avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am fost dată afară din domiciliul comun doar cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am fost dată afară din domiciliul comun doar cu hainele de pe mine și am fost agresată când am vrut să-mi văd copiii. Ce demersuri juridice pot face?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele probleme:
1 am locuit cu sotul intr-o casa cumparata de el inainte cu un an sa ne casatorim, desi eram impreuna de 6 ani. Am fost data afara din domiciliul comun, prin schimbarea yalelor si paza la poarta. Eu pot face vreun demers juridic in acest sens? sa cer despagubiri? / a trebuit sa ma mut cu chirie. Am incercat de vreo 2 ori sa intru, ( sa-mi vad copiii) dar am fost agresata de sot, am facut 2 Ordine de Protectie care s-au pierdut ( "neintelegeri inerente divortului"), politia nu a facut nimic sa ma ajute sa reintru in domiciliu. Intre timp am intentat divort, dar nu mi se pare corect sa raman doar cu hainele de pe mine si el cu toate bunurile si casa ( a refuzat sa-mi restituie si haine si bunuri proprii si cele comune sa le impartim). De partaj am incercat dar n-am avut cu ce timbra si s-a anulat.
2. Mai avem o casa cumparata in timpul casatoriei, el a schimbat yalele si de la aceea - ce actiuni pot face eu? ( partajul nu mi-l pot permite). Daca incerc sa folosesc eu casa mi-e teama ca nu voi fi decat hartuita si agresata. Va multumesc mult pt rabdare si atentie.
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spuneti ca s-a anulat cererea de partaj judiciar fiindca n-ati putut plati taxa de timbru , dar pe de alta parte sustineti ca platiti avocati, chirie si va poate sustine tatal din punct de vedere financiar.Puteti folosi o locuita bun comun dar preferati sa stati cu chirie.Nu precizati daca ati cerut custodia copiilor pina la pronuntarea definitiva a divortului.Precizati ce intelegeti prin starea de echilibru.Inteleg ca tatal va permite vizitarea copiiilor si atunci care ramin problemele acute de rezolvat.Trebuie sa aveti foarte clar stabilit ce doriti de fapt ca sa urmati strategia potrivita. Nu merge cu jumatati de masura de genul as vrea asta dar n-as prea vrea , adio dar ramin cu tine , etc.
Cred ca am mentionat ca am pierdut procesul de stabilire a domiciliului copiilor temporar pana la finalizarea divortului in favoarea tatalui pe motiv ca fetitele sa ramana in locuinta in care au crescut ( chiar si fara mama). Acesta impreuna cu cererea de divort si ordinul de protectie au fost primele actiuni facute la 2 zile de cum am fost izgonita din casa.
Timp de 2.5 luni pana am obtinut o hotarare de program de vizitare mi-am putut vedea copiii doar de cateva ori, inainte de termenele la procese cand tatal avea nevoie de poze si filme pt a proba ca ma lasa sa vad copiii - in total mai putin de o zi, nu am putut sa le iau deloc la mine, sau sa merg undeva doar eu cu ele, si doar in prezenta tatalui am putut sa le vad, in curte , cu poarta incuiata, sa nu fug cu ele, sau la scoala de cateva ori.
Ulterior am obtinut program de vizitare, din iunie 2018, - jumatate din vacante si 2 weekenduri pe luna. Din octombrie nu se mai respecta nici programul acesta, in vacanta de iarna nu le-am putut lua deloc, in afara de timpul prevazut de instanta, nu le pot vedea - decat la scoala, si acolo in ultima perioada mai putin. De aceea intrebam ce pot face tinand cont ca executarea ( din ce mi-au spus mai multi executori) se pare ca s-a terminat daca el si-a indeplinit obligatia cand a fost notificat, apoi insa a continuat sa nu mi le dea pe fete.
In casa bun comun, de care am spus am retineri sa ma mut, pentru ca nu-mi trebuie si mai mult scandal si procese decat am deja, plus ca trebuie investite niste sume de bani importante pt ca necesita amenajari si de aceea nu am considerat-o o optiune viabila de a ma muta acolo cu copiii. Am preferat sa fac niste eforturi financiare deosebite sa pot sa inchiriez o casa decenta intr-un cartier cu copii si cu spatiu de joaca astfel incat fetitelor sa le placa si sa treaca mai usor peste aceasta perioada. Din pacate am stat majoritatea timpului singura aici, si nu se mai justifica economic sa platesc chirie ( sau pt mine nu mai este viabil).
Nu am putut timbra - taxa a fost undeva in jur de 18000eur, in conditiile in care am facut f multe cheltuieli pe chirie si avocati, procese, plus timpul alocat in care nu am putut lucra ( fiind cu capul numai la asta si fizic pe drumuri la Buftea, avocati, autoritati ...), plus bunuri ( pt ca nu mi-am putut lua nimic din casa), si masina mi-a fost retinuta de fostul sot in curte si a trebuit sa imprumut bani sa pot achizitiona alta cu care sa ma descurc. Sper ca v-am lamurit cat de cat. Am ceva venituri acum, nu ma incadrez la articolul respectiv, dar de acolo si pana la a timbra e cale lunga, plus ca am in continuare cheltuieli cu onorarii, chirie, etc Am cerut niste informatii ca sa pot lua niste decizii in cunostinta de cauza, dupa cum ati vazut si din discutiile de aici, parerile sunt impartite. Multumesc frumos.
Oameni buni casa e cumparata de el inainte de casatorie desi erau de 6 ani.
Deci in acte doamna nu are dreptul.la nimic, decat la haine nu o mai aburiti.

