avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vecinul de la et. 4, singurul racordat la gaze, nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vecinul de la et. 4, singurul racordat la gaze, nu îmi dă voie să mă racordez la țeava trasă de el. Care este calea legală de rezolvare?

Buna seara.
Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje.
Um vecim de la et 4 este singurul care este racordat la gaze , eu vreau sa ma racordez la teava trasa de el dar el nu imi da voie.
Intrenarea mea este ce pot face legal ?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AM HABAR , utilizator 12:46, 14 Ianuarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1/4 " inseamna 13,72 mm diametru exterior (diametru interior 8 mm). N-am vazut pina acum la nici o centrala de apartament astfel de conducta de alimentare.
[ link extern ]
Teava folosita pentru conducta de alimentare a unei centrale de apartament este, in general, de 3/4 ".

Ma indoiesc de faptul ca vecinul de la 4, in cazul de fata, si-a tras doar o conducta de 3/4 " . S-ar descalifica in primul rind proiectantul.

Nu cred ca se poate plati o chirie asociatiei pentru conducta respectiva, asa ajungem la aberatii pentru toate instalatiile trase pentru comunicatii (TV, internet,telefonie) de diferitele companii cu care au contract, diferiti proprietari. Nu am vazut in textul legii 196/2018 o astfel de "sugestie".

Ultima modificare: Duminică, 6 Octombrie 2019
latka, utilizator
Ceea ce CREZI se verifică la deţinătorul dreptului de transport gaze, deoarece distribuitorul poate fi diferit. Oricum ceea ce este de dorit să aflaţi veţi afla de la furnizorul dvs. de gaze, în primă instanţă.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cineva cândva a dat dreptul cuiva să se execute şi ca o conductă de gaze să străbată anumite spaţii comune din condominium. Dacă "veciul de la et.4" beneficiază de aducţia de gaze, investiţie proprie, este de verificat dacă are toate avizele necesare plantării conductei de la pct.de racord zonal la et.4 unde are contoarul de gaze a apartamentului. Un astfel de racord DE REGULĂ se face calculându-se consumul pentru întreg condominiul, adică 20 ap. Cetăţeanul, proprietar al conductei şi deci investitor, după darea în funcţiune a conductei pierde dreptul de ADMINISTRARE a conductei de la pct.de racord până la pct. de măsurare a consumului casnic/contoar gaze. Conducta principală trece sub supravegherea şi administrarea transportatorului de gaze. Consumatorul de la et.4 este obligat să supună verificării conducta de apartament adică de la contoar la utilzatorii casnici.

latka a scris:

Nu cred ca se poate plati o chirie asociatiei pentru conducta respectiva, asa ajungem la aberatii pentru toate instalatiile trase pentru comunicatii (TV, internet,telefonie) de diferitele companii cu care au contract, diferiti proprietari.

De instalatiile TV, internet,telefonie beneficiaza TOTI locatarii.
De teava vecinului care a spart toate planseele si peretii de rezistenta ai blocului nu beneficiaza NIMENI cu exceptia lui.
Nu chiar asa, pot fi diferiți proprietari la diferite firme care oferă acele servicii, nu pentru TOTI. Unul e la Digi, altul la Telekom, altul la UPC șamd. Și acolo se sparg planșee, pereți și nu poți îngrădi legal dreptul nici unui proprietar sa aibă furnizorul privat de servicii.

In ceea ce privește conducta de gaz, ma îndoiesc de faptul ca acel proprietar a fost lăsat sa tragă pina la ultimul etaj o alimentare care sa nu poată deservi și pe ceilalți. Asta din punct de vedere al normelor tehnice legale, în primul rând . Ipotetic, deci, poate deservi pe TOTI. Asta când vor dori sa se branseze, asa cum se întâmplă și cu furnizorii de servicii de transmisie date, care instalează în interior, pe scara, un distribuitor.

Conducta respectivă, care ar trebui sa fie măcar de 2", e un distribuitor.

Ultima modificare: Duminică, 6 Octombrie 2019
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie ... mihai_radu_2022 mihai_radu_2022 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoare situatie pentru care am nevoie de sfatul Dumneavoastra. Locuiesc intr-un bloc la etajul 2. Instalatia de distributie ... (vezi toată discuția)
Coloana de gaze de pe scara ??!!! Silviu79 Silviu79 Buna ziua! In anul 2008 coloana de gaze pentru centrale termice de apartament de pe scara blocului era ridicata pana la etajul 2. Eu locuind la etajul 4 a ... (vezi toată discuția)
Contor gaze montat pe peretele exterior al apartamentului Laur_ant Laur_ant Buna ziua, Am o nelamurire despre montarea contoarelor de gaze pe peretele exterior al unui apartament proprietate personala. Apartamentul pe care sunt ... (vezi toată discuția)