avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... salariile administratorului de bloc si ale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

salariile administratorului de bloc si ale ingrijitoarei

As vrea sa stiu daca e legal ca impozitul si asigurarile de sanatate ale administratorului si ale femeii de servici sa fie platite de noi , de locatari .
Spune ca nu e angajata cu carte de munca ci pe baza de conventie si ca asa se procedeaza . Nu era normal ca aceste asigurari de sanatate si impozitul sa fie oprite din salariul lor ? De ce trebuie sa le suportam noi , locatarii si le suportam nu pe numar de persoane ci pe suprafata locuibila .
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: banu dana , utilizator 15:01, 15 Iulie 2010
Armenteros a scris:

Legea spune ca presedintele este remunerat pe baza unui contract de mandat, nu a unui CIM sau CC, aici domnul Adrian sau Doamna Elga pot sa ma contrazica in cazul in care gresesc.

Pai, nu gresiti, eu va rog sa cititi ce am ascris mai inainte si va reamintesc:
Contractul civil se face pentru lucrare fara un program fix sau un numar de ore zilnic, sapatamanal, etc. De exemplu presedintele prin contractul de mandat va indeplini atributiunile conform legii 230/2007 si hotararilor adunarii generale. Femeia de serviciu va face curatenie pe spatiile comune ori de cate ori este nevoie.

Dar, sa nu confundam contractul de mandat cu CIM. Contractul de mandat este la fel, ca si continut, cu un contract civil sau conventie. Iar obligatiile catre stat sunt aceleasi ca la un contract civil si nu ca in cazul unui CIM.
Presedintele, in asociatia noastra , a propus in sedinta de comitet sa facem contracte de munca pentru femeile de servici. S-a analizat si comitetul a decis si s-a consemnat in PV ca nu este de acord cu CIM. Sa ramana pe contract civil. Presedintele a fost singurul din cei 7 membri ai comitetului care a sustinut necesitatea CIM, atentionand asupra riscurilor de sanctionare din partea ITM.
Dar, stiti foarte bine ca, presedintele poate decide prin votul sau cand celelalte voturi pro si contra sunt la egalitate. Numai atunci votul presedintelui este decisiv.
Democratia are avantaje si dezavantaje.
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
Adriantot, moderator
Am evidenţiat 2 remarci care mi se par comice în context.
Adica mafia este formata din cei 3/4 locatari batrâni!

Nu . Mafia nu este formata din batranii aceia . Batranii sunt batrani , nu vad nici sa citeasca listele de plata , sunt constiinciosi si isi platesc la timp , primii , datoriile dar nu or sa se duca niciodata sa -i traga la raspundere pe administrator si pe presedinte . Au trait si traiesc de atatia ani sub acelasi presedinte care ii aiureste / abureste cum vrea el . Mafia e alta si de ea sunt raspunzatori admin. + pres. Dau in judecata locatarii restantierii la intretinere , ajung de le sunt scoase apartamentele la licitatie pe mai nimic , ei vand pontul cuiva sau chiar ei cumpara acele apartamente si pe urma isi iau dreptul sau le revand la pretul real . Si astfel de lucruri le-am aflat de la locatarii altor blocuri care au aceeasi adminstratora si acelasi presedinte .Nimeni nu i-a controlat macar o data . In schimb vezi ca presedintele isi schimba toata baia ( cada , instalatii sanitare , totul de la zero ) , masina , si ajungi sa te intrebi cu ce bani ? El e liftier sau , ma rog , maistru la lifturi si in mod sigur nu castiga atat cat sa-i permita astfel de schimbari majore cand ani de zile a stat fara faianta sau fara altfel de imbunatatiri in casa ....
Din vara , ca sa dau un alt exemplu , s-a pus faianta in holul de la intrarea in bloc si s-a pus usa termopan . Tot de asta vara platim pentru aceste reparatii dar omul care a pus faianta nu si-a primit banii pt munca facuta . Si mai platim si lunar fondul acela de reparatii .
In fine , sunt multe nereguli dar pe care nu ai cui sa le spui sau nu ai ce face . Iti mai strigi ( eu ) disperarea , nemultumirea pe cate un forum unde cauti sa auzi si o alta parere mai autorizata si care sa iti dea convingerea ca nu esti tu ( eu ) cel anormal in gandire .
Lumea se complace in starea aceasta de lucruri si atat ....
Va multumesc foarte mult ......ca existati .......am sa va urmaresc in continuare cu palcere pt ca am de invatat lucruri noi .
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
bettykriss, utilizator
cavallis a scris:

