avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salar mediu pe unitate pentru nastere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salar mediu pe unitate pentru nastere copil

Buna ziua,
Intrebarea mea: CCM se aplica si in unitatile in care sunt mai putin de 21 angajati? Noi suntem 7 angajati in unitate. O angajata are dreptul la acel salariu minim pe unitate, prevazut de art. 51 din CCM la nivel national? Noi nu am avem negociat si semnat un CCM.
Si daca se acorda acest drept, cum se calculeaza suma? Raportat la salariul din ultima luna? la luna in care se face cererea?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:36, 26 Noiembrie 2009
lidialyly a scris:

Cu alte cuvinte, acesta se poate acorda chiar dupa trecerea unui interval mai lung de timp... sa zicem..de cateva luni??


Intervalul de 6 luni de la nastere este pentru efectuarea cererii angajatei mamici pentru acest drept banesc.
Si inca ceva, daca mamica nu este angajata, acest drept ii revine tatalui angajat!
Am inteles...dar, exista vreo prevedere legala care sa-l oblige pe angajator la plata in termenul indicat de Dvs. mai sus, respectiv luna in care a nascut sau cand se plateste lichidarea lunii respective???
Nu exista nici o prevedere legala in acest sens, dar nu inteleg ce se urmareste: sa uite angajatul ca nu a primit banii / sa i se intinda nervii angajatului / sa vada angajatorul cum este cu un control ?
Nu este mai corect sa isi primeasca banii in timp util si sa se poata folosi de ei pentru nasterea copilului ca doar de asta se dau?
Daca vrea angajatorul sa plateasca, plateste in luna nasterii.
Daca angajata face cererea in alta luna se plateste atunci, dar baza de calcul este salariul mediu din luna nasterii.
Daca angajata face cerere si angajatorul nu vrea sa plateasca (exista un termen de rezolvare a unei cereri) se poate face reclamatie la ITM sau plangere in instanta...
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
CCM unic la nivel national 2007-2010 prevede acordarea acestui drept dar, coroborand cu prevederila din Codul fiscal acest ajutor nu este de natura salariala,se calculeaza in valoare bruta si se plateste in valoare bruta;si nu este supusa impozitului pe venit.
Plata acestui drept se poate efectua in orice moment de la depunerea cererii de acordare (acest drept se prescrie in termen de 3 ani de la nasterea lui ), neavand nici o legatura cu salariile cuvenite.

Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare: c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;

Alte discuții în legătură

Art 55, lit c, ccm lnn ContSters60781 ContSters60781 Am vazut ca sunt multe discutii pe tema salariului mediu pt mamici. As vrea sa recapitulez aceste informatii de pana acum, pentru a fi sigura ca nu gresesc. Va ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nastere ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se impoziteaza si se retin toate cotizatiile la salarul mediu pe unitate pt. nastrea copilului ( conform art. 51, litera ... (vezi toată discuția)
Salariu bonus la nastere la 2 angajatori pytu_elena pytu_elena lucrez la 2 angajatori ; unul cu norma intreaga si unul cu jumatate de norma. am nascut pe 2 iulie si am inteles ca in ccm este stipulat acordarea unui salariu ... (vezi toată discuția)