As vrea sa stiu daca e legal ca impozitul si asigurarile de sanatate ale administratorului si ale femeii de servici sa fie platite de noi , de locatari .
Spune ca nu e angajata cu carte de munca ci pe baza de conventie si ca asa se procedeaza . Nu era normal ca aceste asigurari de sanatate si impozitul sa fie oprite din salariul lor ? De ce trebuie sa le suportam noi , locatarii si le suportam nu pe numar de persoane ci pe suprafata locuibila .
Va multumesc .
@adriantot
Pai, in cazul femeii de serviciu, daca ea presteaza de 2 ori pe saptamana, nu sta mai mult de 2 ore o data...ce CIM sa-i faci? Oricat ar fi de partial timpul ala, ca si aici...tre sa-i dai un fragment de salariu minim pe economie. Mai rau te-ncurci! N-o mai angajezi si-si fac curat proprietarii, o chemi o data pe luna sa spele...si gata!
...................
@cavallis
Cand faceti conventii civile aveti mare grija la conditiile de timp, sa nu aiba periodicitate stabilita.
Intr-adevar, daca prevedeti o periodicitate relativ regulata a muncii trebuie sa faceti CIM.
S-au luat amenzi pentru faptul ca in conventie se arata o munca oarecum regulata si in care, culmea prostiei, scria min.8 ore/luna.... in loc de max. 8 ore/luna.
....................
Adevarul este ca la asociatiile mici de max.50-70 ap. administratorul chiar presteaza o munca neregulata, cu periodicitate redusa si conventia civila este chiar pe bune, nu e nicio mascare. Importanta prestatiei justifica banii, nu munca frecventa in sine.
- femeia de servicu are : Conventie civila de prestari servicii.
la Obiectul conventiei A. prestarorul va asigura urmatoarele servicii : curatenia pe casa scarii pe perioada nedeterminata cu renumerarea lunara de 100 RON
B.prestatorul va asigura aceste servicii la capacitatea si cu eficienta sa maxima timp de minimum 1 ore/zi.
pai daca e dupa conventie tre sa presteze minim 30ore/luna ... si de fac sunt cam 10ore/luna ( miercuri matura scara - cam 1ora + sambata, maturat si spalat - cam 1h si 30min) ...
e corecta conventia stabilata in felul de mai sus ? sau trebuie modificata?
eventual sa se specifice la ALTE CLAUZE : zilele cand se face curat si ce trebuie sa faca in acele zile, cum am spus mai sus. ???
sa pus in discutie sa faca locatarii curat pe scara, insa nu ies toti (unora le convine sa dea bani si sa scape de curatenie...alti ar face curat, numai sa nu dea bani din buzunar...sau sunt 2-3apartamente pe scara de vacanta si unii dece sa faca curat si pt ei...deci trebuie femeie de serviciu si trecuta pe lista ca sa nu mai fie discutii si toata lumea impacata.
Puneti maxim 1 ora zilnic....NU minim, ca astfel se poate intelege ca poate lucra si 8 ore/zi...si atunci tre' sa-i faceti CIM. Nu-i mai puneti alte amanunte. Zilele si ce face in acele zile i le spuneti verbal.
Am spus ca administratorul si femeia de serviciu e bine sa aiba contract de munca. Dar fiecare trebuie sa se adaptaeze le situatie.
Eu le-am facut contract civil in care nu am prevazut ca o sa lucreze 10 minute sau 2 ore sau 4 ore pe zi.
Am specificat in contract ca "va intretine curatenia pe casa scarii si alte spatii comune ale asociatiei". Aceasta activitate se realizeaza "ori de cate ori se impune realizarea curateniei". "Face curatenie din proprie initiativa sau la solicitarea administratorului".
Asadar nu am angajat pe cineva sa lucreze ritmic, regulat, dupa un program, un anumit numar de ore, etc.
Este ca si contractul de intretinere a lifturilor facut cu o firma autorirata ISCIR care trimite zilnic un tehnician si verifica lifturile. Daca are ceva de reparat, de remediat o face; daca nu pleaca la blocul urmator. Dar daca se defecteaza liftul si administratorul ( sau un proprietar) anunta, vine in cel mai scurt timp si rezolva problema.
Asa si femeia de servici intr-o zi lucreaza 3-4 ore pe o scara spaland de sus pana jos. In alta zi doar 30 de minute matura. Alta zi sterge geamurile 1-2 ore. Aceste perioade de timp nu sunt prevazute in contract, ea lucrand mai mult sau mai putin in functie de cum este necesar.
@adriantot
Va rog salvati aceasta explicatie undeva, intr-un document al Dv. si postati-o ori de cate ori este nevoie de aceasta, pentru ca, dupa parerea mea, este cea mai completa de pana acum!