avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poate face un șofer contestație la un proces verbal ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poate face un șofer contestație la un proces verbal de contravenție pe care nu l-a primit? Pe dovada înlocuitoare e trecută doar seria PV-ului

Salutare,

Revin cu alta intrebare la dvs, fiindca in lege nu am gasit ceva clar.

Zilele trecute am postat aici cauza unui prieten care i-a luat permisul fiindca nu a acordat prioritate unei autospeciale fara semnal sonor.

Dupa cum am mentionat acolo, nu l-a lasat sa semneze si nu i-a dat procesul verbal spunandu-i ca o sa-i ajunga acasa.

Lui ii expira dovada saptamana asta, si vrea sa depuna contestatie deoarece nu i-a fost luat pe drept. A fost la politie sa ia procesul verbal si i-a zis ca in 60 zile ii ajunge, ceea ce ar insemna sa ramana cu permisul suspendat pe nedrept 30 zile.

Cum se poate depune contestatie, la procesul verbal a carei serie n-o stim?

Totodata, la politie i s-a zis ca agentii care i l-au luat erau din alta localitate si ca nu are cu ce sa-l ajute la noi, ca sa-l caute pe agentul constatator.

EDIT: am gasit pe dovada seria procesului, pot face contestatie urmand sa depun restul mentiunilor cand ajunge PV-ul?
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:29, 21 Iunie 2019
Am înțeles ce spuneți și știu ca normal asa trebuie depus. Nu înțeleg cum funcționează practic justiția la noi, pentru ca dovada expira sâmbăta, și începe suspendarea permisului, dacă procesul verbal ajunge acasă peste o luna și în contestație reiese ca este nul, cum își recuperează luna suspendata înapoi? Ca presupun ca nu or să-l despăgubească în vreun fel.
Cristina Hortensia CIUREA a scris:

Art. 31 alin. 1 din OG 2/2001 prevede ca un proces -verbal de contraventie poate fi contestat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia contraveninetului.

Art. 31 alin. 1 – “Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.”

Parerea mea este ca exista un risc destul de mare sa vi se respinga contestatia avand in vedere dispozitiile art. 31 alin 1 din OG 2/2001 si faptul ca in procedura de regularizare (inainte de fixarea primului termen de judecata), cel mai probabil, judecatorul sa va puna in vedere sa depuneti
procesul-verbal de contraventie. Doar daca nu vi se comunica procesul-verbal intre timp.


Colega de mai sus are dreptate in teorie, insa acel articol, daca ar fi sa interpretam legea in spiritul ei, se refera la 15 zile de la data la care pv-ul isi produce efectele.

In speta de fata, interzicerea dreptului de a conduce autovehicule va produce in cateva zile efecte.

Pe dovada data de politie este trecut numarul si seria procesului verbal pe baza caruia a fost sanctionat. Oarecum, contravenientul are deja cunostinta de cauza asupra pv-ului (serie si numar) si i-a fost comunicata sanctiunea si baza legala a sanctiunii, atat timp cat i-a fost retinut permisul si i-a fost inmanata dovada de circulatie provizorie.

In sistemul legal romanesc, statului ii este interzis sa-ti incalce anumite drepturi, dar sa nu-ti comunice motivul sau sa fi pus in imposibilitate de contestare.

Din punctul meu de vedere este acceptabila contestatia in instanta. Dar autorul discutiei trebuie sa tina cont ca legile sunt foarte interpretative si acolo unde sunt 2 juristi exista 3 pareri. Iar judecatorul poate avea o cu totul alta interpretare a legii, favorabila sau nu contravenientului.

In orice caz, pana la primul termen, sunt sanse foarte mari ca IPJ-ul sa-i comunice procesul verbal. Sau contravenientul se poate adresa direct IPJ-ului in vederea obtinerii unei copii a acestuia.
Intocmai, a recuperat azi permisul pe baza contestatiei, nici macar nu se deranjasera sa trimita actele, erau prinse cu permisul ratacite prin ceva birou, de aia nu a ajuns PV-ul, e la IPJ dar au refuzat sa-i dea o copie.
In mod cert la cat de aglomerate sunt judecatoriile primul termen o sa fie peste maxim 2 luni, timp in care trebuie sa vina PV-ul, daca nu vine in astea 2 luni, si mai bine, ca se prescrie.

Multumesc pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2019
mariustz, utilizator
Dimpotriva, atunci cand am raspuns userului am avut in vedere tocmai partea practica pentru ca in teorie pare sa fie simplu.
Am mentionat ca, este posibil ca in procedura de regularizare a contestatiei (care se va produce inainte de expirarea termenului de 2 luni, in care politia are obligatia sa ii comunice procesul-verbal) instanta sa i solicite depunerea acestuia.
Am spus de asemenea ca, intre timp este posibil sa primeasca procesul–verbal.

Intrucat legea prevede expres faptul ca, termenul pentru formularea contestatiei este de 15 zile de la comunicarea procesului verbal de contraventie, orice alta interpretare data acestui text de lege nu are fundament juridic.

Posibilitatea de a formula contestatie inainte de termen nu are legatura cu interpretarea data de dvs. art 31 din OG 2/2001, care este clar ci cu faptul ca, in astfel de situatii, legea prevede expres momentul de la care curge un termen, fara a mentiona expres si o sanctiune in cazul in care cererea este depusa inaintea datei de la care incepe sa curga acel termen.
Aceasta posibilitate se intemeiaza pe un principiu general potrivit caruia, daca legea iti acorda un drept, poti renunta la beneficiaul acestuia, dar iti asumi consecintele legale.

