avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vecinul de la et. 4, singurul racordat la gaze, nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vecinul de la et. 4, singurul racordat la gaze, nu îmi dă voie să mă racordez la țeava trasă de el. Care este calea legală de rezolvare?

Buna seara.
Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje.
Um vecim de la et 4 este singurul care este racordat la gaze , eu vreau sa ma racordez la teava trasa de el dar el nu imi da voie.
Intrenarea mea este ce pot face legal ?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AM HABAR , utilizator 12:46, 14 Ianuarie 2025
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pastrati-va ironiile ieftine si comentariile pe dinafara, v-am demonstrat de atitea ori ca cititi in diagonala si pricepeti si mai putin. Iar despre problema in cauza nu aveti habar, doar va dati cu parerea ca tot românul "atotstiutor".

Nu am scris ca am cumparat pe banii mei, ci doar ca am fost initiatorul actiunii, apoi, pe baza facturii primite am impartit costul lucrarii cu ceilalti proprietari de centrale. Eram cel mai aproape de regulatorul de gaz si ma deranja noaptea.

Responsabilitatea tehnica a furnizorului inseamna si ca in general nu poate sa admita in acel condominiu ca fiecare proprietar sa-si traga propria lui conducta prin casa scarii. Proprietarii bineinteles ca ramin cu acea instalatie, furnizorul de gaz nu repara nimic acolo, dar "vegheaza" ca legea sa fie respectata. De aceea am si apelat la firma autorizata.

Asa ca n-a fost nimic In sha' Allah (in scriere corecta, arabica) !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata utilizatoare @ DanielaTunaru

Prin, va citez: "Parerile sunt impartite...." ne spuneti clar ca nu aveti posibilitatea de a face o analiza a diverselor sfaturi exprimate.
Eu v-am scris ca nu aveti cum sa fortati un proprietar al unui bun sa faca ceea ce doriti dvs!
Dl. contabil Mircea SCALAT v-a raspuns acelas lucru (in plus, v-a dat si referinte, experienta sa personala).
Contradictorii celor afirmate mai sus nu au facut decat sa contrazica pt ca exprimarea mea categorica nu le placea.
Dar, pana la urma, toata lumea este de acord ca "cel de la 4" este si ramane proprietar, deci nu veti putea sa faceti ce vreti dvs fara acordul lui.

Toti contributorii sunt de acord asupra faptului ca va trebui sa contactati furnizorul cerandu-i o solutie.

Ce va impiedica sa luati o decizie?!?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Vecinul de la etajul 4 a gaurit toate plafoanele blocului si peretii de rezistenta ai acestuia ca sa-si traga teava de gaze. Pentru teava de gaze banuiesc ca are accord de la asociatia de proprietari pentru ca traiul la comun implica mai mult obligatii decat drepturi.
Daca vecinul nu vrea sa va conectati la teava pe care si-a instalat-o in spatiul public/comun al blocului, cel mai indicat ar fi sa faceti o plangere in instanta.

Moral ar fi ca toti vecinii sa aiba acces la acea teava, cu plata cotei-parte din investitie catre persoana respectiva.
Nu cred ca acel vecin plateste chirie asociatiei pentru ca ocupa casa scarii cu teava.
stanciu4444, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspuns exceptional dat de @stanciu4444 si chiar nu mai vreau sa comentez, pentru ca nu este loc de comentariu.
Bine a comentat @latka si @amotida.

Totusi, daca omu' este incapatanat, trebuie mers la sediul as. prop., eventual la "dosarul" actualului proprietar intocmit de furnizor si acolo o sa gasiti, sigur, acordul as. prop (eventual si al unor proprietari, cei "afectati" cum spune Legea).
Cei cu furnizarea gazelor, "au luato in barba" de cateva ori si s-au invatat minte si lucreaza corect.
Nu este de neglijat nici intentia de rezolvare a pricinei, in instanta.
Va rog sa ma credeti, m-am ocupat de "separarea de masura" la gaze naturale pentru 500 de apartamente si am invatat cum se fac aceste lucrari!
Stima,
Toate instatiile comune ale unui condominiu sunt concepute pt a trece prin ziduri de rezistenta, plansee, etc..., deci acest lucru nu este relevant in speta pt ca nu cunoastem proiectul.
In + "vecinul de la 4" daca a realizat legal instalatia (pana la proba contrarie este cazul) nu ar fi putut sa-si valideze proiectul daca acesta periclita structura de rezistenta a constructiei.
Ghenele si rezervarile proiectate pt a strapunge elementele structurale sunt dimensionate in general destul de larg pt a permite extensii de instalatie.
La nivelul actual de informare motivele tehnice pt a ataca proiectul legal actual nu sunt decat pseudo-argumente, deci nu sunt relevante in speta.
Este interesanta idee platii unei chirii catre AP in compensatie a utilizarii private al unui spatiu comun.
Cnf legii totul se va raporta la suprafata totala a spatiilor comune din condominiu, deci in speta: 5 etaje * 19,939 mm2 pt teava de 1/4"= 99,695 mm2 de suprafata totala de raportat la X metri patrati de suprafata comuna adica X(multi)*1.000.000 mm2!?!

Demos, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie ... mihai_radu_2022 mihai_radu_2022 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie de sfatul Dumneavoastra. Locuiesc intr-un bloc la etajul 2. Instalatia de distributie ... (vezi toată discuția)
Coloana de gaze de pe scara ??!!! Silviu79 Silviu79 Buna ziua! In anul 2008 coloana de gaze pentru centrale termice de apartament de pe scara blocului era ridicata pana la etajul 2. Eu locuind la etajul 4 a ... (vezi toată discuția)
Contor gaze montat pe peretele exterior al apartamentului Laur_ant Laur_ant Buna ziua, Am o nelamurire despre montarea contoarelor de gaze pe peretele exterior al unui apartament proprietate personala. Apartamentul pe care sunt ... (vezi toată discuția)