avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bloc fără asociație de proprietari, cu lift defect ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bloc fără asociație de proprietari, cu lift defect și restanțe la cheltuielile comune. Există bază legală pentru a obliga proprietarii să participe la rezolvarea acestor probleme?

Buna ziua!

Problemele noastre au aparut in momentul in care am achizitionat un apartament intr-un bloc din Lugoj, blocul avand 8 etaje si fiind dotat cu lift. Noi l-am achizitionat, in prisma faptului ca exista lift si noi avem nevoie, fiind vorba despre o persoana cu handicap motoriu (adica foloseste scaun rulant). Deci liftul e absolut imperativ pentru noi, pentru a putea intra/iesi din bloc, apartamentul nostru fiind situat la etajul 4.

Problema apare in momentul in care blocul nu apartine de nicio asociatie de proprietari, a fost multi ani "administrat" de un vecin care a lasat sa se adune restante la toate cheltuielile ce tin de bloc, curentul electric, mentenanta liftului etc. Acum in prezent, nu e administrat de absolut nimeni. Am incercat sa mergem la mai multe asociatii, dar nu vor sa ne ia blocul in administrarea lor din cauza reputatiei proaste.

O alta problema este ca multi vecini sunt plecati in strainatate, deci nu pot fi gasiti cand vine vorba despre cheltuieli, si din cei care nu sunt plecati, nu isi da absolut nimeni interestul sa platim facturile.
Intrebarea noastra e: Daca am vorbi cu un avocat, credeti ca avem un fundament legal in a actiona vecinii blocului in instanta pentru a putea sa ii "fortam" oarecum sa achite cheltuielile care se tot aduna din bloc si nimeni nu vrea sa le plateasca? Sau care ar fi cursul recomandat de dvs in situatia aceasta? Pentru ca nu vrem sa ramanem blocati in apartament efectiv, neputand iesi de la etajul 4 pe scari in fiecare zi, fiind extrem de obositor. Suna a discriminare!

Va multumim anticipat si asteptam cu nerabdare raspunsul dvs.!
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
La fel m-am gandit si eu. Dorinta mea este sa fie totul bine, mai ales ca eu nu m-am sustras de la nicio plata care s-a efectuat in acest bloc chiar daca 2 ani nici nu am stat aici. Sunt foarte multe lucruri care trebuie reparate in acest bloc, nu-l putem lasa sa se darame peste noi fara sa facem nimic.

Intr-un final fecinii au fost de acord sa ne ia o asociatie, dar niciuna nu a vrut. M-am gandit ca poate se va da o hotarare legala sa ne ia cineva in administratie. Nu stiu, dar trebuie sa fie o rezolvare si pentru noi.

I0nutz83 a scris:

Cel mai probabil alta solutie decat sa dati vecinii in judecata nu aveti.

Iar daca doriti lift mai repede va trebui sa il faceti pe cheltuiala proprie care va trebui recuperata prin instanta de la vecini.

Din pacate traim intr-o tara in care aproape fiecare are impresia ca are doar drepturi in raport cu ceilalti si niciun fel de obligatii.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vanda0228 a scris:

Intr-un final fecinii au fost de acord sa ne ia o asociatie, dar niciuna nu a vrut. M-am gandit ca poate se va da o hotarare legala sa ne ia cineva in administratie.

Nici daca gasiti asociatia care sa fi visat toata viata lor sa va ia si pe dvs, acest lucru nu se mai poate. Noua lege a AP, L196/2018, nu mai permite asociatie unica pe condominii separate (care nu au parti comune impreuna). S-a mai discutat asta pe aici.

Vanda0228 a scris:

Sa inteleg ca daca as vrea o rampa in fata blocului si vecinii nu-si dau acordul, la fel sa-mi vand apartamentul.

Daca refuzul nu e justificat, si de multe ori nu este, acordul se poate obtine in justitie, S-ar chema abuz de drept - incriminat de art 15 Cod Civil. Dar asta nu inseamna ca vecinii sunt datori sa suporte si cheltuiala. Si asta s-a discutat aici si s-a scris si in presa.

Eu v-am dat solutia legala la intrebarile dvs: prima mea afirmatie a raspuns la prima dvs intrebare, al doilea paragraf a raspuns fix la a doua dvs intrebare iar acest raspuns acopera si chestiunea liftului.

Nu aveti asociatie de proprietari in imobil deci toata povestea dvs nu-si are locul potrivit in aceasta sectiune a forumului. Pana cand veti infiinta asociatie, problemele dvs tin strict de Codul Civil pt care exista sectiunea forumului numita 'Drept Civil'. Mai intrebati si p-acolo daca aveti senzatia ca mai exista variante pe care n-am vrut sau n-am fost in stare sa vi le spunem.

Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2019
CipM, utilizator
Pentru toate problemele Dv.stră , există răspunsuri în Lg. 196/2018 , cea care a înlocuit Lg. 230 /2007 , legea de înființare și funcționare a Asociațiilor de proprietari !
Dacă blocul are reputatie proasta de ce ati cumparat acolo?Puteati să vă informati mai bine înainte acum e târziu.Vă luptati cu morile de vânt
Evident ca daca stiam nu l-as fi cumparat, este o intrebare retorica. Fiind un oras mic nu am foarte multe variante, iar acesta parea convenabil fiind aproape de centru si avand lift.

Si chiar daca as fi stiut, ce alternative as fi avut? Mai este un bloc cu 10 etaje in oras, dar nici acolo nu merge liftul. Asa ca nu inteleg de ce sunt eu de vina in loc sa se incerce sa se gaseasca solutii.

mitabiciclista a scris:

Dacă blocul are reputatie proasta de ce ati cumparat acolo?Puteati să vă informati mai bine înainte acum e târziu.Vă luptati cu morile de vânt

Alte discuții în legătură

Bloc fără asociație de proprietari, cu lift defect și restanțe la cheltuielile comune. există bază legală pentru a obliga proprietarii să participe la rezolvarea acestor probleme? Vanda0228 Vanda0228 Buna ziua! Problemele noastre (ale mele si ale iubitului meu) au aparut in momentul in care am achizitionat un apartament intr-un bloc din Lugoj, blocul ... (vezi toată discuția)
Proprietarii nu vor asociatie. ce este de facut? magic9pm magic9pm Ce este de facut? Proprietarii nu vor Asociatie. Locuiesc intr-un bloc nou dat in folosinta acum un an. Blocul are 3 etaje si doar 8 apartamente. Sunt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! o intrebare catre cei care s-au confruntat cu problema ... Laur23 Laur23 Buna ziua!O intrebare catre cei care sau confruntat cu problema asta. Locuiesc la etaj intermediar,vecinii de pe tronson de la ultimul etaj si-au reparat ... (vezi toată discuția)