avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poate face un șofer contestație la un proces verbal ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poate face un șofer contestație la un proces verbal de contravenție pe care nu l-a primit? Pe dovada înlocuitoare e trecută doar seria PV-ului

Salutare,

Revin cu alta intrebare la dvs, fiindca in lege nu am gasit ceva clar.

Zilele trecute am postat aici cauza unui prieten care i-a luat permisul fiindca nu a acordat prioritate unei autospeciale fara semnal sonor.

Dupa cum am mentionat acolo, nu l-a lasat sa semneze si nu i-a dat procesul verbal spunandu-i ca o sa-i ajunga acasa.

Lui ii expira dovada saptamana asta, si vrea sa depuna contestatie deoarece nu i-a fost luat pe drept. A fost la politie sa ia procesul verbal si i-a zis ca in 60 zile ii ajunge, ceea ce ar insemna sa ramana cu permisul suspendat pe nedrept 30 zile.

Cum se poate depune contestatie, la procesul verbal a carei serie n-o stim?

Totodata, la politie i s-a zis ca agentii care i l-au luat erau din alta localitate si ca nu are cu ce sa-l ajute la noi, ca sa-l caute pe agentul constatator.

EDIT: am gasit pe dovada seria procesului, pot face contestatie urmand sa depun restul mentiunilor cand ajunge PV-ul?
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:29, 21 Iunie 2019
1. Va inselati din nou, daca nu se respecta termenul de 10 zile, existaposibilitatea ca instanta sa nu mai fixeaza termen de judecata.

2. Nu exista autoritate de lucru judecat, atat timp cat, contestatia se anuleaza in procedura prealabila pentru nedepunerea procesului verbal.
Atutoritate de lucru judecat presupune altceava, printre altele o judecata pe fond a cauzei.

3. Fiti respecuos si folositi argumente juridice, Recititi-va cele doua mesaje scrise inainte de a posta eu si vedeti ce argumente ati folosit initial, nu se prea mai pupa cu ce scrieti acum.
Daca sunteti avocat incepator aveti multe de invatat.
4. Va contraziceti singur spunand ca, politia va anexa la dosar procesul verbal odata cu intampinarea, initial ati spus ca nu o va face.
Tot in practica, uneori politia ataseaza procesul verbal, alteori nu, nu este obligata sa o faca. Contestatorul are acesta obligatie, potrivit legii.

Alexandru Andreescu a scris: " Nu exista temei de anulare a contestatiei, deoarece pv-ul lipseste din dosar din culpa ipj-ului."

Nu exista culpa politiei, atat timp cat, termenul pentru comunicarea procesului verbal de contraventie nu a expirat.
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Cristina Hortensia CIUREA a scris:

3. Fiti respecuos si folositi argumente juridice, Recititi-va cele doua mesaje scrise inainte de a posta eu si vedeti ce argumente ati folosit initial, nu se prea mai pupa cu ce scrieti acum.
Daca sunteti avocat incepator aveti multe de invatat.

Doamna avocat, va recomand sa ramaneti pe subiect. Daca doriti, putem purta discutia contradictorie pur personala in privat. Dar aici, scopul primordial este ajutorarea user-ului si nu animozitatile personale.

Revenind la speta de fata, am specificat ca in privinta comunicarii legale a procesului verbal, obligatia IPJ-ul este de a o transmite contravenientului. nu instantei.
Dar, daca in contestatie se solicita pv-ul de la ipj, acestia il vor depune la intampinare, contestatorul fiind aparat in acest sens de catre art 200 alin (4^1).

Va repet, cititi art 200, alin 4^1 NCPC, obligatia depunerii pv-ului nu revine petentului daca acestuia nu i-a fost comunicat. Un avocat, in adevaratul sens al cuvantului, are obligatia de a se documenta zilnic despre modificarile legislative.

As recomanda sa se evite o situatie in care poate fi ridicata exceptia autoritatii de lucru judecat intr-un dosar simplu precum acesta, deoarece incurca enorm dosarul, in defavoarea petentului. Iar solutia expusa de dvs cu o a doua contestatie, in cazul in care prima este pierduta in procedura preliminara, nu va face decat sa incurce si sa tergiverseze dosarul.

Daca ipj-ul are dreptul de a comunica pv-ul in termen de doua luni, asta nu inseamna ca si trebuie sa amane comunicarea pana aproape de expirarea termenului. Pana la urma, il puteau comunica de-a doua zi si nu ar fi implicat nicio procedura in plus fata de situatia in care il comunica in o luna si 25 de zile.

Mai ales ca prin aceasta metoda l-au pus pe petent intr-o situatie delicata, in care dovada provizorie ii expira, acesta neavand dovada necesara la depunerea contestatiei in instanta, prelungiind astfel in mod ilegal suspendarea permisului.

Poate imi indicati si acele prevederi din Codul de procedura civila pe care nu le cunosc, daca tot v-ati permis sa faceti astfel de afirmatii.

Nu cunoasteti notiunea de autoritate de lucru judecat, intrucat in acesta cauza nu poate fi invocat asa ceva.

