avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... O parte din proprietare refuză montarea detectoarelor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

O parte din proprietare refuză montarea detectoarelor wireless. Ce se poate face dacă Distrigaz întrerupe alimentarea cu gaze naturale?

Asociatie de proprietari am primit notificare pentru revizia instalatiei de gaze. Am selectat o firma autorizata ANRE pt montarea detectoarelor si revizie. Am ales detectoare wireless.
Avem urmatoarele situatii:
- o locuinta are montat detector cu fir dar firma spune ca trebuie inlocuit detectorul cu cel wireless ca nu sunt compatibile;
- o locuinta are "dop" la instalatie si nu are aragaz intrucat nu locuieste aici - nu vrea sa monteze detector;
- un alt proprietar nu vrea sa monteze detector.
Firma ne-a comunicat ca la final are obligatia sa depuna situatia la Distrigaz iar acestia intrucat nu toate locuintele vor avea detectoare vor opri gazul la intreg blocul. Ce putem face in aceasta situatie? Ce hotarare poate lua comitetul executiv? A mai avut cineva o asemenea situatie? Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ceraselacera , utilizator 17:23, 19 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legislatia in vigoare prevede obligativitatea montarii un or detectoare de gaze... nu a unui anumit tip de detectoare de gaze. V-am atasat linkul cu informarea ANRE din 2018 in acest sens. [ link extern ]
Va atasez si linkul referitor la Ordinul 5 din 5 februarie 2009 privind aprobarea Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale
[ link extern ]
Daca d-vs. gasiti ceva referitor la Obligativitatea de detectoare cu wireless…va rog sa comunicati aici pentru toti . Eu nu am gasit o asemenea obligativitate. Odata ce ai detector cu fir, detector omologat si montat corespunzator ( altminteri se sista furnizarea de gaz )..nu exista nicaieri obligativitatea schimbarii lui, chiar daca un vecin are detector mai performant ( respectiv prin wireless ). Ambele sunt proiectate pentru acelasi lucru…sistarea gazului la detectarea gazului in incinta respectiva unde este montat detectorul.

Eu v-am spus cum procedeaza firmele care se ocupa revizia. Am intrebat si eu la Engie.Uitati ce mi-au raspuns:

'' Va multumim pentru mesajul transmis.

Incepand cu data de 05.06.2018, obligativitatea montarii detectoarelor automate de gaze naturale este prevazuta la art. 129, alin. (1) și alin. (2) și art. 144 alin. (1) din Ordinul nr. 89/2018 pentru aprobarea Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale.

Conform legislatiei in vigoare, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru incaperile in care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale si suprafetele vitrate necesare sunt partial sau in totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de constructie speciala (securizat, termopan etc.).

Detectoarele de gaze naturale au rolul de a preveni eventualele accidente cauzate de scaparile de gaze naturale, cum ar fi intoxicari, incendii sau explozii Avand in vedere urmarile deosebit de grave ale accidentelor din sectorul gazelor naturale, cu repercusiuni negative atat asupra securitatii si integritatii persoanelor cat si a bunurilor, instituirea masurii montarii detectoarelor de gaze naturale este perfect justificata.

Perioada de garantie a sistemelor de detectare gaze naturale, garanteaza ca pentru o perioada, in functie de producator, aparatul va functiona fara niciun fel de probleme, iar daca, totusi, exista defectiuni, acestea vor fi rezolvate fara costuri suplimentare.

Durata de viata se refera la perioada in care producatorii considera ca este sigur sa se utilizeze un aparat. Prin urmare, durata de viata conteaza foarte mult, pentru ca fiecare persoana trebuie sa stie ca este in siguranta.

Detectoarele au durate de viata diferite, in funcție de gazul pe care il detecteaza si sunt determinate, in principal de durata de viata a senzorului.
Asadar, durata de viata a senzorului (modulul) care capteaza gazul metan este de 5 ani iar dupa aceasta perioada se inlocuieste doar senzorul intern. Astfel, costurile de intretinere pe termen lung sunt minime, nefiind necesara schimbarea intregului detector.
In cazul detectoarelor de monoxid de carbon, durata de viata este de 7 ani.
In cazul detectoarele duale (de gaz metan și monoxid de carbon), durata de viata este mai scurta, acestea continand cate un senzor de gaz metan si un senzor de monoxid de carbon.

Aceste aspecte sunt foarte clar mentionate in manualul de utilizare al fiecarui detector.

In conformitate cu prevederile Procedurii privind verificarile si reviziile tehnice ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 179 din 16 decembrie 2015, in situatia in care, in urma verificarii sau a reviziei tehnice a instalatiei de utilizare, Operatorul Economic autorizat ANRE constata ca nu sunt indeplinite conditiile tehnice de functionare in siguranta a instalatiei de utilizare (inclusiv partea comuna a acesteia), clientul final are obligatia sa faca toate demersurile necesare pentru indeplinirea acestor conditii, inclusiv prin montarea/inlocuirea detectoarelor automate de gaze.

In acest sens, va recomandam sa aveti mereu in vedere importanta acestui aspect.