Omul sta bine ea trebuie sa divedeasca ca alta casa cu banii de la x ,cine a pus o sa cumpere a doua casa cu banii ei fara sa fie in acte
Casa a doua e cumparata cat erati casatoriti?
Daca inteleg intrebarea, da, casa unde am locuit cu totii a fost cumparata inainte cu un an sa ne casatorim, ( cea in care a ramas el cu copiii si in care nu mai sunt primita), iar a doua, care nu e folosita in prezent, nefiind amenajata ( renovata decat partial), dar la care tot el a schimbat yalele, a fost cumparata in perioada casatoriei, ca si masina, care este pe numele meu, dar de un an mi-o tine blocata in curte la el si refuza sa mi-o dea sa o folosesc. Am cerut si folosinta masinii in primul proces si acces la bunuri, dar mi s-au respins. Ar trebui sa mai fac niste procese de folosinta a masinii / partaj partial etc dar am prioritate problema copiilor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parerea mea e ca sunteti foarte obosita si nu vedeti lucrurile obiectiv. Sigur, e justificat.
Totusi, ati pierdut dosare facute prost pentru ca mereu ati considerat ca aveti drepturi pe care nu le aveati, cum ar fi sa intrati in locuinta care nu mai era a dv.
De asemenea, slabe sanse sa fi fost luati copiii din locuinta familiei inainte de divort, nu a fost o miscare buna. Asta se face doar daca ei sunt in pericol, altfel nu mutam copiii de colo-colo nemotivat.
Casa cumparata in timpul casatoriei: va plangeti ca nu va permite sotul sa o folositi, apoi ca de fapt trebuie bani ca nu e amenajata.
Plangerile penale, dupa 2 ordine de protectie pierdute, ma intreb pentru ce-or fi...
Faceti eforturi doar pentru copii, dar introduceti partaj. E scump partajul, sigur ca e, mai ales in situatia dv. unde trebuie dovedite niste contributii eventuale dinaintea casatoriei... concentrati-va acum pe divort si copii.
Despre avocati, vad, numai de rau... :))
Serios comentand acum, nu recomand prea des sa cereti si copiii si program de vizita si de toate pentru toti, doara-doara instanta va acorda macar ceva. Inteleg si e reala nevoia de a mentine copiii legatura cu dv., dar asta nu e o strategie. Ati prezentat asta ca o eroare a avocatului, mie nu imi reiese asa.