Si aici intervine partea practica, respectiv, teoretic poti formula o cerere inainte de termenul prevazut de lege pentru comunicarea unui act dar exista posibilitatea, tocmai din cauza ca nu s-a comunicat acel act sa nu poti indeplini anumite cerinte legale si atunci, cererea va fi respinsa dar nu pentru faptul ca ai formulat-o inainte de termen, ci pentru neindeplinirea acelor cerinte,


Alexandru Andreescu a scris:

"Din punctul meu de vedere este acceptabila contestatia in instanta. Dar autorul discutiei trebuie sa tina cont ca legile sunt foarte interpretative si acolo unde sunt 2 juristi exista 3 pareri. Iar judecatorul poate avea o cu totul alta interpretare a legii, favorabila sau nu contravenientului.
...........................................

Sau contravenientul se poate adresa direct IPJ-ului in vederea obtinerii unei copii a acestuia. "

Nu exista contestatii acceptabile, ci admisibile.

Daca formuleaza strict o cerere prin care solicita o copie dupa procesul- verbal, cel mai probabil i se va raspunde ca procesul verbal se va comunica in termenul prevazut de lege.

Si acum , vreau sa ii raspund userului pentru a intelege mai bine procedura:

Teoretic, dvs.va puteti preciza, modifica contestatia pana la primul termen de judecata.

Acesta dispozitie legala va ajuta doar in cazul in care, pana la primul termen de judecata vi se comunica procesul-verbal de contraventie si astfel, aveti posibilitaea sa va motivati contestatia si in procedura de regularizare (inainte sa se fixeze termen) judecatorul nu va va pune in vedere sa depuneti procesul verbal de contraventie.

De asemenea, asa cum v-am mentionat, tot teoretic, legea nu interzice formularea contestatie inainte de comunicarea procesului verbal de contaventie.

In practica lucrurile stau insa asa, dvs. depuneti contestatia si, in procedura prealabila, inainte de fixarea primului termen de judecata, cel mai probabil instanta va va pune in vedere printr-o adresa sa depuneti procesul verbal in termen de 10 zilede la comuniarea acelei adrese .
Exista riscul destul de mare ca procesul – verbal sa nu fie comunicat pana la aceasta data si in aceasta situatie contestatia se va anula.

Daca contestatia se anuleaza in procedura prealabila, aveti posibilitatea de a formula o noua contestatie dupa comunicarea proesului verbal de contraventie, pentru ca in acest caz nu exista autoritate de lucru judecat.

Sunt si judecatori care solicita depunerea procesului-verbal de contraventie pana la primul termen de judecata, situatie care va este favorabila, pentru ca pana la primul termen de
judecata, probabil procesul verbal de contraventie vi se va comunica.
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Asupra catorva aspecte gresiti.

In practica, petentul are dreptul de a depune inscrisul pana la primul termen de judecata, chiar daca a incalcat termenul de 10 zile de la comunicarea adresei transmisa in perioada prealabila de catre instanta.
Practica judecatoreasca este evidenta in acest caz. Foarte rar judecatorii anuleaza o contestatie fiindca termenul de 10 zile nu a fost respectat, daca petentul a depus inscrisul solicitat pana la primul termen.

Art 200
(3) Când cererea nu îndeplinește cerințele prevăzute la art. 194-197, reclamantului i se vor comunica în scris lipsurile, cu mențiunea că, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, trebuie să facă completările sau modificările dispuse, sub sancțiunea anulării cererii.
(4^1) Reclamantului nu i se poate cere să completeze sau să modifice cererea de chemare în judecată cu date sau informații de care acesta nu dispune personal și pentru obținerea cărora este necesară intervenția instanței.

Ii recomand dnei avocat sa reciteasca noul cod de procedura. A suferit modificari majore in ultimii cativa ani.

Doi la mana, faceti o greseala foarte mare sfatuindu-l ca are dreptul de a depune o noua contestatie, in cazul in care pierde primul proces si ii este comunicat procesului verbal. Este evident faptul ca se aplica efectele lucrului judecat.

Art 431 NCPC
Efectele lucrului judecat
(1) Nimeni nu poate fi chemat în judecată de două ori în aceeași calitate, în temeiul aceleiași cauze și pentru același obiect.

Cauza si obiectul ambelor dosare vor fi aceleasi, indiferent ca la primul dosar a fost pus in imposibilitate sa depuna copie a pv-ului, din culpa ipj-ului.
Sub acest aspect, ii recomandati user-ului sa mearga spre esec evident, fiindca o asemenea cauza intra evident sub incidenta efectelor lucrului judecat.

Sfat adresat exclusiv user-ului:
Pana la primul termen, ipj-ul va comunica procesul verbal sau il va anexa la dosar prin intampinare. Nu exista temei de anulare a contestatiei, deoarece pv-ul lipseste din dosar din culpa ipj-ului.
Nu conteaza ca petentul a refuzat semnarea pv-ului. Asa cum acesta avea dreptul sa refuze semnarea si ipj-ul avea dreptul de a transmite pv-ul a doua zi dupa contestatie.

Alte discuții în legătură

Scrisoare de inaintare AurelOlteanu AurelOlteanu Buna ziua, Prietenei mele i a fost suspendat permisul si a primit si 10 puncte de penalizare, insumand 1450 lei. Ambele sanctiuni au fost scrise pe acelasi ... (vezi toată discuția)
Contestare pv nesosit sebastiant sebastiant buna ziua, am fost oprit de politie cu depasire de viteza, am cerut sami arate verificarea metrologica a radarului dar politistul a refuzat ceea ce am ... (vezi toată discuția)
Reclamație întârziere comunicare pv Msrius Msrius Cum pot reclama întârzierea intenționată a agentului de circulație de a nu binevoi să trimită procesul verbal pe care am refuzat sa-l semnez, am nevoie ... (vezi toată discuția)