avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am fost dată afară din domiciliul comun doar cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am fost dată afară din domiciliul comun doar cu hainele de pe mine și am fost agresată când am vrut să-mi văd copiii. Ce demersuri juridice pot face?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele probleme:
1 am locuit cu sotul intr-o casa cumparata de el inainte cu un an sa ne casatorim, desi eram impreuna de 6 ani. Am fost data afara din domiciliul comun, prin schimbarea yalelor si paza la poarta. Eu pot face vreun demers juridic in acest sens? sa cer despagubiri? / a trebuit sa ma mut cu chirie. Am incercat de vreo 2 ori sa intru, ( sa-mi vad copiii) dar am fost agresata de sot, am facut 2 Ordine de Protectie care s-au pierdut ( "neintelegeri inerente divortului"), politia nu a facut nimic sa ma ajute sa reintru in domiciliu. Intre timp am intentat divort, dar nu mi se pare corect sa raman doar cu hainele de pe mine si el cu toate bunurile si casa ( a refuzat sa-mi restituie si haine si bunuri proprii si cele comune sa le impartim). De partaj am incercat dar n-am avut cu ce timbra si s-a anulat.
2. Mai avem o casa cumparata in timpul casatoriei, el a schimbat yalele si de la aceea - ce actiuni pot face eu? ( partajul nu mi-l pot permite). Daca incerc sa folosesc eu casa mi-e teama ca nu voi fi decat hartuita si agresata. Va multumesc mult pt rabdare si atentie.
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Problema dvs. este lipsa unor venituri suficiente pentru a face fata unui proces de divort cu partaj.Care necesita niste cheltuieli destul de mari.Probabil in faza de ruptura in care s-a ajuns nici medierea la un mediator autorizat nu mai este posibila.Ajutorul public judiciar se acorda atit pentru taxele de timbru aferente procesului cit si pentru asistenta juridica cu avocat.Verificati daca va incadrati in cerintele OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar si mergeti la un avocat cu care sa discutati toate detaliile unui partaj judiciar.Altfel va veti plinge inutil ca vi se incalca drepturile dar fara a face ceva concret in va apara aceste drepturi conform legislatiei in vigoare.Fiindca politia nu poate face nici in ceea ce priveste hartuirea psihica intre soti , numai in cazul violentelor si vatamarilor corporale .
Eu nu va pot recomanda sa va duceti sa spargeti iala si sa patrundeti in locuinta comuna.
Dvs. stiti ca aveti un drept de coproprietate asupra imobilului in cauza si v-am spus deja ca aveti drepturi egale cu sotul in ceea ce priveste folosirea acestui imobil, de aici puteti trage anumite concluzii, una dintre ele fiind aceea ca nimeni nu va poate ingradi accesul in propria locuinta.

Nu imi permit sa va dau acest sfat, in primul rand, pentru ca sunt avocat si doi, pentru ca am vazut cu ce fel de situatie va confruntati si daca ati proceda asa, cel mai probabil sotul va formula alte plangeri penale impotriva dvs., care chiar daca sunt neintemeiate si facute cu scopul de a va sicana, inseamna formarea unor dosare penale la parchet in care va trebui sa va aparati, ceea ce inseamna costuri materiale pentru dvs., timp pierdut, etc.

Referitor la anumite instante si modul in care solutioneaza cauzele, nu trebuie sa plecati neaparat de la premisele acestea, desi exista si astfel de situatii si trebuie sa aveti in vedere si o greseala care s-a facut in aparare, pentru ca uneori este vorba despre asa ceva.

In ceea ce priveste faptul ca nu puteti locui in acelasi domiciuli cu sotul, acest lucru este clar si reise din comportamnetul descris de dvs. in primele mesaje.

Prin urmare, avand in vedere situatia de fapt expusa de dvs., daca formulati o cerere prin care solicitati doar "reintegrarea in domiciliu", in fapt, obligarea sotului de a va permite sa folositi un imobil comun, care este indubitabil un drept al dvs. si pe care acesta vi-l inalca in prezent, in mod practic, nu veti putea locui acolo avand in vedere comportamentul sotului si nu aveti posibilitatea sa faceti plangere penala pentru savarsirea infarctiunii de tulburaea folosintei locuintei intrucat aceasta infractiune a fost dezincriminata, nu mai este prevazuta de Codul penal in vigoare.

