avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl meu a trăit 15 ani în concubinaj cu o doamnă ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl meu a trăit 15 ani în concubinaj cu o doamnă fără moștenitori, care a decedat. În ce calitate o poate moșteni?

Buna ziua! Tatal meu in varsta de 74 ani acum, a trait 15 ani in concubinaj cu o d.na singura,fara sot,fara copii.Aceasta imi era ca o a 2a mama.Intre timp aceasta a decedat, eu fiind singura care m.am ocupat de imormantare si toate cele necasare neavand pe nimeni altcineva.Acesteia i.a ramas o casa(undeva in provincie) si m.ar interesa in ce calitate tatal meu o poate mostenii pe aceasta,ei fiind practic in concubinaj de atatia ani?
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ati cititi partial sau cum ?

Posesia este publică atunci când aceasta nu este exercitată în ascuns de adversarul său, încât acesta să nu fie în stare de a putea să o cunoască.

Posesia trebuie exercitată sub nume de proprietar.
oricum, nu are sens sa investeasca intr-un teren valoare cu nadejdea ca va uzucapa vreodata.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In legislatia romana, concubinajul nu este reglementat legal, indiferent de durata sa.

Prin urmare, acesta nu este asimilat casatoriei.

Concubinul nu are calitatea de mostenitor.

Asdar, daca din timpul vietii nu s-a perfectat un testament, bunurile din patrimoniul defunctului nu sunt transmise celui ce a avut calitatea de concubin.

Asa cum s-a mentionat mai sus, institutia uzucapiunii ar fi aplicabila numai daca posesia era exercitata sub nume de proprietar, ori concubinul are calitatea de tolerat, in acel imobil.

Nu poate fi invocata nici jonctiunea posesiilor, asa incat posesia autorului, a celui decedat sa fie unita cu a concubinului.

(art. 1847 din vechiul Cod civil reglementeaza conditiile uzucapiunii de lunga durata ).

Posesia trebuie sa fie una continua(fara intermitente anormale ), publica ( anume sa nu fie clandestina ), neintrerupta si sub nume de proprietar .( posesorul sa fie cunoscut in calitatea sa de proprietar, si sa se comporte in consecinta, sa plateasca impozitele si taxele aferente terenului, sa-l stapaneasca).


Asadar, concubinul nu dobandeste dreptul de proprietate.

Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ gi-jane2
Fara a avea ed. juridica, posibil eronat, inteleg ca exercitarea posesiei sub nume de proprietar este ceva diferit de a avea un act de proprietate.
Daca a inceput inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (cred ca 1.10.2011), poate fi vorba despre uzucapiunea de 30 de ani ("care operează ca o sancţiune civilă pe care o suportă titularul dreptului de proprietate şi se justifică prin pasivitatea sa, timp îndelungat, lăsând bunul în posesia altuia. Acţiunea în uzucapiune poate fi introdusă în instanţă de către orice persoană care pretinde că a exercitat o posesiune utilă asupra unui imobil timp de 30 de ani, chemând în judecată adevăratul proprietar al imobilului cu privire la care se invocă uzucapiunea.
Termenul uzucapiunii este de 30 de ani când reclamantul nu a posedat pe baza unui just titlu, posesiunea sa fiind de rea-credinţă. Conform
[ link extern ] )
Detalii: [ link extern ] ,

Din intrebarea adresata pe forum as deduce ca doamna a incetat din viata dupa 1.10.2011, caz in care se aplica prev. Noului Cod Civil, din care citez:
"Uzucapiunea imobiliară
Art. 930
Uzucapiunea extratabulară
(1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:
a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;
b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;
c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.
(2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.
Art. 932
Curgerea termenului uzucapiunii
(1) În cazurile prevăzute la art. 930 alin. (1) lit. a) şi b), termenul uzucapiunii nu începe să curgă înainte de data decesului sau, după caz, a încetării existenţei juridice a proprietarului, respectiv înainte de data înscrierii declaraţiei de renunţare la proprietate, chiar dacă intrarea în posesie s-a produs la o dată anterioară.
(2) Viciile posesiei suspendă cursul uzucapiunii."
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fara a avea ed. juridica, posibil eronat, inteleg ca exercitarea posesiei sub nume de proprietar este ceva diferit de a avea un act de proprietate.

asa si este, calitatea de proprietar nu inseamna sa ai acte neaparat.
mai ramane sa ne convingem cum poate intra si stapani ca proprietar @adris ca si copil al concubinului decedatei, sau chiar concubinul acea casa.
Cum sa risti sa investesti in casa aia, daca o mai fi casa, sa stai in ea 10, 20, 30 de ani in speranta ca vei reusi sa iti faci acte peste ani, multi ani ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune garsoniera Nechifor Georgel Nechifor Georgel In cazul in care proprietarii unei garsoniere au decedat in cursul anului 2013, nu au avut copii, dar au avut frati si surori(eu sunt nepot), pot dobandi drept ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea in noul cod civil, ma incadrez la 10 ani? korpy korpy Buna ziua. In 2004 am cumparat o casa cu teren cu tot, intabulat cu carte funciara deci totul e in regula. Accesul la casa se face pe un drum comun cu un ... (vezi toată discuția)
Ce sanse am ?! Tulcea Detectiv particular Tulcea Detectiv particular In anul 1968 prin testament,bunica mea a lasat fratelui meu in plina proprietate cota indiviziva dintr-un imobil, constind dintr-un teren constructie in ... (vezi toată discuția)