avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl meu a trăit 15 ani în concubinaj cu o doamnă ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl meu a trăit 15 ani în concubinaj cu o doamnă fără moștenitori, care a decedat. În ce calitate o poate moșteni?

Buna ziua! Tatal meu in varsta de 74 ani acum, a trait 15 ani in concubinaj cu o d.na singura,fara sot,fara copii.Aceasta imi era ca o a 2a mama.Intre timp aceasta a decedat, eu fiind singura care m.am ocupat de imormantare si toate cele necasare neavand pe nimeni altcineva.Acesteia i.a ramas o casa(undeva in provincie) si m.ar interesa in ce calitate tatal meu o poate mostenii pe aceasta,ei fiind practic in concubinaj de atatia ani?
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Casa a luat foc,asa s.a stins si biata femeie,intoxicata cu fum.

KMK a scris:

Mai cautati prin casa, poate gasiti un inscris, nu trebuie sa fie trecut sus ca este testament, important este sa rezulte vointa, sa fie datata si semnata. Data poate sa rezulte si din cuprinsul inscrisului, nu este bai daca nu este trecut jos.

3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util

Adriss a scris:

Mentionez ca nu se punea problema decesului d.nei,acesta s.a produs in urma unei intoxicari cu fum,subit.Am mers la I.M.L am luat trupul,l.am imormantat crestineste.Nu are alte rude,mostenitori directi dar nici nu ma pot ingriji de casa si curtea ramase parasite neavand ceva la mana.Nu este ok nici ca primaria satului,statul sa.si insuseasca acel teren in lipsa unui proprietar care dupa mine,de drept este tatal meu acesta muncind in toti acesti ani acolo.El are casa lui,este batran, evident eu doresc sa ma ocup de acea gospodarie.

Avocat Tabrea Alexandru a scris:

Din păcate, concubinajul nu produce efecte juridice!
Ar fi trebuit să întocmească un testament, măcar olograf (scris, datat, semnat de către doamnă)!
În contextul arătat, ați putea obține cel mult cheltuielile de înmormântare, apreciez că are incidență gestiunea de afaceri, prevăzută de art 1330 Cod Civil!

Corect nu este nici să stai asa, in concubinaj cu cineva și să nu-ți ajungă 15 ani să te căsătorești. Iata ca in astfel de situatii, te "leagă o hârtie ".
Corect nu este să muncesti/investești într-un bun care nu iti aparține. Dacă totuși o faci, e riscul propriu.
Corect nu este ca in tot acest timp sa nu iti pui problema ce se intampla daca nu mai esti, mai ales că nu ai mostenitori și să nu lasi nici macar un testament.
Oamenii si-o fac cu mana lor.
13 din 13 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adriss a scris:
Aceasta imi era ca o a 2a mama.

Judecând după crucile din cimitir, omenirea e fără cusur. Numai părinți perfecți, soți neprihăniți, copii exemplari ...

De ce nu v-a lăsat dvs. un testament, dacă vă era ca o a doua mamă?

NU. În calitate de concubin, tatăl dvs. nu o moștenește pe defuncta.
Ar fi moștenit-o în calitate de beneficiar al unui testament.
Dar cum acest testament nu există, eu zic să vă mutați dragostea către alt teren, căci acesta aparține unității administrativ teritoriale.

Dacă ar fost invers, dacă ar fi murit tatăl dvs. mai întâi (el având o casă, după cum ați spus) tot așa ați fi gândit? Ați fi gândit că i se cuvine concubinei lui măcar vreo parte din casa tatălui dvs. pentru că a „muncit” împreună cu el vreo 15 ani la „executarea exercițiilor preliminare facerii copiilor”?

Legile vă apar ca fiind bune sau nu în funcție de lentilele (interesul) prin care le priviți.
Noi, avocații, știm să le privim din multe puncte de vedere. De aceea e bine să ne mai întrebați din când în când, pe parcursul unei vieți ... După ce a dat tanti cu coasa, nu prea mai rămân variante.
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2019
romascanu, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pt raspuns.Asta fac,intreb...Daca murea tatal,d.na nu ar fi avut pretentii decat la ajutor din partea mea,avand gospodaria proprie.Ei locuiau separat,este vorba despre sat,la tara, oameni in varsta care se ajutau reciproc in ciuda parerilor consatenilor fara sa.si puna problema"cui ramane averea".Nu.i nici un capat de tara ca ramane Primariei,eu consider ca mi.am facut datoria fata de ea, ca om.Dumnezeu s.o odihneasca!Oamenii la tara nu isi pun problema actelor,pt ca nu stiu si nici nu vor,intotdeauna va fi problema urmasilor sa rezolve (cadastru,intabulare,sucesiuni dupa parintii-parintilor).

Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ramaneti in casa, ingrijiti-o, platiti impozitele si peste 30 de ani este a dumneavoastra. Termenul juridic este uzucapiune - Uzucapiunea, prescripția achizitivă, este un mod de dobândire a proprietății sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru, prin posedarea neîntreruptă a acestui lucru în tot timpul fixat de lege. Constituie împreună cu ocupațiunea, o probă absolută de dobândire a dreptului de proprietate. Cititi in internet legea, pentru ca este de 3 tipuri 10, 20 si 30 ani si discutati cu un avocat specializat.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune garsoniera Nechifor Georgel Nechifor Georgel In cazul in care proprietarii unei garsoniere au decedat in cursul anului 2013, nu au avut copii, dar au avut frati si surori(eu sunt nepot), pot dobandi drept ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea in noul cod civil, ma incadrez la 10 ani? korpy korpy Buna ziua. In 2004 am cumparat o casa cu teren cu tot, intabulat cu carte funciara deci totul e in regula. Accesul la casa se face pe un drum comun cu un ... (vezi toată discuția)
Ce sanse am ?! Tulcea Detectiv particular Tulcea Detectiv particular In anul 1968 prin testament,bunica mea a lasat fratelui meu in plina proprietate cota indiviziva dintr-un imobil, constind dintr-un teren constructie in ... (vezi toată discuția)