avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare contract munca

Buna ziua!
Intrebare ref la cazul suspendarii contractului de munca in cazul insotirii sotului (angajat MAE) in misiune externa de lunga durata:
- ce cadru legislativ este aplicabil in acest caz? Contractul colectiv de munca la nivelul societatii nu are prevederi particulare (de fapt lipsesc cu desavarsire) la suspendare contract.
Care sunt drepturile si obligatiile angajatorului- persoana juridica privata si ale salariatului (sotul insotitor), pe de alta parte?
Ce sanse pot avea sa-mi pastrez postul pentru reintoarcerea in unitatea economica privata?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 20 Septembrie 2021
Se va invoca dispozitiile Legii nr.495/2004 pentru suspendarea c.i.m.
Sa inteleg ca sugerati ca petentul sa invoce disp L495/2004 pentru suspendare? Ce ar trebui sa treaca angajatorul in cartea de munca la suspendarea contractului, potrivit Codului Muncii?

As aprecia orice raspuns competent in materie. Cu siguranta, alaturi de doamna care a avut curajul sa abordeze aceasta tema sunt multe alte persoane care se confrunta cu situatii similare. Din acest motiv, ar fi interesant de identificat o solutie in favoarea acestor persoane care fac mari sacrificii pentru a-si insoti partenerul de viata in misiune permanenta in strainatate...PRINTRE STRAINI
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2011
popescu.daniel, utilizator
Se trece ”suspendat c.i.m. in baza fie a art.42 din Legea nr.269/2003 , fie in baza art.62 alin.1 din Legea nr.469/2004”.

Am avut o astfel de situatie, iar solutia mi-a fost data de catre biroul contencios-legislativ al ITM-ului .
Buna ziua,
Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns.Imi voi insoti sotul in misiune peste 6 luni dar momentan lucrez part time si in 3 luni intru in concediu crestere copil. Are vreo importanta daca lucrez part time? Se mentioneaza in adeverinta de la mae daca este un job de 8 ore ? de asemenea as vrea sa stiu daca eu voi fi deja suspendata ,cum voi proceda la plecare ? Mi se vor achita darile la stat la ultimul salariu sau la indemnizatia primita inainte de plecare ? Voi mai solicita de la angajator sa imi intocmeasca acea adeverinta ? Multumesc mult !
@ gloria3
1. Acordarea indemnizatieipentru cresterea copilului nu este conditionata de durata timpului de munca, norma intreaga sau timp partial.

Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele |prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
...
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
...
k) au însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
....

2. Legea nr.269/2003
Art. 42
Sotul sau sotia membrului Corpului diplomatic si consular al Romaniei, pe perioada deplasarii sale in strainatate impreuna cu acesta si caruia/careia i se suspenda raporturile de munca pe perioada respectiva, beneficiaza de stagii de cotizare utile la stabilirea pensiei, cu plata de catre unitatea trimitatoare a contributiei la sistemul public de pensii, la nivelul ultimului salariu avut inaintea plecarii.

Legea 495/2004
Art. 62
(1) Sotul/sotia care însoteste personalul trimis în misiune permanenta în strainatate si caruia/careia i se suspenda raporturile de munca sau raporturile de serviciu pe perioada respectiva beneficiaza de stagii de cotizare utile la stabilirea pensiei, cu plata de catre unitatea trimitatoare a contributiei la sistemul public de pensii, la nivelul ultimului salariu avut înaintea plecarii. Baza lunara de calcul a contributiei nu poate depasi plafonul de trei salarii de baza minime brute pe tara.
(2) La încheierea misiunii permanente a personalului, sotul/sotia care l-a însotit la post are dreptul sa solicite reintegrarea la autoritatea sau institutia publica, regia autonoma sau societatea nationala la care a fost încadrat/încadrata. Reintegrarea se acorda de drept solicitantului.
(3) Daca reintegrarea sotului/sotiei nu este posibila în termen de 90 de zile calendaristice de la data încheierii misiunii, salariatul unitatii trimitatoare beneficiaza de o indemnizatie lunara de sprijin, la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, garantat în plata, pe o perioada de maximum 6 luni.

3. In acest caz se procedeaza astfel:
- MAE, prin Directia Resurse umane va trebui sa trimita o adresa la angajator prin care il informeaza pe acesta ca domnul/doamna X care este salariat al MAE urmeaza sa fie trimis in misiune in strainatate. Ca atare se solicita acordul ptr suspendarea raporturilor de munca ale doamnei/domnului X ptr a-si urma sotul/sotia in misiune, incepand cu data de.......
In vederea aplicarii prevederilor art. 62 din Legea 495/2004 dvs trebuie sa le mentionati drepturile salariale avute de respectivul salariat inainte de suspendarea activitatii.

La incheierea misiunii, salariata/salariatul dvs urmeaza a fi reincadrat in unitatea dvs cf art. 43 din Legea 269/2003 privind statutul corpului diplomatic si art. 62 din Legea 495/2004 privind salarizarea si alte drepturi banesti.

- Salariata va face cerere catre angajator prin care solicita suspendarea CIM incepand cu data ..... (aceeasi care este trecuta si in adresa MAE)

- Angajatorul ii veti face decizie de suspendare cu acea data in baza adresei MAE, a cererii de suspendare a salariatei si a prevedrilor art. 62 alin 1. din Legea 494/2004.

- se opereaza suspendarea CIM in REVISAL.

Alte discuții în legătură

Suspendare contract munca plecare strainatate temporara rodicavr rodicavr In ce conditii pot intrerupe eu, ca sotie - bugetar, contractul de munca pe o perioada determinata - 1an si jumatate - avand in vedere relocarea postului de ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca pentru perioada suspendarii cim pentru sot/sotie insotitoare diplomat sinaia1999 sinaia1999 As dori sa ma lamuriti intr-o speta: Sotul, functionar public, a insotit sotia in misiune diplomatica timp de patru ani. Raporturile de serviciu au fost ... (vezi toată discuția)
Buna seara. avem o angajata careia i se termina concediul de ... Askingme Askingme Buna seara. Avem o angajata careia i se termina concediul de crestere copil in Noiembrie. Insa de 1 an este plecata cu sotul si copii intr-o misiune ... (vezi toată discuția)