Daca faceti cerere solicitand doar reintegrarea in locuinta si instanta pronunta o hotarare in acest sens, sotul nu va putea fi condamant pentru infractiunea privind nerespectraea hotararilor judecatoresti decat in cazul in care nu va permite acesul in locuinta si folosirea ei si nu si pentru sicanele pe care vi le-ar face in cazul in care ati locui acolo si ar avea si el dreptul sa locuiasca acolo (indiferent daca uzeaza sau nu de acest drept), poate veni doar sa va deranjeze.

Prin urmare, trebuie sa solicitati partajarea folosintei bunurilor sau doar a imobilului respectiv si, avand in vedere faptul ca sotul nu locuieste in acest imobil si comportamentul violent al acestuia, consider ca aveti sanse de castig.


Referitor la intrebarea dvs:

"Daca ma mut acolo si schimb yalele, poate veni oricand sa le schimbe din nou sau sa-mi ceara acces in casa?- sunt obligata sa-l las? ( vorbesc pana la incuviintarea instantei).
Daca in acest moment casa nu este folosita, ( si el a schimbat yalele), eu am sanse sa obtin despagubiri in urma lipsei de folosinta?
Ref la despagubirile pe care le-ati mentionat ref la bunuri, eu am cerut in procesul de divort despagubiri si pe motivul acesta ( si el a cerut, dublu decat mine, pt ca i-am stricat viata si numele, prin scandaluri la poarta cu Politia). Credeti ca este o varianta aceasta sau ar trebui un proces separat? Procesul de divort nu merge prea bine, am avut o expertiza psihologica total in favoarea sotului, iar experta mea parte a fost "impartiala"..

Daca dvs. va mutati acolo fara sa obtineti un partaj de folosita , avand in vedere comportamentul sotului descris de dvs., acesta poate veni oricand si schimba iala, cum chiar dvs. v-ati dat seama ca se poate imtampla si daca ii faceti plangere penala, fiind coproprietar alaturi de dvs. si neavand o hotarare judecatoreasca prin care instanta sa stabileasca dreptul dvs. exclusiv de a folosi locuinta nu aveti sanse sa obtineti o condamnare penala impotriva acestuia si sa ii faceti plangeri penale doar de dragul de a face plangeri, nu cred ca doriti asa ceva.

Prin urmare, va puteti muta acolo in lipsa unei hotarari judecatoresti dar va asumati riscul ca sotul sa va sicaneze in permanenta.

Sau, puteti solicita instantei pronuntarea unei hotarari prin care sa dispuna partajarea folosintei bunurilor si in acesta situatie sotul nu mai are dreptul de patrunde in imobilul respectiv si ii puteti face plangere penala pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti doar pentru simplu fapt ca incearca sa patrunda in locuinta.

Referitor la intrebarea dvs. daca cerere privind obligarea la plata unor despagubiri pentru lipsa de folosinta ar trebui formulata sau nu in cadrul procesului de divort, teoretic legea va permite ambele variante, insa un raspuns concret cum este mai bine sa procedati in situatia dvs. nu poate fi dat fara cunoasterea exacta a intregii situatii.

In ceea ce priveste posibilitatea de a formula cerere prin care sa solicitati ajutor public judiciar, din cele relatate de dvs. cu siguranta nu indepliniti conditiile extrem de restrictive impuse de OUG nr. 51/2008, pentru acordarea unui astfel de ajutor, linkul care v-a fost indicat cuprinde o propunere legislativa care nu a fost adoptata si prin urmare nu un fel de relevanta juridica, pentru a nu se aplica.

