avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare contract munca

Buna ziua!
Intrebare ref la cazul suspendarii contractului de munca in cazul insotirii sotului (angajat MAE) in misiune externa de lunga durata:
- ce cadru legislativ este aplicabil in acest caz? Contractul colectiv de munca la nivelul societatii nu are prevederi particulare (de fapt lipsesc cu desavarsire) la suspendare contract.
Care sunt drepturile si obligatiile angajatorului- persoana juridica privata si ale salariatului (sotul insotitor), pe de alta parte?
Ce sanse pot avea sa-mi pastrez postul pentru reintoarcerea in unitatea economica privata?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 20 Septembrie 2021
Buna seara

Sunt angajata intr-o companie privata si doresc sa-mi insotesc sotul in misiune permanenta (angajat al Ministerului Apararii). Am abordat departamentul de Resurse Umane din cadrul firmei in vederea cererii de suspendare a contractului de munca, insa nu stiu cum sa gestioneze cererea mea si in baza carui articol sa suspende CIM in Revisal. Mi-au spus ca variantele sunt doar suspendarea cu acordul partilor. Insa nu stiu daca in acest caz, voi beneficia de plata contributiei (in cuantumul stabilit de Lege).

As aprecia un raspuns concret, in baza caruia sa pot argumenta in fata angajatorului pe acest subiect.

Multumesc anticipat!

M-ar ajuta foarte mult un raspuns cat mai exact, deoarece risc ca suspendarea contractului sa nu-mi fie aprobata datorita faptului ca nu s-au mai confruntat cu un astfel de caz si nu vor sa aibe ulterior probleme.
Legea 495/2004
art. 62
(1) Soţul/soţia care însoţeşte personalul trimis în misiune permanentă în străinătate şi căruia/căreia i se suspendă raporturile de muncă sau raporturile de serviciu pe perioada respectivă beneficiază de stagii de cotizare utile la stabilirea pensiei, cu plata de către unitatea trimiţătoare a contribuţiei la sistemul public de pensii, la nivelul ultimului salariu avut înaintea plecării. Baza lunară de calcul a contribuţiei nu poate depăşi plafonul de trei salarii de bază minime brute pe ţară.

Codul Muncii
art.5o
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
....;
i) in alte cazuri expres prevazute de lege.


In speta, suspendarea opereaza in baza art.50 alin.1 C.mun. coroborat cu art.62 alin.1din Legea 495/2004
Ultima modificare: Luni, 20 Septembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare contract munca plecare strainatate temporara rodicavr rodicavr In ce conditii pot intrerupe eu, ca sotie - bugetar, contractul de munca pe o perioada determinata - 1an si jumatate - avand in vedere relocarea postului de ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca pentru perioada suspendarii cim pentru sot/sotie insotitoare diplomat sinaia1999 sinaia1999 As dori sa ma lamuriti intr-o speta: Sotul, functionar public, a insotit sotia in misiune diplomatica timp de patru ani. Raporturile de serviciu au fost ... (vezi toată discuția)
Buna seara. avem o angajata careia i se termina concediul de ... Askingme Askingme Buna seara. Avem o angajata careia i se termina concediul de crestere copil in Noiembrie. Insa de 1 an este plecata cu sotul si copii intr-o misiune ... (vezi toată discuția)