avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Noul cenzor vrea să verifice perioada 2010-ianuarie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Noul cenzor vrea să verifice perioada 2010-ianuarie 2019 din cauza unor presupuse nereguli, solicitând 150 de lei/lună verificată. Este legal? Poate fi asociația obligată să-l plătească?

Asociație de Proprietari înființată în 2010 și-a schimbat administratorul în septembrie 2018 și a incheun contract de cenzorat în februarie 2019. Cenzorul, în urma verificărilor efectuate în perioada feb-iun 2019, a luat decizia de a controla și perioada 2010- ian 2019, susținând ca Legea ii permite și invocând neregulile constatate în administrarea Asociatiei. Totuși, pentru controlul efectuat solicita sa fie remunerat, deși proprietarii ce au înființat Asociația nu au cerut extinderea controlului pe perioada 2010 - ian 2019 (este vorba de 150 lei/luna verificata). Este posibil ca cenzorul sa își extindă controlul retroactiv având în vedere ca mandatul lui intra în vigoare în februarie 2019? Dacă da, membrii asociației (care nu se considera prejudiciat în nici un fel de către vechea administrație) pot fi obligați la plata cheltuielilor rezultate în urma controlului extins? Mulțumesc
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:18, 9 Octombrie 2019
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cenzorul este angajatul asociației și îndeplinește sarcini potrivit legii și fisei postului. Dacă dorește sa verifice activitatea anterioara o face în cadrul sarcinilor curente.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cenzorul este angajatul dumneavoastra. Cred ca nu va pot explica mai bine. Sunteti patron si negociati cu angajatul ce sa faca?! Credeam ca patronul ii spune angajatului ce sa faca, bineinteles respectand legile. Cereti mai mult, platiti mai mult. Nu va intereseaza daca contabilitatea e in ordine? E treaba dumneavoastra.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
mai bine schimbati inca o data si adminstratorul si cenzorul. cat o fi cenzorul de cenzor, tot administratorul ii face plata. miroase a fi bara-bara unul cu altul sa o puna de o mica afacere!
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cenzorul actual nu are competențe de a verifica mandatul cenzorului pe care îl succede.
Prin urmare, face pe deșteptul și vrea să vă ia banii degeaba.
Cenzorul nu face audit, sau expertize contabile. Are obligatia de a verifica legalitatea acțiunilor efectuate de Consiliul de administrație. Atâta.
El își vede de pătratica lui pentru viitor, până i se încheie contractul său renunță el.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cenzorul/Comisia de cenzori/ are competenţe şi atribuţii reglementate prin Lege nr.196/2018. Atributii/Competenţe:
Art. 61. - Cenzorul/Comisia de cenzori a asociaţiei de proprietari are, în principal, următoarele atribuţii:
a) urmăreşte aplicarea prevederilor prezentei legi de către organele de conducere ale asociaţiei de proprietari;
b) verifică gestiunea financiar-contabilă;
c) verifică lunar execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli conform documentelor, registrelor şi situaţiei soldurilor elementelor de activ şi pasiv întocmite de către administrator;
d) cel puţin o dată pe an întocmeşte şi prezintă adunării generale rapoarte asupra activităţii sale şi asupra gestiunii asociaţiei de proprietari, propunând măsuri;
e) execută controale inopinate, împreună cu 2 membri ai comitetului executiv pentru verificarea contabilităţii şi a activităţii de casierie, şi consemnează rezultatele controalelor în registrul unic de procese-verbale al asociaţiei de proprietari;
f) participă la adunările generale ale asociaţiei şi ale comitetului executiv, asigurând legalitatea desfăşurării acestora.
...............
În consecinţă cenzoratul este o chestiune care priveşte EXECUŢIA BUGETARĂ exercitată de ADMINISTRATOR. Execuţia bugetară este reglementată pri Legea nr.82/1991 - Legea Contabilităţii - şi aceasta constituie modul de derulare a operaţiunilor economico-patrimoniale pe durata unui an financiar, care în cazul asociaţiilor de proprietari este corespunzătoare cu ANUL CALENDARISTIC.
În situaţia în care persoana/persoanele care exercită o activitate de cenzorat la oricefel de entitate patrimonială au temeinice indicii asupra unor petrecute evenimente de încălcare a normelor financiar-contabile şi care au produs prejudicii membrilor asociaţiei constituiţi în acea asociaţie, atunci sun obligaţi să convoace Adunarea Generală a Asociaţilor să o informeze despre indiciile evenimentelor prezumtiv prejudicitoare şi să solicite luarea unor măsuri de CERCETARE PRIN EXPERTIZĂ EXTRAJUDICIARĂ, la care însă cenrorul/cenzorii nu au competenţa să o exercite. În situaţia când AG.Asociaţilor nu dispune nici o măsură însă indiciile constatate sunt de natură penală, aceştia, ca oricare cetăţean, este obligat prin Legea Penală să le aducă la cunoştinţă organelor de cercetare penală recte Parchet cu indicarea indiciilor şi probelor de care au cunoştinţă.

Alte discuții în legătură

Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Comisia de cenzori si presedinte brgp123 brgp123 Va rog sa-mi spuneti daca o comisie poate fi formata dintr-o singura persoana, cenzorul poate fi si contabil, cenzorul poate fi si administrator, ... (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie proprietari,adunare generala elevic elevic Va propun spre dezbatere urmatoarea situatie: In data de 12 martie este convocata adunarea generala a asociatiei.Conform legislatiei in vigoare cenzorul ... (vezi toată discuția)