avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... RESTANȚE COTE DE DISTRIBUȚIE-INTRETINERE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

RESTANȚE COTE DE DISTRIBUȚIE-INTRETINERE

Bună seara! Am o nelamurire în ceea ce priveste restantele cotelor de distribuție. Ce reprezinta acestea mai exact și care este procedura aplicării penalităților în acest caz? Sumele de la intretinere sunt mult prea mari din cauza acestor restante. Am sesizat cresterea sumei de la intretinere abia luna aceasta. Aș putea face contestație?
Menționez că sunt chirias și nu proprietarul apartamentului.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2019
Oprea Mirela26, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:56, 7 Martie 2019
Încercați și dvs. sa fiți politicos.
Cu privire la.cotele de întreținere v-am spus punctul meu de vedere.
Legea se poate interpreta.
Chiriașii nu au acces informatii cu privire la alte chestiuni organizatorice ale asociatiei dar referitor la cotele de întreținere pe care trebuie să le plătească au dreptul la lămuriri.
Chiar dacă nu ar avea un drept justifica un interes legitim ceea ce este suficient să le dea dreptul la o judecată cu asociația sub aspectul calității procedurale active.Intentia legiuitorului nu a fost aceea de a încuraja abuzul de drept si nu se poate face o astfel de interpretare juridică.

V-am făcut trimitere la acel topic întrucât am expus si acolo niște argumente în afara de cele de aici.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Corect spus domnule avocat. :). Legea se interpreteaza.... uite si din lege :) "c) asociaţie de chiriaşi – formă de asociere autonomă şi fără scop lucrativ a chiriaşilor dintr-un condominiu în scopul reprezentării intereselor lor în raporturile cu proprietarii, precum şi cu alte persoane juridice sau persoane fizice" oare ce inseamna asta si cum se poate interpreta? hmmmm sa vedem: Asociatia este o persoana juridica, zic ca isi poate apara interesele oricare ar fi ele, in raport cu Asociatia.
Este greu sa se asocieze chiriașii daca locuiesc 6 luni sau un an în blocul respectiv.

Ce te faci daca este un singur chiriaș în bloc?
Nu are cum sa se asocieze deoarece asocierea presupune cel puțin două persoane.

O asociație a tuturor chiriașilor din mai multe blocuri sau din România presupune si plata unei cotizații lunare.Mai exista si problema legata de timp întrucât termenul de contestare a cotelor de întreținere este limitat în timp si pana gaseste sa se asocieze sau sa se asocieze in mod efectiv poate duce la ieșirea din termen.

Se poate tinde a se considera ca nimeni nu este obligat să se asocieze asa cum nimeni nu poate fi obligat să se asocieze...deoarece a obliga pe cineva sa se asocieze pentru a putea sa isi exercite propriile sale drepturi sau interese legitime poate constitui o încălcare a drepturilor constitutionale.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Aici nu vb despre numarul lor, as putea spune ca in momentul de fata numarul chiriasilor din blocul meu este egal sau mai mare cu cel al propietarilor :))). Si stau de ani aici. Este vb ca legea le permite, exista noi reglementari, mai clare, etc.
Daca vor sa se asocieze sunt liberi la asociere.
Daca exista asociere apare insa alta discutie juridica.

Noi aici discutam strict pe faptul ca exista un singur chirias in bloc si nu are cum sa se asocieze.

Oricum, mie imi pare cam aiuristica situatia in care asociatia de proprietari sa se judece cu asociatia de locatari.
Daca asociatia de locatari nu vrea sa dea curs solicitarii chiriasului respectiv in ipoteza in care doar el este fraudat si ceilalti nu, poate aparea riscul inerent ca ceilalti, ca sa nu genereze un litigiu, in sensul de a fi si ei sicanati de asociatia de proprietari, sa il abandoneze pe chiriasul fraudat.Si uite asa...deja apar alte discutii...
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari Mainerici  Ctin Mainerici Ctin la un bloc de locuinte sociale in proprietatea primariei, in prezent de administrarea acestuia se ocupa asociatia de locatari constituita in 1997. In ... (vezi toată discuția)
Asociatia de chiriasi Mainerici  Ctin Mainerici Ctin Intr-un bloc de locuinte aflat in proprietatea primariei destinat pentru inchiriere, chiriasi s-au constituit in 2ooo in asocia;ie de locatari. Dupa legea ... (vezi toată discuția)
Locuiesc într-un bloc nou anl cu garanție până în 2022. este normal să fiu obligată să plătesc fond de reparații? mariana11111 mariana11111 Buna ziua, Vreau sa stiu daca locuiesc intr-un bloc ANL care este in garantie pana in anul 2022, este normal sa fiu obligata de catre administrator si ... (vezi toată discuția)