avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire

Bună ziua! Dacă părinții mei au murit acum 35 de ani si eu și fratele meu nu am dezbătut moștenirea atunci dar el nu a avut pretenții atunci, eu am stat de atunci în casă părintească, mai poate acum sa aibă pretenții la moștenire?
Menționez că nu am acte pe casă și pământ.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul de optiune succesorala se exprima in termen de 6 luni de la deces.( avand in vedere Codul civil abrogat, aplicabil la acea vreme, fata de momentul decesului ).

Manifestarea de vointa, in acest sens, poate imbraca forma notariala ,autentica, ori poate rezulta din acte prin care este lasata sa se intrevada vointa de a succede.(preluarea bunurilor succesorale, instrainarea lor, plata impozitelor si a taxelor aferente, posedarea acestora ).

Mentionati ca nu detineti un titlu de proprietate in ce priveste terenul, respectic locuinta edificata.

In ce priveste terenul, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea dobandirii dreptului de proprietate, pe calea uzucapiunii, mod originar de dobandire a dreptului de proprietate.

( invocand jonctiunea posesiilor, anume cea a autorilor dvs, decedati , cu a dvs).

Si fratele are aceleasi drepturi, cata vreme si el a locuit in acel imobil, asadar , trebuie introdus in cauza, ca intervenient fortat.

Dezbaterea succesorala vizeaza bunurile pentru care parintii detineau un titlu de proprietate.

In ce priveste imobilele mentionate mai sus, dvs si fratele dvs .dobanditi dreptul de proprietate.

Nu exista o acceptare expresa a mostenirii facuta la notariat in termenul de acceptare a mostenirii, termen care a fost depasit de mult, fiind vorba de 35 de ani,.

In lipsa acestei acceptari exprese a mostenirii si care fara discutie, nu mai poate fi facuta in prezent, dvs. sunteti singurul care a acceptat mostenire, insa in mod tacit.

Inteleg ca, singurul care ati facut acte de acceptare tacita sunteti dvs,. fratele nu a locuit in casa si probabil nu a facut nici alte acte de acceptare tacita.

In lipsa oricaror acte de acceptare tacita, fratele a pierdut dreptul de a mosteni.

Fratele daca nu a locuit in imobilul respectiv, cu atat mai putin poate invoca uzucapiunea

Termenul de 6 luni este pentru acceptarea moştenirii, nu pentru dezbaterea succesiunii. Dezbaterea succesiunii este imprescriptibilă, deci poate fi făcută oricând, indiferent cât timp a trecut de la data decesului defunctului.


Spuneti ca nu ati dezbatut succesiunea, prin urmare, nici dvs., nici fratele nu sunteti in prezent proprietari, nu puteti vinde, nu puteti face nimic.

Erati proprietari daca aveati un certificat de mostenitor sau o hotarare judecatoreasca prin care sa se constate calitatatea dvs. de mostenitor.

Dvs. veti deveni proprietar si veti detine acte de proprietate asupra terenului si casei ramase de la parinti, doar dupa ce va veti adresa instantei de judecata si veti obtine o hotarare judecatoreasca.


Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire nedezbatuta dupa 22 de ani cosgab9 cosgab9 Buna ziua. Dupa 22 de ani de la moarte ambilor parinti a tatalui meu, nu am dezbatut mostenirea pe o locuinta + teren. Sunt in total 4 frati care ar avea ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire vovy vovy Intrbuintez terenul agricol si casa tatalui meu, de la moartea sa. Nimeni nu a facut nici un demers pana acum (20 de luni de la deces). Vreau sa aflu daca ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)