emita o chitanta pentru plata intretinerii, pe care este mentionat \'restanta intretinere\', iar in contabilitate sa ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)