Trebuie sa analizati foarte bine situatia de fapt si sa vedeti care sunt cererile pe care le puteti formula, astfel incat aceste cereri, pe de o parte, sa fie admise de instanata dar pe de alta parte, sa fie si utile.
Decat sa formulati un numar mare de cereri care vor fi respinse sau se vor dovedi in practica ca
nu va sunt de folos chiar daca au fost admise, formulati acele cereri care sa va sunt utile.
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Cautati orice solutie, oricare, mai putin instanta! Are procedurile ei, justificate, asta e, dar total ineficiente in multe cazuri, ca al dv. Asta e!
Ceva lipseste din toata aceasta chestiune si mai ales faptul ca nu ati dovedit tot ce ne suneti noua.
Un om care sechestreaza, care e agresiv, care schimba yala, care va arunca hainele trebuia dovedit ca atare, ceruta reintegrarea si de acolo plecat mai departe.
Nu cred ca poate sa va ajute cineva aici dupa un dosar de un an cu probe in el despre care aici nu stim.
Plangeri lapolitie cam 10? Pentru ce atatea, cineva nu s-a gandit decat sa-l hartuiasca cu plangeri si nu s-a gandit ca asta e impotriva dv.?
Tot impotriva dv. spuneti ca e si expertiza. mare minune ca aincuviintat-o instanta si ma intreb oare cetemeiuri or fi stat la baza.
Fetele cat or fi de mari, elecum sunt ingrijite?...

Regret, dar pare ca sunteti debusolata, trebuie sa va gasiti un echilibru si apoi sa gasiti si ajutor juridic constant. Schimbarea avocatilor mereu nu e o idee chiar buna... duce la o inconcistenta in abordare.
Daca se cerere doar "reintegrarea", eu prefer sa spun dreptul de a folosi propria locuinta, nu este suficient, povestea se va relua, fapt pe care l-a sesizat si doamna, vor continua abuzurile si agresiunea.
Un partaj de folosinta este cel mai potrivit si atunci sotul nu mai are dreptul de a patrunde in locuinta si astfel vor fi stopate un sir lung de alte agresiuni, la asta ma refeream cand spuneam ca trebuie vazut ce fel de cereri trebuiesc facute in anumite cazuri.
Din pacate sunt si situatii de felul acesta in care sotia este agresata si sicanata de sot si trebuie sa se apere iar cei care ar trebui sa solutioneze plangerile penale in cazuri precum acesta nu se prea grabesc si daca partea nu se ocupa indeaproape de caz, solutiile pronuntate nu sunt cele care ar trebui.
Daca a exista agresiune si abuz, incontestabil ca trebuie formulate plangeri penale, fara discutie, pentru ca orice persoana care a fost vatamanta in vreun fel printr-o fapta penala, trebuie sa se apere.
Despre numarul plangerilor penale, este discutabil, daca au existat zece fapte penale, atunci da, trebuiesc facute zece plangeri penale, insa trebuie sa va ocupati de ele, nu sa faceti un numar cat mai mare de plangeri si sa nu va ocupati de ele cum trebuie pentru ca sunt prea multe, pentru ca altfel se vor respinge toate.
In astfel de situatii nu trebuie sa mergti pe ideea unor plangerii cat mai multe, ci cat mai eficiente.
Cu privire la avocatul pe care vi-l alegeti, trebuie sa analizati cu atentie atunci cand angajati pe cineva si da, daca considerati ca nu a facut tot ce trebuia facut pentru a va apara, atunci trebuie sa renuntati la el, pentru ca nu trebuie sa continuati in greseala. Dar nu schimbati avocatul mereu, pentru ca vor fi si costuri mai mari pentru dvs. si se pot face greseli in dosar pe care alti avocati nu le mai pot remedia.
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Alte discuții în legătură

Cum pot reintra in casa mea??? lupianca lupianca Buna seara ....va cer ajutor intr-o problema...acum 2 luni in urma unor scandaluri si batai eu si copilul minor am fost alungati din casa, proprietatea mea si ... (vezi toată discuția)
Partaj mare mare Cum as putea sa impart bunurile comune din casatorie,dupa divort,avand in vedere ca exista pamantul proprietatea mea dinainte de casatorie ,si casa construita ... (vezi toată discuția)
Sunt în divorț, iar soțul nu îmi dă voie să iau hainele și jucăriile copiilor la domiciliul meu pentru că ar fi bun comun. este adevărat? elisa emilia elisa emilia Bună ziua Sunt în divort cu soțul și el zice ca jucăriile și hainele fetelor, nu le pot lua la domiciliul meu, (unde mai stau cu fetele uneori) deoarece ... (vezi toată discuția)