avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Listele lunare de plată a Întreținerii sunt ilegale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Listele lunare de plată a Întreținerii sunt ilegale dacă administratorul nu le-a calculat separat, pe fiecare Condominiu (pe fiecare bloc) din Asociație (noi avem 9 blocuri, dar nu se calculează separat, pe fiecare bloc) - încalcă Legea 196/2018 art. 66,

E total ilegal să calculezi ca și administrator de Condominiu (de bloc, de clădire), cheltuielile comune pentru toate cele 9 blocuri și 28 de scări ale Asociației noastre, ca și cum am avea proprietăți (conducte) comune legate între ele, ca și un Condominiu unic.
Administratorul e obligat să calculeze listele de plată DOAR PENTRU UN CONDOMINIU (PENTRU UN SINGUR BLOC SAU SCARĂ) care să aibă delimitate conductele comune, conform Legii nr. 196/2018, art. 66, alin. (3): „Administratorul are OBLIGAȚIA DE A ȚINE EVIDENȚE CONTABILE SEPARATE PENTRU FIECARE CONDOMINIU în parte, pe care îl are în administrare.”
La noi, cel puțin Fondul de Salarii și cel de Reparații sunt calculate lunar pentru toți cei 458 de proprietari, pentru toate cele 9 Condominii (9 blocuri) concomitent, dar legislația din domeniu arată că trebuia să se calculeze pentru fiecare bloc (Condominiu) în parte !
Cum e posibilă anomalia asta juridică și contabilă, știind că în Asociația noastră sunt 9 blocuri distanțate între ele (fără a avea proprietăți comune unice), fiecare cu problema lui distinctă ?
Dacă la Judecătorie A.P.71 Brăila e înscrisă încă din 1997 ca fiind alcătuită dintr-un Condominiu unic, ÎNSEAMNĂ CĂ PROPRIETARII DIN BLOCUL MEU CU 3 SCĂRI ȘI MAGAZINE LA PARTER AVEM PROPRIETĂȚI COMUNE CU RESTUL PROPRIETARILOR DIN CELELALTE 8 BLOCURI, UNELE FIIND ȘI LA 1 KM DISTANȚĂ ... AM EU ACCES LA USCĂTOARELE DIN CELELALTE 8 BLOCURI, SAU PE ACOPERIȘUL LOR ?
Vom cere nulitatea acestor liste lunare de plată care nu sunt calculate legal, pe Cota-Parte Indiviză comună, legal stabilită doar pentru un Condominiu (pentru un singur bloc), nu pentru 9 blocuri care nu au proprietăți comune !
Art. 66. - (1) Administratorul are, în principal, următoarele ATRIBUȚII LEGALE:
a) Administrează IMOBILUL. *** NOTĂ: Din păcate, legea e încălcată de către A.P.71 din Brăila, deoarece Asociația este alcătuită din 458 de proprietari, care locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări, și e declarată la Judecătorie ca fiind un Condominiu unic, numai că legislația din domeniu specifică explicit, că UN CONDOMINIU ESTE FORMAT DINTR-UN SINGUR BLOC, care să aibă proprietăți comune - CELE 9 BLOCURI ALE A.P.71 BRĂILA NU AU PROPRIETĂȚI COMUNE UNITE ÎNTRE ELE, ȘI ASTFEL AVEM DOVADA CĂ A.P.71 FUNCȚIONEAZĂ ILEGAL, FIIND ÎNREGISTRATĂ LA JUDECĂTORIA BRĂILA (ÎN REGISTRUL PUBLIC AL PERSOANELOR JURIDICE) CA ȘI UN CONDOMINIU UNIC, ÎN LOC SĂ EXISTE, CONFORM LEGII NR. 196/2018, ART. 2, MINIM 9 CONDOMINII (9 Asociații) !