In speranta ca informatiile comunicate clarifica aspectele semnalate de dumneavoastra, va asiguram in continuare de disponibilitatea noastra. ''
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2019
vali m, utilizator
Piața bate legislația.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@vali_m: Raspunsul Engie sau al oricarui distribuitor de GN, corect sau nu, e vax albina - am explicat in alta parte de ce , vedeti raspunsul meu de la 09:32, 12 Aprilie 2019 aici -> www.avocatnet.ro/forum/discu...

Legislatia nu prevede wired sau wireless. Legislatia prevede ca detectorul trebuie sa actioneze un electroventil/robinet acolo unde intra gazul in cladire sau pe ramuri verticale sau inainte de ramificatii sau inainte de contor (general sau individual).

Pana anul trecut legislatia (facuta prost de ANRE) permitea montarea electroventilului/robinetului in apartament, dupa robinetul de izolare dar inainte de consumatorul de gaz. Asta era un sistem local de protectie - daca se detectau scapari, se oprea gazul numai in acel apartament.
Dupa 2 ani ANRE-ul s-a prins ca sistemul de protectie local nu e bun de nimic daca se defecteza conducta inainte de electroventil (aia verticala plus ramificatia + robinetul de izolare + alte armaturi de legatura) si ca nu acopera ce se intampla pe casa scarii la blocuri.

Asa ca a revenit asupra normelor si le-a modificat prin Ordinul 89 din 10 mai 2018 (5 iunie 2018 in MOf.) astfel incat acum trebuie ca detectoarele din apartamente si de pe casa scarii sa actioneze asupra unui electroventil/robinet la intrarea in bloc (de obicei se pune imediat dupa contorul furnizorului).

Ca sa legi un detector dintr-un sistem de protectie local (care era format din detector + electroventil local) la un sistem de detectoare general, de tip nou (format din detectoare cu sau fara fir + concentrator sau receptor + cel putin un electroventil general) inseamna sa modifici instalatia omologata de tip nou si s-o treci din nou printr-un proces de omologare. Altfel s-ar chema improvizatie si incalcare a legii. Pur si simplu detectorul vechi din sistemul local nu este compatibil cu sistemul general de tip nou. In cazul de fata, chiar daca firma ar vrea sa traga fir de la detectorul de tip vechi la receptorul din sistemul nou, wireless, nu are unde sa infiga firele, nu exista conexiune pt asa ceva (ca nu mai zic ca pe fire e tensiune).
Chiar daca ar fi fost vorba de un sistem wired (cu fir), nici sa vrei nu se poate lega un detector vechi la concentrator pt ca pe fire e tensiune, cele noi asigura doar continuitate electrica - daca le legi o sa se 'prajeasca' ceva. Se poate pune un circuit separator (releu de exemplu) dar rezultatul trebuie omologat - nu face nimeni asa ceva, nicio firma nu-si riscă licenta sau chiar si gâtul sa faca improvizatii.

Asta e si motivul pt care cel cu dop trebuie sa-si monteze detector - prin proprietatea lui trece o conducta de gaz. In caz ca alimentarea apart lui e pe orizontala si nu pe verticala (teava vine de la vecinul de alaturi sau de pe hol, nu are coloana ce vine de la apart de dedesubt si merge la cel de deasupra), atunci se poate debransa de la vecin/hol si nu mai e obligat sa-si puna detector.

In fine temeiul legal din normele aprobate prin Ordinul ANRE 89/2018:

Articolul 129 (2) Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.

Articolul 144(1) În încăperile în care există risc de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate, se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.
(2) Electroventilul prevăzut la alin. (1) și la art. 129 alin. (2) acționează automat asupra robinetului de închidere menționat la art. 172 alin. (1) lit. a)-d), după caz.

Articolul 172(1) Robinete de închidere se prevăd:
a) [...]
b) pe fiecare ramificație importantă;
c) [...]
d) la baza fiecărei coloane; [...];



Deci detectorul de la art 129/144(1) trebuie sa actioneze un electroventil care, conf 144(2), trebuie sa actioneze asupra unui robinet aplasat conform art 172(1) b sau d (a sau c nu se aplica in acest caz) - cel mai simplu si ieftin este amplasarea unui singur electroventil/robinet la intrarea in imobil/scară.
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2019
CipM, utilizator
Complet răspunsul din punct de vedere tehnic și legislativ, însă cred ca mai trebuie lamurita problema acelui președinte de asociație căruia i se refuza revizia.

Eu nu prea înțeleg de ce firmele se "jeneaza" a face o astfel de lucrare. E clar doar ca instalația nu e completa și mai trebuie detectori pe spațiul comun din afara locuințelor, care sa acționeze ventilul general de la intrare în bloc. Locuințele rămân protejate de sistemele individuale locale, care trebuie doar sa aibă electroventilul montat în afara locuinței.

Alte discuții în legătură

Necesitate detector gaze daca coloana nu traverseaza incaperea Maart102 Maart102 Buna ziua, Doresc sa stiu daca s-a mai confruntat cineva cu urmatoarea problema: Locuiesc de peste 10 ani intr-un apartament cu 2 camere si inca de la data ... (vezi toată discuția)
Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
Detectoare de gaz Lcazacu Lcazacu Locuiesc in Bucuresti, intr-un bloc cu zece etaje dat in folosinta in anul 1977. In luna Iulie 2017 in fiecare apartament s-a instalat printr-un operator ... (vezi toată discuția)