avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poate face un șofer contestație la un proces verbal ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poate face un șofer contestație la un proces verbal de contravenție pe care nu l-a primit? Pe dovada înlocuitoare e trecută doar seria PV-ului

Salutare,

Revin cu alta intrebare la dvs, fiindca in lege nu am gasit ceva clar.

Zilele trecute am postat aici cauza unui prieten care i-a luat permisul fiindca nu a acordat prioritate unei autospeciale fara semnal sonor.

Dupa cum am mentionat acolo, nu l-a lasat sa semneze si nu i-a dat procesul verbal spunandu-i ca o sa-i ajunga acasa.

Lui ii expira dovada saptamana asta, si vrea sa depuna contestatie deoarece nu i-a fost luat pe drept. A fost la politie sa ia procesul verbal si i-a zis ca in 60 zile ii ajunge, ceea ce ar insemna sa ramana cu permisul suspendat pe nedrept 30 zile.

Cum se poate depune contestatie, la procesul verbal a carei serie n-o stim?

Totodata, la politie i s-a zis ca agentii care i l-au luat erau din alta localitate si ca nu are cu ce sa-l ajute la noi, ca sa-l caute pe agentul constatator.

EDIT: am gasit pe dovada seria procesului, pot face contestatie urmand sa depun restul mentiunilor cand ajunge PV-ul?
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:29, 21 Iunie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate cere in instanta anularea PV de contraventie, bazat pe nerespectarea cerintelor art. 19 din OG 2/2001 . E un caz de nulitate relativa, dar in acest caz se poate dovedi faptul ca petentul a suferit o vatamare:
1. A fost pus in situatia de a depune aceasta plingere contraventionala fara a sti continutul PV. Politia a savirsit un abuz de drept, in sensul dat de art. 15 din NCC:
Art. 15
Abuzul de drept

Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe.

Politia avea dreptul de a completa acel PV in lipsa contravenientului, dar in nici un caz prin nerespectarea totala a art. 19 din OG2/2001 :
Art. 19
(1) Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagina de agentul constatator și de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se afla de față, refuza sau nu poate să semneze, agentul constatator va face mențiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puțin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde și datele personale din actul de identitate al martorului și semnătura acestuia.

2. Daca nu s-ar fi depus plingerea, petentul ar fi fost cu permisul suspendat de facto, in afara prevederilor codului rutier.

Decizia XXII din 19.03.2007 a ICCJ poate fi invocata in sprijinul cererii de a constata nulitatea PV de contraventie:

"În acest sens este de observat că şi în art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 sunt înscrise anumite cerinţe specifice pe care trebuie să le îndeplinească, în anumite situaţii, procesul-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei, este adevărat, fără a se mai menţiona că nerespectarea lor ar atrage nulitatea actului. [....]

În raport cu acest caracter imperativ-limitativ al cazurilor în care nulitatea procesului-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei se ia în considerare şi din oficiu, se impune ca în toate celelalte cazuri de nerespectare a cerinţelor pe care trebuie să le întrunească un asemenea act, inclusiv cel referitor la consemnarea distinctă a obiecţiunilor contravenientului la conţinutul lui, nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenţiei să nu poate fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act."

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scrisoare de inaintare AurelOlteanu AurelOlteanu Buna ziua, Prietenei mele i a fost suspendat permisul si a primit si 10 puncte de penalizare, insumand 1450 lei. Ambele sanctiuni au fost scrise pe acelasi ... (vezi toată discuția)
Contestare pv nesosit sebastiant sebastiant buna ziua, am fost oprit de politie cu depasire de viteza, am cerut sami arate verificarea metrologica a radarului dar politistul a refuzat ceea ce am ... (vezi toată discuția)
Reclamație întârziere comunicare pv Msrius Msrius Cum pot reclama întârzierea intenționată a agentului de circulație de a nu binevoi să trimită procesul verbal pe care am refuzat sa-l semnez, am nevoie ... (vezi toată discuția)