DETALII: [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2019
flory_mr, utilizator
Odată cu noua Lege nr. 196/2018, Asociațiile „mamut” precum A.P.71 din Brăila se vor dizolva cu siguranță, așa cum o spun și specialiștii (de vreo 4 ani tot spun eu că A.P.71 e ilegală și că ar fi trebuit dizolvată ca persoană juridică începând cu anul 1998, la un an de la înființare, deoarece nu respecta definiția legală a Condominiului, care este format dintr-un imobil sau dintr-o clădire, nu din mai multe blocuri, fără a avea proprietăți comune, așa cum e situația ilegală la A.P.71).
Este suficient să-l citez pe domnul Mihai Mereuță, pentru a vedea că am dreptate în tot ceea ce afirm eu despre obligația dizolvării de drept a Asociațiilor de Proprietari care nu respectă definiția legală a Condominiului din Legea nr. 196/2018, art. 2, litera h, inclusiv definițiile proprietăților comune dintr-o Asociație „mamut”:
<<< Legea nr. 196/2018 va crea probleme mari pentru Asociațiile de Proprietari din multe localități unde există Asociații de Proprietari constituite pe mai multe blocuri. Astfel, potrivit prevederilor noii legi, Asociațiile de Proprietari înființate pe mai multe blocuri (care nu sunt dezvoltări imobiliare de tip nou, unde există terenuri sau alte părți proprietate comună a TUTUROR proprietarilor), vor trebui să se reorganizeze prin înființarea unei Asociații de Proprietari la nivel de bloc, până în luna Octombrie 2019, pentru a respecta definiția legală a Condominiului - un imobil (nu mai multe, care nu au proprietăți comune).
Asociația de Proprietari este forma juridică de organizare și de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un Condominiu, potrivit noii legi, unde CONDOMINIUL ESTE UN IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există cel puțin 3 proprietăți individuale și cote-părți indivize de proprietate comună.
Prin comparație, vechea lege definea clădirea-bloc de locuințe-Condominiu, astfel: „Proprietatea imobiliară formată din proprietăți individuale, definite apartamente sau spații cu altă destinație decât aceea de locuințe, și proprietatea comună indiviză. Poate fi definit Condominiu și un tronson cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, în condițiile în care se poate delimita proprietatea comună.”
Ce ar trebui să facă Asociațiile constituite din mai multe blocuri. Așa cum indică și președintele Ligii Habitat, Asociațiile-mamut trebuie „să se spargă” în mai multe Asociații. Noua lege impune actualelor Asociații să se pună în acord cu noua lege, asta însemnând inclusiv să facă modificări interne.
Practic, ar trebui urmată procedura înființării Asociațiilor de la zero.
În plus, și noua lege lasă liber proprietarilor să facă Asociații de Proprietari inclusiv pentru fiecare scară de bloc, unii considerându-le o opțiune mai avantajoasă pentru luarea unor decizii, cu atât mai mult cu cât numărul de membri ai Comitetului Executiv al Asociației nu poate fi mai mare de 5. Astfel, în cazul Asociațiilor cu numeroase scări de bloc, este preferabil ca fiecare scară să fie reprezentată de un membru proprietar în Comitetul Executiv, iar limitarea numărului membrilor va duce la neplăceri în cazul Asociațiilor de acest fel, cu multe blocuri și scări, subliniază Mihai Mereuță. (* NOTĂ: LA A.P.71 DIN BRĂILA AVEM 9 BLOCURI ȘI 28 DE SCĂRI !!!) >>>
DETALII, AICI: [ link extern ]
Conform Legii nr. 196/2018, art. 96, alin. (5): „Operatorii economici care furnizează (prestează) servicii de Utilităţi Publice către consumatorii alimentaţi (racordaţi) printr-un branşament (racord) comun au obligaţia să asigure aceste servicii NUMAI DACĂ la nivel de Condominiu există o Asociaţie de Proprietari constituită în condiţiile legii care să aibă calitatea de utilizator, titular de contract, sau dacă în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se constituie Asociaţii de Proprietari conform legii (ca și un Condominiu cu un singur bloc sau scară/scări).”.
Pentru a constata că A.P. nr. 71 din Brăila nu poate fi un Condominiu unic format din ... 9 blocuri și 28 de scări, cităm definiția Condominiului din Legea nr. 196/2018, art. 2, litera h: „Condominiu = IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există cel puţin 3 proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie, şi Cote-Părţi Indivize de proprietate comună.”
@ Interventie moderator

Daca considerati ca trebuie sa ignorati mesajele noastre de atentionare cu privire la respectarea Regulamentului de postare, atunci vom fi nevoiti sa va suspendam activitatea pe Forum daca continuati in acest mod.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociațiile de locatari au fost instituite prin Decretul Consiliul de Stat nr. 387/1977 pentru aprobarea Statutului privind organizarea și funcționarea asociației locatarilor, aprobat prin Legea nr. 71/1977.

Art. 1 din Decretul Consiliul de Stat nr. 387/1977 menționa că asociația de locatari era forma organizată de participare a cetățenilor la buna gospodărire și întreținere a locuințelor, la realizarea diferitelor acțiuni edilitare, precum și la promovarea și respectarea relațiilor de conviețuire socialistă între locatari. Asociațiile de locatari se constituiau pe fiecare clădire cu mai multe apartamente sau pe un grup de clădiri, cu cel mult 600 de membri. Asociația se constituia indiferent de forma de proprietate, dacă clădirile au instalații și părți de folosință comuna sau membrii săi au interese locative comune.

