Bloc fără asociație de proprietari, cu lift defect și restanțe la cheltuielile comune. Există bază legală pentru a obliga proprietarii să participe la rezolvarea acestor probleme?
Problemele noastre au aparut in momentul in care am achizitionat un apartament intr-un bloc din Lugoj, blocul avand 8 etaje si fiind dotat cu lift. Noi l-am achizitionat, in prisma faptului ca exista lift si noi avem nevoie, fiind vorba despre o persoana cu handicap motoriu (adica foloseste scaun rulant). Deci liftul e absolut imperativ pentru noi, pentru a putea intra/iesi din bloc, apartamentul nostru fiind situat la etajul 4.
Problema apare in momentul in care blocul nu apartine de nicio asociatie de proprietari, a fost multi ani "administrat" de un vecin care a lasat sa se adune restante la toate cheltuielile ce tin de bloc, curentul electric, mentenanta liftului etc. Acum in prezent, nu e administrat de absolut nimeni. Am incercat sa mergem la mai multe asociatii, dar nu vor sa ne ia blocul in administrarea lor din cauza reputatiei proaste.
O alta problema este ca multi vecini sunt plecati in strainatate, deci nu pot fi gasiti cand vine vorba despre cheltuieli, si din cei care nu sunt plecati, nu isi da absolut nimeni interestul sa platim facturile.
Intrebarea noastra e: Daca am vorbi cu un avocat, credeti ca avem un fundament legal in a actiona vecinii blocului in instanta pentru a putea sa ii "fortam" oarecum sa achite cheltuielile care se tot aduna din bloc si nimeni nu vrea sa le plateasca? Sau care ar fi cursul recomandat de dvs in situatia aceasta? Pentru ca nu vrem sa ramanem blocati in apartament efectiv, neputand iesi de la etajul 4 pe scari in fiecare zi, fiind extrem de obositor. Suna a discriminare!
Va multumim anticipat si asteptam cu nerabdare raspunsul dvs.!
De cumparat se va cumpara de catre cei care sunt sanatosi si pot urca pe trepte, mai ales ca este in centrul orasului. Si oricum nu-l voi vinde.
Eu am scris aici pentru ca ar fi trebuit sa mi se raspunda cu niste sfaturi de la avocati, nu de la amatori care-si dau cu parerea si ei, de parca se uita situatia mea de sanatate si de faptul ca vorbim de casa mea, nu de un produs de care ma pot lipsi.
Mie nu mi se par pertinente deloc pentru ca nu se ia in considerare o rezolvare in baza legii. Sa mi se arate undeva ca ceea ce mi s-a sugerat scrie undeva intr-o lege. Sa inteleg ca daca as vrea o rampa in fata blocului si vecinii nu-si dau acordul, la fel sa-mi vand apartamentul. Super tare. Discriminarea este in floare vad.
modalităţile de rezolvare le regăsiţi în Legea nr 196/2018, nu este vorba de discriminare, însă dacă doriţi să staţi la bloc, nu puteţi face nimic pe proprietatea comună fără acordul celorlaţi proprietari