avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CONTESTARE HOTARARE ADUNARE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CONTESTARE HOTARARE ADUNARE PROPRIETARI

Buna ziua! Am si eu o nelamurire referitoare la contestarea unei hotarari a adunarii generale a proprietarilor.
Asociatia din care fac parte a adoptat o hotarare in luna mai 2017, cu unanimitate de voturi.
In anul 2019, un proprietar care a devenit membru in Asociatie ulterior adoptarii acestei hotarari a procedat la contestarea acesteia, invocand nulitatea absoluta.
Ceea ce ma intereseaza este daca proprietarul, devenit membru in Asociatie ulterior adoptarii acestei hotarari, o poate contesta si daca nu, ce temei juridic pot invoca in aparare.
Va multumesc anticipat!
Nu este scris nimic din ceea ce spuneți despre procedura de comunicare prin afișare în decizia CCR. În plus există proprietari care nu locuiesc acolo și unii care locuiesc, dar nu sunt membrii de asociație, pentru care afișarea nu are nici un efect juridic.
Cum sa afirmati o asemenea prostie ca pentru proprietarii nemembri afisarea nu are nici un efect juridic. Pai tocmai astfel asociatia realizeaza publicitatea hotărârilor ce vizează în mod direct proprietarii.indiferent ca sant membri sau nu. Asociația iși îndeplineste astfel obligația de comunicare a hotărârii adoptate!
Nu e nici o prostie, afisarea la avizier nu inseamna comunicare scrisa proprietarilor.

Nu toti proprietarii locuiesc in acel condominiu, dar isi declara asociatiei adresa de comunicare, am repetat-o si in mesajul anterior. Pot fi si proprietari persoane juridice, care, de exemplu, au spatii comerciale la parter si pot avea intrare separata in condominiu.

Afisarea la parter este o simpla informare. Hartia aia poate sa dispara, nu este probata luarea la cunostinta printr-o astfel de metoda.

De altfel articolul 25 alin 4 spune asa:

(4) Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociației de proprietari, se semnează de către toți membrii comitetului executiv și se comunică, în scris, tuturor proprietarilor.

Este evident ca sintagma "tuturor proprietarilor" inseamna ca se refera si la acei proprietari care nu locuiesc acolo, nu sunt membri ai asociatiei si n-au de ce sa urmareasca un avizier al asociatiei si celor care nu au treaba cu holul pe care e pus acel avizier, pentru ca nu-l folosesc pentru a intra in proprietate.

[ link extern ]
[ link extern ]

"Referitor la textul art. 25 alin. (4) din Legea nr. 230/2007, acesta prevede că hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociaţiei de proprietari, se semnează de către toţi membrii comitetului executiv şi se comunică, în scris, tuturor proprietarilor. În speţa de faţă, Curtea Constituţională reţine că asociaţia de proprietari nu şi-a îndeplinit obligaţia de comunicare a hotărârii adoptate, astfel încât nu s-a realizat publicitatea hotărârilor ce vizează în mod direct proprietarii.

Din conţinutul textului art. 26 din Legea nr. 230/2007 rezultă indubitabil dreptul oricărui proprietar/coproprietar dintr-un imobil cu destinaţie de locuinţe de a ataca în justiţie hotărârea adunării generale a asociaţiei, dacă aceasta "este de natură să producă daune intereselor proprietarilor", iar termenul de contestare a hotărârii adunării generale a proprietarilor curge la fel, atât pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei, cât şi pentru membrii acesteia, şi anume de la data adoptării hotărârii.

În aceste condiţii, Curtea apreciază că proprietarii care nu au avut cunoştinţă de adunarea generală a asociaţiei de proprietari şi nici de faptul că s-a adoptat o hotărâre a acesteia, prin care au fost afectaţi, se pot afla în situaţia de a nu putea contesta hotărârea în termenul prevăzut de norma legală criticată, şi anume cel de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Din această perspectivă, Curtea constată că art. 26 din Legea nr. 230/2007 aduce atingere dreptului de a accede efectiv la justiţie pentru apărarea drepturilor legitime al persoanelor interesate.