I-am spus userului ca in cazul in care i s-ar respinge contestatia, are o a doua sansa sa faca o alta contestatie, nimic altceva, nu mai scchimbati sensul cuvintelor mele.

Eu v-am explicat si demonstart juridic de ce afirmatiile dvs. sunt gresite si neintemeiate juridic.

Daca tot v-ati permis va imi spuneti ca nu cunos codul de proc. civ desi nu mi-ati indicat nimic concret, va spun ca dvs. aveti multe alte lacune juridice in raspunsul postat.

Recititi. de asemenea, ce am scris pentru ca afirmati cu totul altceva in legatura cu ceea ce as fi scris eu, nu imi mai schimabati sensul cuvintelor

Eu am inteles perfetect situatia delicata in care este pus petentul dar am incercat sa ii explic care este procedura si ce se poate intampla, nimic altceva, pentru a sti cum sa se apere corect.

Cred ca m-am exprimat destul de clar in mesajele anterioare si nu are rost sa mai continui

Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2019
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Cristina Hortensia CIUREA a scris:

Poate imi indicati si acele prevederi din Codul de procedura civila pe care nu le cunosc, daca tot v-ati permis sa faceti astfel de afirmatii.

Nu cunoasteti notiunea de autoritate de lucru judecat, intrucat in acesta cauza nu poate fi invocat asa ceva.

I-am spus userului ca in cazul in care i s-ar respinge contestatia, are o a doua sansa sa faca o alta contestatie, nimic altceva, nu mai scchimbati sensul cuvintelor mele.

Eu v-am explicat si demonstart juridic de ce afirmatiile dvs. sunt gresite si neintemeiate juridic.

Daca tot v-ati permis va imi spuneti ca nu cunos codul de proc. civ desi nu mi-ati indicat nimic concret, va spun ca dvs. aveti multe alte lacune juridice in raspunsul postat.

Recititi. de asemenea, ce am scris pentru ca afirmati cu totul altceva in legatura cu ceea ce as fi scris eu, nu imi mai schimabati sensul cuvintelor

Eu am inteles perfetect situatia delicata in care este pus petentul dar am incercat sa ii explic care este procedura si ce se poate intampla, nimic altceva, pentru a sti cum sa se apere corect.

Cred ca m-am exprimat destul de clar in mesajele anterioare si nu are rost sa mai continui

Felicitari!
Singura problema, referitor la toate contradictiile dintre dvs mai sus, este ca odata ce agentul a refuzat sa ofere procesul verbal, in ideea in care sustine ca era in misiune si n-avea timp sa-l scrie, a comis o vatamare a contravenientului prin simplul fapt ca l-a privat de dreptul de a face contestatie, dupa parerea mea, fiindca procesul verbal isi face efectul in termenul ala de 2 luni legal pentru comunicarea procesului.
Daca face dupa 2 luni, dupa ce deja a stat cu permisul suspendat, ce se intampla in caz ca o sa castige? Nimic, anuleaza amenda, iar sanctiunea de suspendare practic a fost deja executata de catre cetatean, timpul inapoi n-au cum sa-l dea.

Prin urmare, ce ar fi de facut? Adica, legea nu e clara, practic agentul sustine ca s-a grabit, desi legea nu-i permite sa il completeze in lipsa decat daca contravenientul refuza, nu e de fata la comiterea faptei, sau nu poate, lucruri neadevarate. Este un singur punct care spune ca poate sa completeze fara martor, daca are o justificare foarte buna, faptul ca era in misiune nu o vad una foarte buna pentru ca in timp ce el scria dovada colega lui, agenta, statea si tipa ca are ea dreptate, timp in care putea sa scrie dansa procesul verbal, si totodata consider ca odata ce si-au luat obligatia de a-l sanctiona trebuiau sa respecte procedurile.

Deci? Plangere penala pentru abuz in serviciu? Evident ca n-ar avea sens, intr-un final, tot cetateanul de rand ramane cu buza umflata, ca deh.

Singura chestie ar fi sa se sesizeze CCR si sa constatea ca retinerea permisului cu procesul verbal in lipsa cauzeaza o incalcare a unor drepturi, si sa se modifice codul rutier. Din pacate, n-am cunostintele necesare sa fac asa ceva, nu-s avocat.

Alte discuții în legătură

Scrisoare de inaintare AurelOlteanu AurelOlteanu Buna ziua, Prietenei mele i a fost suspendat permisul si a primit si 10 puncte de penalizare, insumand 1450 lei. Ambele sanctiuni au fost scrise pe acelasi ... (vezi toată discuția)
Contestare pv nesosit sebastiant sebastiant buna ziua, am fost oprit de politie cu depasire de viteza, am cerut sami arate verificarea metrologica a radarului dar politistul a refuzat ceea ce am ... (vezi toată discuția)
Reclamație întârziere comunicare pv Msrius Msrius Cum pot reclama întârzierea intenționată a agentului de circulație de a nu binevoi să trimită procesul verbal pe care am refuzat sa-l semnez, am nevoie ... (vezi toată discuția)