Se poate cere in instanta anularea PV de contraventie, bazat pe nerespectarea cerintelor art. 19 din OG 2/2001 . E un caz de nulitate relativa, dar in acest caz se poate dovedi faptul ca petentul a suferit o vatamare:
1. A fost pus in situatia de a depune aceasta plingere contraventionala fara a sti continutul PV. Politia a savirsit un abuz de drept, in sensul dat de art. 15 din NCC:
Art. 15
Abuzul de drept
Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe.
Politia avea dreptul de a completa acel PV in lipsa contravenientului, dar in nici un caz prin nerespectarea totala a art. 19 din OG2/2001 :
Art. 19
(1) Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagina de agentul constatator și de contravenient.
În cazul în care contravenientul nu se afla de față, refuza sau nu poate să semneze, agentul constatator va face mențiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puțin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde și datele personale din actul de identitate al martorului și semnătura acestuia.
2. Daca nu s-ar fi depus plingerea, petentul ar fi fost cu permisul suspendat de facto, in afara prevederilor codului rutier.
Decizia XXII din 19.03.2007 a ICCJ poate fi invocata in sprijinul cererii de a constata nulitatea PV de contraventie:
"În acest sens este de observat că şi în art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 sunt înscrise anumite cerinţe specifice pe care trebuie să le îndeplinească, în anumite situaţii, procesul-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei, este adevărat, fără a se mai menţiona că nerespectarea lor ar atrage nulitatea actului. [....]
În raport cu acest caracter imperativ-limitativ al cazurilor în care nulitatea procesului-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei se ia în considerare şi din oficiu, se impune ca în toate celelalte cazuri de nerespectare a cerinţelor pe care trebuie să le întrunească un asemenea act, inclusiv cel referitor la consemnarea distinctă a obiecţiunilor contravenientului la conţinutul lui,
nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenţiei să nu poate fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act."
[ link extern ]