avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vecinul de la et. 4, singurul racordat la gaze, nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vecinul de la et. 4, singurul racordat la gaze, nu îmi dă voie să mă racordez la țeava trasă de el. Care este calea legală de rezolvare?

Buna seara.
Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje.
Um vecim de la et 4 este singurul care este racordat la gaze , eu vreau sa ma racordez la teava trasa de el dar el nu imi da voie.
Intrenarea mea este ce pot face legal ?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mircea SCALAT , Contabil 14:16, 20 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incepem sa ne gasim un mic nominator comun!!!
In Romania totul este posibil si ceea ce dvs calificati de exceptie nu este in realitate atat de exceptionala.
Incepe si Romania sa se doteze de un cadru normativ apropiat tarilor civilizate, dar, lung, lung este drumul (nu stiu cum ar trebui tradus Tipperary in limba romana).

Pana atunci sper ca suntem de acord asupra faptului ca suntem intr-un vid juridic reglementat "la mica intelegere" si in interesul furnizorilor nu intotdeauna bine intentionati!!!
Acolo unde exista educatie si spirit civilizat investitia se poate face in mod mutualizat si dupa aceea racordarea privata se va putea face in functie de capaciattea financiara a fiecarui proprietar si la momentul T pe care acestia vor putea sa-l determine.
Din pacate, avem insa si cazuri de tip @latka, nu numai in spete privitoare la instalatii.
Am avut cazuri si in izolarea termica exterioara, vecinul de la 4 (ultimul etaj) al scarii a 4tra ( cap de coloana de apa calda ) tremura de frig toata iarna, deci a decis sa-si izoleze prin exterior apartamentul (inclusiv terasa) .
La inceput a incercat sa trezeasca imbecila vecinatate cu umilinta si vorba buna.
Rezultat=0.
A facut proiect, a obtinut aprobarile necesare conform legii si a izolat cu forme legale apartamentul (inclusiv terasa acoperind nodurile si imbinarile de structura surse de punte termica (aprox. 80cm in + pe conturul terasei care-i acoperea apartamentul)).
Printre altele si-a pus si centrala pe gaze.
Vecinii au inceput sa barfeasca sa -l invidieze dar cum a venit gerul si Radet i-a lasat fara apa calda, curios cum frigul la extremitati vindeca prostia, au decis sa faca acelas lucru.
Problema, imbeciliatea omeneasca nu poate exista decat in modul perfectionist.
AP-ul a vrut sa oblige proprietarul cu spirit de initiativa si apartament deja izolat sa participe in mod egal la cheltuielile de izolatie ale condominiului.
Problema s-a rezolvat in instanta, AP-ul a platit pana la ultimul ban propria prostie, suprafata corespunzatoare celor 80 de cm periferici in plus si cheltuielile de judecata.

Morala, nu sunt Voltaire dar tot trebuie sa existe una, ce parere aveti?!?
Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2019
Demos, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se pare ca pana la urma ne-am inteles.
Impresia mea este ca sunteti cam pretentios si siti de ce? Cand noi (vorbesc de romani), ne luptam cu popoarele migratoare (pazeam granitele Europei), cei pe care-i pazeam, constuiau scoli, universitati, formau reguli si alte alea.
Vreti sa va spun ceva - tot din experienta vietii : romanii nostri care sunt cu munca prin Europa, au alt comportament - nu arunca hartii pe jos, fumeaza doar in locuri special amenajate, respecta la sange regulile de ciorculatie... Cand vin acasa, unii mai uita cele invatate, dar in general, au o buna comportare.
Problema noastra este comportamentul "bastinasilor", dar se vor da si ei la brazada, insa o sa mai dureze ceva timp, poate 1-2 generatii. Traim cu speranta!
Salutari din Iasi.
Dupa un timp teava proprie de la bloc devine a Distrigaz, nu a celui care a platit-o.
Vreti sa spuneti ca daca este nevoie de o reparatie pe teava principala de pe casa scarii - daca ar fi nevoie, vine furnizorul, cel care a devenit proprietar pe investitia altora, si o repara fara ca as. prop. sa plateasca?
Ma indoiesc...
Nu am timp acum sa caut legislatia, dar cred ca ceea ce spuneti @Epuree, este valabil daca "investitia"ar fi pe domeniul public. Mai stiu ca si la cei de la Electrica este la fel, dar cineva tre' sa "sape" prin legislatie si sa ne spuna - daca vrea...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Epuree a scris:
Dupa un timp teava proprie de la bloc devine a Distrigaz, nu a celui care a platit-o.

După DAREA ÎN FUNCŢIUNE conducta intră în ADMINISTRAREA distribuitorului. Dreptul de prorietate rămâne al aceloar care au făcut investiţia şi pe numele cărora sunt actele de autorizare. Cu Administrarea este altceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie ... mihai_radu_2022 mihai_radu_2022 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie de sfatul Dumneavoastra. Locuiesc intr-un bloc la etajul 2. Instalatia de distributie ... (vezi toată discuția)
Coloana de gaze de pe scara ??!!! Silviu79 Silviu79 Buna ziua! In anul 2008 coloana de gaze pentru centrale termice de apartament de pe scara blocului era ridicata pana la etajul 2. Eu locuind la etajul 4 a ... (vezi toată discuția)
Contor gaze montat pe peretele exterior al apartamentului Laur_ant Laur_ant Buna ziua, Am o nelamurire despre montarea contoarelor de gaze pe peretele exterior al unui apartament proprietate personala. Apartamentul pe care sunt ... (vezi toată discuția)