După 19 ani, în baza art. 70 din Legea locuinței nr. 114/1996, Decretul Consiliului de Stat nr. 387/1977 pentru aprobarea Statutului privind organizarea și funcționarea asociației locatarilor a fost abrogat în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a acesteia.

Legea locuinței prevedea, la art. 7 din Anexa nr. 2, că asociațiile de locatari din clădirile cu mai multe apartamente aflate în proprietate privată sau mixtă, inclusiv ca urmare a aplicării prevederilor Decretului-lege nr. 61/1990 și ale Legii nr. 85/1992, se vor transforma în asociații de proprietari.

În baza art. 3 din Regulamentul-Cadru al asociațiilor de proprietari, Anexă la Legea locuinței, prin bloc de locuințe – clădire – condominiu se înțelegea o proprietate imobiliară, din care unele părți au altă destinație decât aceea de locuință, respectiv apartamente proprietate individuală, iar restul este proprietate comună indiviză. În același timp, prin asociație de proprietari se înțelegea organizația proprietarilor tuturor apartamentelor dintr-o clădire cu mai multe apartamente proprietate privată sau mixtă.

Art. 17 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 85/2001 privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari stipula că asociațiile de locatari existente la data intrării în vigoare a acesteia, în clădirile ale căror apartamente au fost dobândite în proprietate în condițiile legii și care nu au fost reorganizate în asociații de proprietari potrivit prevederilor Legii nr. 114/1996, erau recunoscute ca asociații de proprietari. Acestea aveau obligația ca în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a ordonanței, să se reorganizeze potrivit prevederilor legale, prin adoptarea de către adunarea generală a proprietarilor a acordului de asociere și a statutului propriu.

Conform art. 1 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 85/2001, asociația de proprietari era forma de asociere autonomă și nonprofit a proprietarilor unui condominiu, care se constituia și avea personalitate juridică potrivit prevederilor Legii locuinței nr. 114/1996.

În baza art. 61 din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, la data intrării în vigoare a acesteia se abroga Anexa nr. 2 din Legea locuinței nr. 114/1996 și Ordonanța Guvernului nr. 85/2001 privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, precum și orice alte dispoziții contrare.

În baza art. 110 din Legea nr. 196/2018, la data intrării în vigoare a acesteia se abrogă Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, precum și Hotărârea Guvernului nr. 1.588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, precum și orice alte prevederi contrare.

Astfel, este mai mult decât evident că, în conformitate cu actuala legislație, asociațiile de chiriași/locatari reprezintă forme de asociere autonomă și fără scop lucrativ a chiriașilor dintr-un condominiu în scopul reprezentării intereselor lor în raporturile cu proprietarii, precum și cu alte persoane juridice sau persoane fizice. Conform art. 2 lit. d) din Legea nr. 196/2018, asociațiile de proprietari sunt forme de asociere autonomă și fără scop lucrativ a proprietarilor dintr-un condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii.

În scopul exercitării drepturilor și obligațiilor ce le revin asupra proprietății comune, în cazul condominiilor, se constituie asociații de proprietari, care se organizează și funcționează conform legii.

În baza Legii nr. 196/2018, constituie condominiu: clădiri cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație în care există proprietăți individuale și proprietăți comune; clădiri multietajate; un tronson cu una sau mai multe scări din cadrul clădirii multietajate în cazul în care se poate delimita proprietatea comună; un ansamblu rezidențial format din locuințe și/sau construcții cu altă destinație, amplasate izolat, înșiruit sau cuplat, în care există proprietăți comune și proprietăți individuale.

De aici rezultă că, pentru ca asociațiile de proprietari să îndeplinească scopul prevăzut de lege, acestea se constituie numai în cadrul condominiilor (imobile formate din teren cu una sau mai multe construcții, în care există cel puțin 3 proprietăți individuale reprezentate de locuințe și locuințe sau spații cu altă destinație, după caz, și cote-părți indivize de proprietate comună) și nu pe mai multe blocuri sau cartiere dacă nu există cote-părți indivize de proprietate comună. Aceste aspecte nu au fost introduse nou înlegislație ci ele sunt reglementate încă din anul 1996 cînd asociațiile de locatari vechi aveau obligația să se reorganizeze în asociații de proprietari, fiecare asociație pe câte un condominiu și nu pe mai multe.

În concluzie asociațiile de locatari, în sensul Decretului din 1977, sunt în afara legii începând cu anul 1996, iar condominiie presupun în mod obligatoriu existența proprietății comune.
Foarte interesante ambele postari.
Superbă postare a userului „condominii.blog”, care dovedește ceea ce spun eu demult, că sunt ilegale Asociațiile care nu sunt constituite pentru un Condominiu, adică doar pentru un singur bloc (pentru o clădire, un imobil), care să aibă părți comune legate între ele !