la mine in asociatie: presedintele (eu) cu plata a 6ron /ap, administratorul (6ron/ap) si femeia de servicu pe scara (5ron/ap) au Conventii civile ... si din aceste sume se opreste 16% impozit fisc, fara asigurare sanatate si restu ce ramane se plateste in mana (totul fiind trecut pe statele de plata). este corect asa ?



deci, pana la urma:
1/ presedintele trebuie sa aiba Contract de Mandat ?
2/ femeia de serviciu = Conventii/Contracte Civile, dar sa nu se specifice orele care trebuie sa le presteze specifica in fiecare zii? ( pai la noi in asociatie s-a hotarat verbal intre locatari ca femiea sa faca curat de 2ori pe saptamana= odata cu matura si o data cu spalatul scarii)
3/administratorul = Conventie?contract civil, cu ore sau fara ore prestate sa fie trecute acolo ?
elga50 a scris:

Dar eventuala amenda, @armenteros, o platim cu totii pentru ca presedintele sau membrii comitetului nu si-au angajat administrator personal sau ingrijitori personali, ci pentru bloc....:)


Nu stiu daca e chiar asa. Intr-adevar, nu si-au angajat nici administrator personal si nici femeie de servici pentru apartamentul sau. Dar el i-a angajat. Asociatia l-a mandatat pe presedinte si pe membrii comitetului executiv sa le reprezinte interesele respectand legea. Daca presedintele o incalca nu stiu daca e treaba asociatiei sa plateasca oalele sparte de el. La locul meu de munca, de exemplu, soferii care iau amenzi ei si le platesc, nu le deconteaza firma.
Dar, ca sa nu discutam pe presupuneri, cred un jurist ne-ar lumina cumva.
cavallis a scris:

deci, pana la urma:
1/ presedintele trebuie sa aiba Contract de Mandat ?
2/ femeia de serviciu = Conventii/Contracte Civile, dar sa nu se specifice orele care trebuie sa le presteze specifica in fiecare zii? ( pai la noi in asociatie s-a hotarat verbal intre locatari ca femiea sa faca curat de 2ori pe saptamana= odata cu matura si o data cu spalatul scarii)
3/administratorul = Conventie?contract civil, cu ore sau fara ore prestate sa fie trecute acolo ?

Legal pentru a nu risca amenzi :
- Presedintele, contract de mandat
- Administratorul si femeia de servici , contarct de munca partial cu 2-4 ore pe zi

Alte discuții în legătură

Femeie de serviciu (operator ecologic) Horatiu761 Horatiu761 Buna ziua, administram o asociatie de proprietari care are angajata pe baza de conventie civile o doamna pt. curatenia spatiilor comune ( cu 2 ore/zi). ... (vezi toată discuția)
Angajarea in asociatiile de proprietari sterod sterod Buna ziua, Stiu ca s-a mai discutat si anterior in aceasta sectiune despre angajarea in asociatiile de proprietari, dar informatiile sunt fragmentate si nu ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari - curatenia in bloc Ciubotariu_Marcel Ciubotariu_Marcel M-am mutat de curand la un bloc de locuinte ANL in Salaj. Cum e si normal, s-a discutat despre modul de intretinere a curateniei pe casa scarii. Am inteles ca ... (vezi toată discuția)