Noul cenzor vrea să verifice perioada 2010-ianuarie 2019 din cauza unor presupuse nereguli, solicitând 150 de lei/lună verificată. Este legal? Poate fi asociația obligată să-l plătească?
Asociație de Proprietari înființată în 2010 și-a schimbat administratorul în septembrie 2018 și a incheun contract de cenzorat în februarie 2019. Cenzorul, în urma verificărilor efectuate în perioada feb-iun 2019, a luat decizia de a controla și perioada 2010- ian 2019, susținând ca Legea ii permite și invocând neregulile constatate în administrarea Asociatiei. Totuși, pentru controlul efectuat solicita sa fie remunerat, deși proprietarii ce au înființat Asociația nu au cerut extinderea controlului pe perioada 2010 - ian 2019 (este vorba de 150 lei/luna verificata). Este posibil ca cenzorul sa își extindă controlul retroactiv având în vedere ca mandatul lui intra în vigoare în februarie 2019? Dacă da, membrii asociației (care nu se considera prejudiciat în nici un fel de către vechea administrație) pot fi obligați la plata cheltuielilor rezultate în urma controlului extins? Mulțumesc
NU! Reglemetarea în vigoare este Legea 186/2018. Verificările extinse pentru perioade trecute constituie Expertize Extrajudiciare şi este recomandat a fi făcute doar de Experţi Jurdiciarişti, astfel acest raport putând a fi valorificat corespunzător de A.G.Asociaţi.
Cenzorul nu este ANGAJAT ci este MANDATATUL ASOCIAŢILOR cu verificarea gestiunii şi îndeplinirea de către administrator a atribuţiilor şi competenţelor sale. Cenzorul nu are FISĂ DE POST el are atribuţii şi competenţe stabilite prin LEGE.
Cercetarea de către cenzorul actual a unor exerciţii cenzurate deja fiind anterioare mandatului primit este ILEGALĂ şi NONPRODUCTIVĂ. Neregularităţile sesizate la primirea mandatului se aduc la cunoştinţa Adunării Generale a Asociaţilor cu recomandarea antamării unei expertize extrajudiciare efectuată în condiţiile Legii.