Așa este, noi, proprietarii păgubiți trebuie să acționăm mai hotărât împotriva abuzurilor șefilor de Asociații de Proprietari, deoarece avem la îndemână articolele din Legea nr. 196/2018, mai ales art. 102, dar și art. 10, alin. 4, Primăria Locală fiind obligată să controleze d.p.d.v. juridic și contabil Asociațiile reclamate (o pot face chiar din OFICIU).
Trebuie să precizez că ați uitat să invocați un paragraf extrem de important din art. 102, care va genera amenzi en-gros împotriva șefilor și administratorilor sau cenzorilor din Asociațiile de Proprietari, care-și încalcă mereu atribuțiile legale:
Art. 102. - (1) Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să constituie, potrivit legii penale, infracţiuni:
a) ne-convocarea Adunării Generale conform prevederilor prezentului act normativ;
e) nerespectarea Statutului, a Acordului de Asociere, precum şi neîndeplinirea sau depăşirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii Comitetului Executiv, cenzor sau de către administrator;
k) ne-încheierea de către administrator a asigurării pentru răspunderea civilă profesională a administratorului;
l) utilizarea cu altă destinaţie a Fondului de Rulment sau a Fondului de Reparaţii, altfel decât este prevăzut la art. 71 şi 72;
m) utilizarea şi gestionarea veniturilor Asociaţiei de Proprietari, altfel decât este prevăzut la art. 20, 70 şi 74;
q) desfăşurarea de către persoane fizice sau juridice a activităţii de administrare a Condominiilor fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 64;
r) nerespectarea prevederilor art. 55 alin. (1) lit. s) (...)
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
a) faptele prevăzute la alin. (1) lit. d), f) şi k), cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei;
b) faptele prevăzute la alin. (1) lit. a), b), c), r) şi s), cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei;
c) faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) şi j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
d) faptele prevăzute la alin. (1) lit. g), h), i), m), p) şi q), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
e) faptele prevăzute la alin. (1) lit. l), n), şi o), cu amendă de la 4.000 lei la 9.000 lei.
(3) Sancţiunile pentru contravenţiile prevăzute la alin. (1) se aplică persoanelor fizice sau juridice vinovate.
(4) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1), făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează:
b) de către primari sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a-e, i-m şi o-s (...).
De hartuiala nu au cum sa va acuze, aveti acest drept specificat in lege.
Puteti merge direct in instanta, daca primaria nu va ajuta.
Din ce inteleg...si ceilalti vecini pun aceasta intrebere dar evita din N motive sa faca ceva...
Poate daca vad ca cineva ia initiativa, i se vor alatura ( nu cred ca este cineva caruia sa i placa sa plateasca nista bani aiurea... ca cineva sa "traiasca bine pe banii lor...").
Dvs. acum stiti pasii... faceti o sedinta* cu vecinii ce credeti ca va pot ajuta ( cu care va intelegeti cel mai bine), printati discutia de aici si discutati pe tema ei...
Domnilor, în teorie, toate sint perfecte și rezolvabile, legea e clara. In practica... ...intervine cite ceva. In cazul de față, se poate considera că A P este în prietenie cam prea strinsa cu primaria. De cite ori am fost la primărie, am primit niste raspunsuri ca sa ma satur, să îmi piara cheful să mai dau pe acolo. Dacă le-aș cere sa ii controleze....voi primi un răspuns pe care deja mi-l imaginez. Nu vor face altceva decât să îi învețe cum să se pună la adapost, dacă vor găsi nereguli. Cineva a scris aici, puțin mai sus aspectul asta, că depinde în ce relații sint cei din AP cu primăria.
Dacă apelez și la Primărie și la avocat, și le mai cer și niște copii după acte, știu sigur că m-au amenințat deja, că mă vor acuza de hărțuială.