avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CONTESTARE HOTARARE ADUNARE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CONTESTARE HOTARARE ADUNARE PROPRIETARI

Buna ziua! Am si eu o nelamurire referitoare la contestarea unei hotarari a adunarii generale a proprietarilor.
Asociatia din care fac parte a adoptat o hotarare in luna mai 2017, cu unanimitate de voturi.
In anul 2019, un proprietar care a devenit membru in Asociatie ulterior adoptarii acestei hotarari a procedat la contestarea acesteia, invocand nulitatea absoluta.
Ceea ce ma intereseaza este daca proprietarul, devenit membru in Asociatie ulterior adoptarii acestei hotarari, o poate contesta si daca nu, ce temei juridic pot invoca in aparare.
Va multumesc anticipat!
In legea 230/2007 nu este prevazut ca acel termen este raportat la data adoptării, poate fi de la data luării la cunoștință, de la data afișării, etc. Prin urmare, dată fiind ambiguitatea legii, cred ca afirmațiile dvs. sunt neîntemeiate. Ar fi și absurd, s-ar fi deschis o cutie a Pandorei și ar fi permis oricărei asociații sa emită în condițiile bine știute, cu câțiva membri, tot felul de "legi" locale, fără cunoștința majorității, fără sa mai fie atacabile vreodată în instanță.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 August 2019
latka, utilizator
Termenul de 45 de zile prevazut de Legea nr. 230/2007 in care se poate ataca in instanta o hotarare a Adunarii generale, incepe sa curga de la data cand persoana care formuleaza cererea de chemare in judecata a luat cunostinta de hotararea respectiva.
Nu e nicio ambiguitate proprietarul poate invoca exceptia de neconstituţionalitate “Legea 230/2007 … Art 26;

Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia. modificat deDecizie curtea constituţională – referitoare la excepţia de a prevederilor art. 25 alin. (4) şi ale art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari din 16 iunie 2011, M. Of. 421/2011 ;
Curtea Constitutionala admite excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi constată că sintagma „de la adoptarea acesteia“ este neconstituţională inlocuind-o cu "de la comunicarea acesteia'
Asadar evocati situatia in care proprietarui in cazul de fata ar sustine dupa 2 ani in fata instantei ca nu a stiut de adunare ca nu a fost prezent la adunare ca nu a luat la cunostinta si nu i-a fost comunicata hotărârea adoptata in 2017, ca nu s-a realizat publicitatea hotărârii ce vizează în mod direct proprietarii de catre asociatie dar probabilitatea de a fi crezut si de a i se admite actiunea e extrem de redusa .In special cand asociatia vine cu dovada afisarii in termen legal a convocarii adunarii si a hotararii luate in adunarea generala din 2017 probabilitatea e zero.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai există forma pe care o postați dvs. a art. 26 și nici nu există interpretarea prin care acea sintagma se înlocuiește cu "de la comunicare ". Interpretarea cea mai corectă este cea pe care a dat-o d-na avocat, privind luarea la cunoștință. Conform art. 25 alin 4, aceasta se realizează când asociația comunica în scris proprietarului acea hotărâre AGA. Prin urmare este foarte probabil ca acel proprietar sa nu fi primit deloc în scris acea comunicare, prin care sa fi luat la cunoștință. Deci simpla afișare e zero.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 August 2019
latka, utilizator
Nu sant de acord.. Art.25 alin.4 d(4) Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociației de proprietari, se semnează de către toți membrii comitetului executiv și se comunică, în scris, tuturor proprietarilor Se refera la comunicarea in scris prin afisare a hotararilor adoptate in AGA tuturor proprietarilor nu la inmanarea sau trimiterea prin posta a comunicarii fiecarui proprietar in parte. Precizez ca de altfel, autorii excepției consideră că prevederile de lege criticate sunt neconstituționale prin faptul că legiuitorul nu a impus prin norma legală criticată obligativitatea ca hotărârile adoptate să fie comunicate tuturor proprietarilor într-un anumit termen, iar termenul de promovare a acțiunii în justiție de 45 de zile să fie calculat de la comunicarea hotărârilor adoptate de asociația de proprietari, și nu de la adoptarea lor.).

Alte discuții în legătură

Neconstitutionalitatea art 26 din legea nr. 230/2007 . efecte eugen82 eugen82 Prin decizia Curtii Const. 670/2011 art.26 legea 230/2007 a fost declarat neconstitutional , astfel: \\"[i]1. Admite excepţia de neconstituţionalitate a ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neconstitutionalitate art. 26 din l 230/2007 mira55 mira55 Curtea Constitutionala, prin decizia nr. 670/2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind ... (vezi toată discuția)
Pot primaria si politia constata legalitatea unei ag? Costica33 Costica33 Pot primaria si politia constata legalitatea organizarii unei adunari generale a membrilor asociatiei de proprietari? Ce pot face ei? Ati fost in situatii de ... (vezi toată discuția)