Intrebati, din cand in cand, ce sa mai faceti. Treceti prin asta de peste un an, ar fi trebuit deja sa intelegeti cum merg lucrurile si sa aveti o strategie.
Lasati casa pe care platiti chirie daca nu v-o permiteti. Daca aveti alte variante.
Nu mai cautati copiii la scoala, nu le faceti bine. Nevoia dv. de a-i vedea trebuie sa fie subsecventa nevoii lor de viata sociala si de familie coerenta.
Dati copiilor dv. putere. Puterea de a cere sa va vada, de a cere sa veniti, sa fiti in viata lor. Nu stiu cati ani au, in functie de varsta asta se face diferit.
Nu am inteles cu despagubirile tatalui la executor.

Va recomand sa mergeti sa discutati la cateva consultatii juridice cu cativa avocati cu care sa nu colaborati mai departe musai. Doar sa va faca o analiza asupra situatiei in ansamblu si sa va dea cateva idei de strategie.
Ganditi-va la ele, faceti calcule la ce dosare merita sa renuntati si la care sa nu renuntati, faceti calcule financiare, renuntati la chirie scumpa, contactati un psiholog care sa va ajute sa treceti prin perioada asta. Revizuiti si dosarele penale si vedeti la care si cum puteti renunta si ce puteti obtine din celelalte. ganditi-va daca copiii dv. merita sa isi vada tatal dupa gratii, daca aceasta a facut ceva atat de grav, realmente, incat sa merite traumatizarea asta suplimentara a copiilor dv.
Cautati doar sa dati putere copiilor in deciziile de a va vedea. Fara a-i parenteliza. Fara a-i aduce in conflictul dintre dv. si tata.
Cerneti dosarele si renuntati la ce nu e urgent. Nu va ajuta sa fiti dedicata doar conflictelor juridice. faceti si altceva in viata, echilibrati-va! Gasiti un job. Un curs. O prietena. Orice va scoate din zona de autodistrugere.
Doriti liniste, doar dv. v-o puteti aduce.
Vedeti care a eproblema cu acel raport de expertiza. Nu primiti copiii cat timp exista acela, trebuie vazut. Vedeti cat din el e realist. Vedeti de ce a iesit astfel.

In rest, nu inteleg multe din situatie, sunt limitata la ce ne spuneti. Aveti grija, unele chestiuni nu va sunt favorabile desi dv. asa le vedeti. Cum ar fi efortul de a merge la scoala copiilor si faptul ca tatal ii lua mai devreme. Orice instanta sustine ideea ca minorii sa nu fie hartuiti, sa nu fie expusi la certurile si neintelegerile adultilor, or crearea unor astfel de situatii conflictuale pentru copii nu e vazut bine. Asta ar fi bine de analizat si cand va ganditi la dv. ca mama, ca parinte.

Inca odata: strategia actuala, daca exista, e distructiva. Repozitionati-va. Abordati alta viziune.

Alte discuții în legătură

Cum pot reintra in casa mea??? lupianca lupianca Buna seara ....va cer ajutor intr-o problema...acum 2 luni in urma unor scandaluri si batai eu si copilul minor am fost alungati din casa, proprietatea mea si ... (vezi toată discuția)
Partaj mare mare Cum as putea sa impart bunurile comune din casatorie,dupa divort,avand in vedere ca exista pamantul proprietatea mea dinainte de casatorie ,si casa construita ... (vezi toată discuția)
Sunt în divorț, iar soțul nu îmi dă voie să iau hainele și jucăriile copiilor la domiciliul meu pentru că ar fi bun comun. este adevărat? elisa emilia elisa emilia Bună ziua Sunt în divort cu soțul și el zice ca jucăriile și hainele fetelor, nu le pot lua la domiciliul meu, (unde mai stau cu fetele uneori) deoarece ... (vezi toată discuția)