avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Despagubiri accident rutier implicat animal salbatic ( ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Despagubiri accident rutier implicat animal salbatic ( CERB) dauna totala

Buna ziua!
In urma cu cateva zile inaintea zorilor de zi am fost implicat intr-un accident rutier produs prin coleziune impact cu un animal salbatic ( Cerb) care si-a facut prezenta pe carosabil din scurt prin saritura . Fapt pentru care a rezultat avarierea destul de grava autoturismului marca VW -model SUV si decesul animalul salbatic, find gasit in afara partii carosabilului fara suflare de viata . Am urmat procedurile : Apel Urgenta 112, semnalizare prezentei autoturismului pe carosabil. Acte la control, declaratii , Proces Verbal de constatare . Autoturismul a fost remorcat pe platforma, transportat la reprezenta VW. Consilerii service VW au deschis in dosar de dauna care au calculat suma totala a reparatiei autoturismului cu reducerile aplicate , insa acesta suma ajunge aproximativ la valoarea de piata actuala al acestuia cca 20.000 euro. Mentionez :Asigurare pe autoturism doar asigurare RCA. Sectorul de drum pe D.J. nu este semnalizat cu indicator Atentie animale,
Din cauza acestui accident rutier vreau sa recuperez daunele , Autoturismul avand in acest caz presupun dauna totala din cauza costurilor ridicate care insumate se apropie de valoarea de piata.
Am marea rugamintea la avocatii care cunosc , care sunt pasii de urmat in continuare pentru a recupera daunele ? pe cale amiabila sau prin actionare in instanta pe cale judecatoresca a:
Asociatia de vanatoare din zona in baza -Legi fondului cinegetic si a protectiei vanatului 103/1996 art. 15 alin. 2
administratorul drumului respectiv pt lipsa semnalizarii prezentei animalelor salbatice.- OUG nr. 195/2002 art.5. alin. (6).

Toata stima!
Ultima modificare: Duminică, 6 Octombrie 2019
Nicoleta Ana, utilizator
Cel mai recent răspuns: neo7 , utilizator 15:02, 3 Ianuarie 2024
Dna procedura este să vă angajați avocat,este un proces care durează si care presupune cunoștiințe juridice.Traim în țara în care dacă se prabuseste un copac,cade zăpada de pe acoperișul unei clădiri,sare cerbul în fața mașinii nu își asumă nici o instituție responsabilitatea.Daca va uitati la postarea inițiată de dna respectivă a pierdut mai mult de un an cu intrebaril pe forumuri diverse adrese pe la instituții,prelungind inutill perioada în care procesul se solutioneaza..Oamenii pierd mii de euro ca să nu spun mai mult(contravaloarea daunelor)dar tot spera sa gaseasca modele pe net si sa rezolve un proces complex fără costuri.Fin pacate procesul presupune costuri av,taxa de timbru,expertiză dar fiind vorba de instituții sumele se recuperează fără probleme..

oanasuditu a scris:

Buna ziua, as fi si eu interesata de procedura. Am patit ceva similar, un cerb a aparut brusc pe carosabil si a lovit masina din lateral. Multumesc.

Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2021
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnul avocat. Oamenii care se afla in asemenea situații nu stiu etapele începerii acestei proceduri de recuperare a prejudiciului cauzat . Pur si simplu sunt blocați si caută începutul acțiunii deoarece nu au cunoștințe juridice in acest domeniu , nu sunt familiarizați cu aceste acțiuni, de aceia au întrebări la care nu prea răspunde nimeni concret.
Si cei care o mai fac doar descurajează reușită acțiunii in instanță.
Nu am pierdut atâta timp in speranță sa imi rezolv cazul personal, deși am înțeles cu cunoștințe temeinice se poate , exista exemplu real ca exista astfel de persoane care au demarat procesul in instanța pe cont propriu si instanța le-a dat câștig de cauza.
Procedura ar fi următoarea:
-Existenta unu proces verbal întocmit de către politie rutiera ( acesta tine loc si pentru autorizația de reparatie)
-Solicitare eliberare Proces Verbal de ridicare al cadavrului animalului de la Politia comunitara
- Dosar de dauna de către un servise autorizat rar pentru evaluarea costurilor de reparatie estimative emise de programul autorizat internațional audatex ( se poate merge si mai departe pentru repararea autoturismului pentru a stabilii costul final al reparației , cost pe care vreți sa il recuperați ca si dauna in instanța pe cale judecătorească
- Notificare scrisa trimisa prin Posta Romana cu confirmare de primire către CNAIR ( timp de răspuns 30 zile)
cu solicitarea rezolvării pe cale amiabila a recuperări prejudiciului provocat din cauza accidentului rutier
- Contactarea unui avocat .Primul pas deschiderea procesului , Proces Civil contencios administrativ si de aici avocatul se v-a ocupa de următoarele demersuri: prezenta unui evaluator constatator dauna desemnat de către instanța judecătorească, răspunsuri la întâmpinarea instituitei chemate la termene( CANIR si APVS (AVPS daca este cazul ((nu au documente oficiale trimise către CANIR cu solicitările luări masurilor de siguranta)) ....etc
(lipsa semnului rutier pe sectorul de drum atenție animale din cate am înțeles AVPS trimite solicitări către CNAIR pentru a lua măsuri pentru desfășurarea traficului rutier in condiții de siguranța a participanților la trafic pe drumurile publice, chemarea in judecata a acestei instituții poate cauza costuri plății cheltuieli de judecata in zadar daca acesta instituție face dovada trimiteri acestor solicitări de luare de masuri pentru desfășurarea traficului rutier in condiții de siguranța a participanților la trafic pe drumurile publice)


CNAIR -Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere
AVPS -ASOCIAŢIA VÂNĂTORILOR ŞI PESCARILOR SPORTIVI care au in administrare si gestionare fondul cinegetic pe raza producerii accidentului rutier
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2021
Nicoleta Ana, utilizator
timpul pentru a actiona in instanta este de 3 ani de la producerea accidentului
Bună, ma poți ajuta cu detalii, am avut un accident cu c-un cerb pe DN
Bună ziua Va rog mai multe detalii


Editat date contact.
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Accident în ungaria, avarie totală nedespăgubită pentru că motivul a fost impactul cu un animal sălbatic. mă poate ajuta cineva cu un sfat? fofolea fofolea Bună Ziua vă rog dacă poate să mă ajute cineva ,în data de 25-09-2018 am avut un accident în Ungaria mai pe scurt un cetățean maghiar a acrosat cu ... (vezi toată discuția)
Despagubiri pt un accident cu animal salbatic racataian racataian Buna ziua, am avutun accident cu o capriora care mi-a sarit in fata masinii intr-o noapte si mi-am stricat destul de rau masina. Mentionez ca am doar RCA. Ma ... (vezi toată discuția)
Caine lovit pe autostrada a1, linga sibiu jared jared In seara de 23Dec2017, ma deplasam cu autoturismul proprietate personala pe autostrada A1, pe sensul SEBES-SIBIU, ma aflam in depasire pe banda doi, iar in ... (vezi toată discuția)