Aşa fiind, Curtea constată că sintagma "de la adoptarea acesteia" cuprinsă în art. 26 din Legea nr. 230/2007 este neconstituţională, referitor la momentul de la care se poate ataca în justiţie respectiva hotărâre."

Ce spun cei care au reclamat cazul la CCR:
"În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin că textele de lege criticate sunt neconstituţionale, întrucât proprietarii care nu au avut cunoştinţă nici de adunarea asociaţiei de proprietari şi, evident, nici de faptul că s-ar fi adoptat vreo hotărâre a acesteia nu mai au posibilitatea apărării drepturilor ai căror titulari sunt, întrucât, potrivit art. 26 din Legea nr. 230/2007, legiuitorul a impus un termen de decădere de 45 de zile pentru atacarea actelor contrare legii sau statutului, termen care se calculează de la adoptarea hotărârii. Aşa fiind, prevederile legale criticate restrâng dreptul la apărare al proprietarilor care nu au avut cunoştinţă de adunarea generală şi nici posibilitatea de a participa la dezbateri şi cărora nu li s-a comunicat hotărârea."

Prin urmare , este corect ceea ce sustine d-na avocat Cristina Ciurea, despre momentul de la care se considera ca incep sa curga acele 45 de zile (in noua lege a si disparut aceasta perioada) acesta fiind cel al luarii la cunostinta, ori avizierul nu inseamna luare la cunostinta pentru "toti proprietarii".
Ultima modificare: Duminică, 25 August 2019
latka, utilizator
Cu rectificare Argumentez prin formularea de la art.23 alin.5 din legea 230/2007' "Proprietarii trebuie anunțați, prin afișare la loc vizibil sau pe bază de tabel nominal convocator, asupra oricărei adunări generale a asociației de proprietari, cu cel putin 7 zile de la data stabiliat inclusiv cu 0rdinea de zi a adunării generale. Ordinea de zi anunțată se poate completa prin hotărâre a adunării generale" pentru sutinerea ca afisarea constituia in acceptiunea legii 230/2007 miloc de publicitate de comunicare de aducere la cunostinta a adunarilor generale ce vizeaza toti proprietarii deci valabil si pentru hotarari. Asadar momentul de la care se considera ca incep sa curga acele 45 de zile este cel in care a fost afisata la avizier hotararea AGA comunicata astfel tuturor proprietarilor si nu momentul la care a fost tinuta AGA atunci cand a fost adoptata acea hotarare (conform excepţiei de neconstituţionalitate )
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va învârtiți în jurul cozii, dar câinele nu mai e acolo. Nu înțelegeți un lucru elementar, cel legat de sintagma "tuturor proprietarilor". În plus susțineți ca CCR greșește, ceea ce deja e ridicol într-o speță deloc complicată. Va sfătuiesc sa citiți pe îndelete acea hotărâre, la care deja am postat link-ul.
Ultima modificare: Duminică, 25 August 2019
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Neconstitutionalitatea art 26 din legea nr. 230/2007 . efecte eugen82 eugen82 Prin decizia Curtii Const. 670/2011 art.26 legea 230/2007 a fost declarat neconstitutional , astfel: \\"[i]1. Admite excepţia de neconstituţionalitate a ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neconstitutionalitate art. 26 din l 230/2007 mira55 mira55 Curtea Constitutionala, prin decizia nr. 670/2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind ... (vezi toată discuția)
Pot primaria si politia constata legalitatea unei ag? Costica33 Costica33 Pot primaria si politia constata legalitatea organizarii unei adunari generale a membrilor asociatiei de proprietari? Ce pot face ei? Ati fost in situatii de ... (vezi toată discuția)