avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl meu a trăit 15 ani în concubinaj cu o doamnă ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl meu a trăit 15 ani în concubinaj cu o doamnă fără moștenitori, care a decedat. În ce calitate o poate moșteni?

Buna ziua! Tatal meu in varsta de 74 ani acum, a trait 15 ani in concubinaj cu o d.na singura,fara sot,fara copii.Aceasta imi era ca o a 2a mama.Intre timp aceasta a decedat, eu fiind singura care m.am ocupat de imormantare si toate cele necasare neavand pe nimeni altcineva.Acesteia i.a ramas o casa(undeva in provincie) si m.ar interesa in ce calitate tatal meu o poate mostenii pe aceasta,ei fiind practic in concubinaj de atatia ani?
Ultima modificare: Luni, 22 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ca sa o mosteniti? niciuna. doar uzucapiune ... daca intre timp nu apare vreo ruda. ca sigur ca va aparea, mai devreme sau mai tarziu
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2019
ana_panait, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In sfarsit un sfat legal, bun, la subiect si in litera legii.
Alex, nu e rautate, e chiar apreciere maxima. Acest termen am dorit sa il scriu si eu dupa ce citeam toate cele scrise.


GermanAlex a scris:

Ramaneti in casa, ingrijiti-o, platiti impozitele si peste 30 de ani este a dumneavoastra. Termenul juridic este uzucapiune - Uzucapiunea, prescripția achizitivă, este un mod de dobândire a proprietății sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru, prin posedarea neîntreruptă a acestui lucru în tot timpul fixat de lege. Constituie împreună cu ocupațiunea, o probă absolută de dobândire a dreptului de proprietate. Cititi in internet legea, pentru ca este de 3 tipuri 10, 20 si 30 ani si discutati cu un avocat specializat.

[ link extern ] /
puteti citi acest material, mie nu mi se pare ca va putea fi vb de uzucapiune vreodata, Nu e suficient sa posezi un bun neintrerupt.
De ce nu vi se pare ca poate fi vorba de uzucapiune vreodata?
In textul la care trimite linkul dvs. se spune:
Uzucapiunea de 30 de ani se aplică în cazurile în care posesorul nu are un act translativ de proprietate (titlu) asupra bunului imobil pe care îl posedă. În acest caz nu are importanţă nici dacă posesorul este sau nu de bună credinţă.
Pentru a putea fi invocată această uzucapiune trebuie îndeplinite două condiţii:
a) să existe o posesie de 30 de ani;
b) posesia să fie utilă.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ca pana la deces, proprietar a fost doamna. Deci posesia a exercitat-o dansa.
Deci:
1. Tatal nu are 30 de posesie. Prespun ca imobilul era inregistrat pe rolul agricol si fiscal al doamnei. Intr-un cuvant, in afara de niste martori, nu prea o poate dovedi.
2. Legal , tatal nu are nicio calitate. Nici mostenitor, nici succesor in drepturi, nici nimic. Nu poate fi invocata nici jonctiunea posesiilor.
Uzucapiunea nu e panaceu.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune garsoniera Nechifor Georgel Nechifor Georgel In cazul in care proprietarii unei garsoniere au decedat in cursul anului 2013, nu au avut copii, dar au avut frati si surori(eu sunt nepot), pot dobandi drept ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea in noul cod civil, ma incadrez la 10 ani? korpy korpy Buna ziua. In 2004 am cumparat o casa cu teren cu tot, intabulat cu carte funciara deci totul e in regula. Accesul la casa se face pe un drum comun cu un ... (vezi toată discuția)
Ce sanse am ?! Tulcea Detectiv particular Tulcea Detectiv particular In anul 1968 prin testament,bunica mea a lasat fratelui meu in plina proprietate cota indiviziva dintr-un imobil, constind dintr-un teren constructie in ... (vezi toată discuția)